Veľký výskum trval 2 dekády: V svetovej mocnosti sa mladí neutiekajú k alkoholu, vyhrala iná droga

  • Zvýšila sa spotreba všetkých foriem marihuany, ale najviac v potravinovej forme
  • Prelomový bol rok 2014, ukázala americká štúdia
mladi ludia piju alkohol
Ilustračná snímka, Unsplash/Kelsey Chance, Simon Maage
  • Zvýšila sa spotreba všetkých foriem marihuany, ale najviac v potravinovej forme
  • Prelomový bol rok 2014, ukázala americká štúdia

Čas dospievania, puberta, to nie sú len hormonálne zmeny, prvé lásky, ale takmer všetci z nás počas adolescentných rokov zrejme vyskúšali alkoholické nápoje, cigarety, a najmä tí neskôr narodení aj mäkké alebo tvrdé drogy.

Práve náklonnosť adolescentov k alkoholu a marihuane skúma nová štúdia s názvom „Trends in intentional abuse and misuse ingestions in school-aged children and adolescents reported to US poison centers from 2000 – 2020“. Podieľali sa na nej výskumníci z University of Oregon a vyšla v Clinical Toxicology

Nárast užívania všetkých druhov marihuany

Britský The Daily Mail uvádza, že najnovšia štúdia zahŕňala takmer 340 000 správ pre toxikologické centrá. Zahrnuté sú všetky drogy v rámci obdobia od 1.1.2000 až 31.12.2020. Výskumníci sa zamerali výlučne na tie správy, ktoré sa týkali detí vo veku od 6 do 18 rokov.

Portál IFL Science píše, že výskumníci zistili, že alkohol bol najrozšírenejšou látkou na prelome tisícročí, pričom v roku 2000 predstavoval približne 10 percent všetkých drog užívaných mládežou. Keďže však popularita alkoholu za posledné dve desaťročia klesla, jeho miesto medzi dospievajúcimi patrí čoraz populárnejšej marihuane.

U.S.News upresňuje, že užívanie marihuany bolo od roku 2000 do roku 2009 približne na stabilnej úrovni, ale od roku 2011 vzrástlo a tento nárast bol ešte podstatne výraznejší v období medzi rokmi 2017 až 2020.

Od roku 2014 užívanie marihuany každoročne prevyšuje užívanie alkoholu a každý rok sa rozdiel medzi týmito dvoma návykovými látkami zväčšuje, uviedla hlavná výskumníčka Dr. Adrienne Hughesová. Tá je odbornou asistentkou urgentnej medicíny na Oregon Health & Science University.

„Tieto zistenia poukazujú na pretrvávajúce obavy z vplyvu rýchlo sa rozvíjajúcej legalizácie marihuany na túto zraniteľnú populáciu,“ dodala Hughesová.

Najväčší nárast v jedení marihuany

Portál Health line informuje, že nesprávne užívanie marihuany sa od roku 2000 do roku 2020 zvýšilo o neuveriteľných 245 % a viac ako 80 % týchto prípadov nastalo u adolescentov.

Vedci tvrdia, že marihuana v požívateľnej forme zaznamenala najväčší prírastok prípadov nesprávneho užívania. „Prípravky na konzum z marihuany mali v porovnaní so všetkými ostatnými formami marihuany najvyšší priemerný mesačný nárast v užívaní,“ píšu autori predkladanej štúdie.

„Vidíme, že dospievajúci ustupujú od fajčenia marihuany a prechádzajú na alternatívne spôsoby spotreby, ako sú jedlá. Veľakrát sú uvádzané na trh spôsobmi, ktoré sú pre mladých ľudí atraktívne a sú považované za decentnejšie, pohodlnejšie a nie očividné,“ cituje Hughesovú U.S.News.

Skutočnosť, že táto forma je čoraz populárnejšia, je znepokojujúca. Myslí si to Danielle Piomelliho z University of California, kde pôsobí ako riaditeľ California Irvine Center for the Study of Cannabis.

„Je oveľa jednoduchšie predávkovať sa marihuanou prostredníctvom jedla ako jointom. Pri fajčení alebo vapingu môže užívateľ v reálnom čase merať účinky drogy a podľa toho upraviť príjem. Naproti tomu, akonáhle jedlo obsahuje veľké množstvo THC, užívateľ stratí všetku kontrolu nad jeho účinkami. Požitá droga sa vstrebe bez ohľadu na to, či sa užívateľovi výsledok páči, alebo nie,“ povedal pre Healthline.

Zdroje: Clinical Toxicology, The Daily Mail, IFL Science, U.S.News, Health line

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá