Cez 20-tisíc Slovákom „cinkne na účet“ rodičovský dôchodok. Prichádza nová vlna vyplácania

  • Sociálna poisťovňa opäť jednorazovo vypláca rodičovské dôchodky
  • Peniaze prídu približne 20-tisíc Slovákom
  • Saska upozorňuje na vážne riziko
rodičovský dôchodok
Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko počas tlačovej konferencie, TASR/Martin Baumann
  • Sociálna poisťovňa opäť jednorazovo vypláca rodičovské dôchodky
  • Peniaze prídu približne 20-tisíc Slovákom
  • Saska upozorňuje na vážne riziko

Sociálna poisťovňa ohlásila ďalšie kolo vyplácania rodičovského dôchodku. Tentokrát na účet prídu financie vyše 20 000 poberateľom dôchodkov.

Peniaze prídu na účet tentokrát tým penzistom, ktorí poberajú starobný dôchodok a invalidný dôchodok vyplácaný po dovŕšení dôchodkového veku a taktiež tým, ktorým sa v prvom májovom kole „neušlo“. Vo štvrtok o tom TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Invalidi, predčasní aj vynechaní

SP posúdila v tomto kole priznávania nároku na rodičovský dôchodok tých poberateľov, ktorí neboli zahrnutí v úvodnom májovom hromadnom spracovaní, a tiež poberateľov invalidných a predčasných starobných dôchodkov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek v júni 2023.

„Dôchodcovia, ktorým Sociálna poisťovňa vypláca dôchodok v hotovosti, si môžu rodičovský dôchodok prevziať spolu s dôchodkom už v deň jeho splatnosti, alebo aj skôr, keďže rodičovský dôchodok bude čakať na vyplatenie na pošte,“ priblížila SP.

Maximálna suma rodičovského dôchodku pre jedného rodiča za jedno dieťa je 21,80 eura mesačne. SP v roku 2023 vyplatí rodičovský dôchodok v jednej úhrnnej splátke, od roku 2024 ho bude vyplácať mesačne v rovnakom termíne ako dôchodok.

V máji vyplatila SP takmer 852 000 rodičovských dôchodkov. Nárok na rodičovský dôchodok nevznikol 240 000 poberateľom. Najčastejším dôvodom bolo, že dieťa v roku 2021 nebolo poistené na dôchodkové poistenie. Zákonná lehota na posúdenie nároku na rodičovský dôchodok v roku 2023 je do 30. septembra 2023. O dávku nie je potrebné osobitne žiadať.

Rodičovský dôchodok môže byť problematický

Dobrá správa pre niektorých dôchodcov však môže byť zlou správou pre Slovensko. To si aspoň myslí strana Saska, ktorej sa nepáči zverejňovanie platov detí v súvislosti s rodičovským dôchodkom. Obrátila sa preto na Úrad na ochranu osobných údajov SR z dôvodu možného porušenia smernice GDPR pri vyplácaní rodičovského dôchodku.

Zásah do práv na ochranu osobných údajov, ktorý sprevádza zverejňovanie výšky mzdy detí, môže v konečnom dôsledku znamenať pre Slovenskú republiku pokutu až vo výške 20 miliónov eur, uviedla v piatok Saska.

rodičovský dôchodok
zdroj: TASR/Martin Baumann

„V posledných dňoch sa šíria viaceré príbehy o tom, ako sa celé rodiny rozprávajú o výške platov svojich detí a súrodencov. Niektorí sa navyše dozvedajú informácie o nemanželskom dieťati svojho partnera, iní sú na pochybách, či im dieťa rodičovský dôchodok odoprelo alebo iba Sociálna poisťovňa urobila chybu,“ upozornil poslanec za SaS Peter Cmorej.

Dodal, že k informáciám o plate sa môže okrem rodiča dieťaťa dostať napríklad aj aktuálny partner rodiča, ktorý nemusí byť druhým rodičom dieťaťa.

Podľa judikatúry Súdneho dvora EÚ je mzda osobným údajom, preto je na ňu uplatniteľné nariadenie o ochrane osobných údajov. Cmorej upozornil, že podľa informácií strany sa v týchto dňoch pripravuje hromadná žaloba dotknutých občanov proti Slovenskej republike za spôsobenú nemajetkovú ujmu.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá