Sladkosti milujeme a jeme ich na kilá. 2 týždne bez nich však zmenia tvoj život na nepoznanie
- Veľa cukru sa spája s mnohými zdravotnými problémami
- 14 dní bez neho ti môže ukázať, čo s tebou skutočne robí
- Zlepší sa ti zdravie i nálada
- Veľa cukru sa spája s mnohými zdravotnými problémami
- 14 dní bez neho ti môže ukázať, čo s tebou skutočne robí
- Zlepší sa ti zdravie i nálada
Možno by ti ani nenapadlo, že by mohli mať cukor a oheň čosi spoločné, ale majú – sú skvelými sluhami, no nie dobrými pánmi. Príjem vysokého množstva cukru je však okrem zvýšenej energie spojený aj s viacerými zdravotnými problémami.
„Nadmerný cukor môže prispieť k zvýšeným hladinám triglyceridov, zubnému kazu, cukrovke 2. typu a srdcovým problémom,“ hovorí pre Women’s Health americká dietologička a odborníčka na výživu Amy Gorinová.
Zaujímalo ťa ale niekedy, čo sa stane s tvojím telom, keď sa cukru úplne vzdáš po dobu štrnástich dní?
Cukrovinky Slovákom chutia
Sladkosti a konkrétne čokoláda Slovákom čoraz viac chutia. Jej celková spotreba (čokolády a čokoládových cukroviniek) na Slovensku v roku 2021 stúpla v priemere až o 600 gramov (o 17,6 %) na obyvateľa, uvádza Pravda.
„Každý Slovák podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR (ŠÚSR) tak zjedol 4 kilogramy sladkostí z čokolády. V prvom roku pandémie spotreba podľa definitívnych údajov klesla na 3,4 kilogramu,“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR.
Treba si na začiatok pripomenúť, že poznáme dva typy cukru. V prvom prípade ide o pridaný cukor, ktorý nájdeš v cukrovinkách, mede alebo sirupoch, a v tom druhom zas o prírodný cukor, ktorý si spájame predovšetkým s ovocím. Problém sa však tentokrát netýka nadmerného príjmu ovocia.

Medzi faktory, ktoré sa počas 14 dní bez pridaných cukrov prejavia podľa Dr.Berg ako prvé, patrí strata chuti na cukor. Zakaždým, keď dáš telu cukor, jeden z hormónov sa aktivuje a stlačí hladinu cukru v krvi nadol, čo spôsobuje, že po cukre túžiš viac. Ak však cukor z tvojho jedálnička vymažeš, prestaneš naň mať chuť.
Pokiaľ sa rozhodneš pre výzvu dvoch týždňov bez cukru, tak zistíš, že máš kvôli nemu neustály hlad. Keď sa mu rozhodneš dať „zbohom“, stabilizuješ hladinu cukru v krvi. Keď totiž začneš žiť zdravšie, tvoje telo začne absorbovať živiny tak, ako by malo.
Prečo obmedziť cukor v strave?
- Prebytok cukru v strave môže viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti a zvyšuje riziko obezity
- Extrémne konzumovanie cukru môže viesť k zvýšenému riziku cukrovky typu 2
- Nadmerná konzumácia cukru môže zhoršovať zdravie zubov, tiež môže viesť k vzniku zubného kazu
- Cukor môže mať negatívny vplyv na kvalitu spánku a viesť k únave a podráždenosti
Ďalším bonusom je znížená únava. Jedlo s cukrom ťa síce poteší, no z dlhodobého hľadiska sa cítiš unavene. Toto sa však už po dvoch týždňoch bez cukru môže zmeniť. Mozog sa unavuje kvôli vysokej hladine cukru, ktorá je spôsobená tým, že prijímame sladkosti a pridaný cukor. Veľkým problémom sú aj sladené nápoje, ktoré zároveň instantne zaťažujú tvoje cievy. Zmení sa však ešte oveľa viac.
Vysoký vplyv na náladu či naše zdravie
Je nevyhnutné uvedomiť si, že bude zo začiatku náročné prestať s cukrom nadobro. Jeho okamžité vysadenie sa preto neodporúča, treba začať postupne. Skús si napríklad namiesto troch cukroviniek denne dopriať po pár dňoch už iba dve a neskôr len jednu.
Pocit, že potrebuješ viac sladkostí, je spôsobený tvojimi návykmi z minulosti, kvôli ktorým po tom túžiš. Všetko treba totiž robiť s mierou a nezaskočiť svoje telo úplne, mohol by sa dostaviť opačný účinok a k tejto závislosti by si sa mohol čoskoro vrátiť. Skús si preto dať napríklad banán, pomaranč alebo jablko.
Máme tu fanúšikov cukru, ktorí cítia, že príjem cukru ovplyvňuje ich náladu? Po štrnástich dňoch dôjde k stabilizácii hladiny cukru v krvi, ktorá ti umožní dostať túto túžbu po sladkostiach pod kontrolu. Mohol by si sa tým naučiť ovládať nezdravý návyk, ktorý ľudí núti siahnuť po sladkosti vo vypätých stresových situáciách, prípadne keď potrebujú psychickú vzpruhu.

Miska plná nakrájaného banánu, jablka či pomaranča možno nemusí znieť tak vábivo ako malé keksíky či čokoládové sušienky, no pokiaľ zabudneš na pridané cukry, upravia sa ti chute. Z doposiaľ chutného ovocia sa stanú božské lahôdky a sušienky môžu byť až neznesiteľne sladkým pokušením.
Štrnásť dní bez cukru pomôže aj s menšou stuhnutosťou, menšími zápalmi a bolesťami. Tvoje telo totiž premieňa cukor na tuk až tri dni, počas ktorých môžeš pociťovať bolesti brucha či hlavy. Už 72 hodín bez príjmu cukru môže byť dôkazom zníženej bolesti a zvýšenej celkovej energie.
Zbav sa glykácie a nadbytočných kíl
Keď konzumuješ cukor, mozog začne uvoľňovať hormóny ako dopamín či serotonín, vďaka ktorým sa budeš cítiť dobre. Tento stav však bude iba dočasný a pokiaľ sa ho rozhodneš vzdať, musíš počítať s nepríjemnou reakciou tvojho podráždeného tela, ktoré bude mať zrazu nedostatok cukru. V konečnom dôsledku mu však skoncovaním s cukrom iba pomáhaš.
Poďakujú sa ti aj pokožka a pleť. Inzulínové skoky, ktoré spôsobuje cukor, totiž vedú k vráskam či akné. Cukor v tvojom krvnom obehu vedie ku glykácii, pri ktorej molekuly cukru poškodzujú kolagén a elastín, ktorú sú zodpovedné za pevnosť a pružnosť tvojej pokožky, uvádza IMBB.

Obmedzením cukru zvýšiš aj prirodzenú obranyschopnosť svojho organizmu. Spôsobuje chronické zápaly, ktoré znižujú imunitu, a môžeš byť obeťou prechladnutia alebo podobných chorôb o niečo častejšie než ostatní. To isté platí aj o zubných kazoch, ich tvorbu môžeš vynechaním pridaného cukru značne obmedziť.
Najväčšou výhodou je však strata hmotnosti. Telo premieňa glukózu zo zdroja cukru na tuk a ukladá ju na neskoršie použitie. Obmedzením cukru mu však neumožníš ukladať tuk a v kombinácii s fyzickým pohybom a diétou sa priblížiš ku krajšej a zdravšej postave.
Skús teda obmedziť cukor na 14 dní, začni cvičiť a spolu s dobrým pocitom prídu aj prvé výsledky. Pokiaľ sa však nedostavia po prvých dvoch týždňoch podľa očakávania, pokračuj ďalších pár mesiacov a zmenu určite pocítiš. Nezabúdaj, že sme každý iný a môže trvať dlhšie, či dokonca aj kratšie, kým zmeny pocítiš naplno.
Treba začať postupne
Ako sme už spomínali, vylúčiť cukor zo svojho jedálnička nemusíš okamžite. „Najlepším spôsobom je ísť na to postupne. Ak ste si dali niekoľko limonád denne a trvá vám mesiac, kým sa dostanete na jednu alebo žiadnu, bude to rovnako efektívne,“ tvrdí dietologička Lisa Young.
Zo začiatku sa pokús zabudnúť na pridávanie cukru do jedla. Pokiaľ patríš medzi milovníkov kávy, skús si ju posypať škoricou. Do ovsenej kaše si zas namiesto cukru môžeš dať orechy alebo čerstvé ovocie, ktoré jedlu pridá potrebnú šťavu.
Nie každý má s ovocím vybudovaný trvalý pozitívny vzťah, ale na tohto kamaráta netreba zabúdať. Ovocie nahradí pridané cukry takým spôsobom, že na ne možno aj zabudneš a už ich nebudeš môcť ani cítiť. Gorinová dokonca odporúča pridať do kaše mrazené ovocie, ktoré si možno rozpustiť v hrnci s trochou vody.
Treba si dávať pozor na skryté cukry, ktoré sa môžu nachádzať aj v potravinách, na ktoré by si to nepovedal. Na mysli mám chlieb či omáčku na cestoviny, pri ktorých sa treba uistiť, či obsahujú pridaný cukor.
Keď sa však čas od času rozhodneš dopriať si čosi sladké, daj si na tom záležať. Nie je hriech potešiť sa a zabudnúť na všetky spomínané výhody, takže si nebudeme klamať. Niektoré cukrovinky skrátka nič nenahradí, ale treba pri tom postupovať rozumne a s mierou.
Čítaj viac z kategórie: Inšpirácia
Zdroje: Pravda, Women, Dr.Berg, IMBB