„Zelený koreň“ má priam zázračné účinky na výkon mozgu. Na Slovensku sa napodobňuje

  • Wasabi obsahuje vzácny antioxidant, ktorý podporuje činnosť mozgu
  • Ako však odlíšiť pravé wasabi od toho falošného?
Príprava sushi
  • Wasabi obsahuje vzácny antioxidant, ktorý podporuje činnosť mozgu
  • Ako však odlíšiť pravé wasabi od toho falošného?
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Mnoho ľudí považuje wasabi za superpotravinu, pretože obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a minerálnych látok, ako sú mangán, horčík, draslík či zinok. Wasabi je pikantná zelená pasta, ktorá sa tradične podáva k mnohým japonským pokrmom, predovšetkým k sushi a sashimi. Získava sa zo zhrubnutej stonky rastliny Wasabia Japonica, ktorá patrí do rovnakej čeľade ako chren. 

Zatiaľ čo v Japonsku a Južnej Kórei už dlho uznávajú výhody wasabi, moderná veda len nedávno odhalila skutočný potenciál tejto prísady. Rôzne vedecké štúdie už potvrdili, že protizápalové a antioxidačné zlúčeniny nachádzajúce sa vo wasabi, môžu mať pozitívne účinky na kognitívne funkcie a mozgovú činnosť.

Vzácny antioxidant

Výskum publikovaný v časopise Nutrients priniesol nové poznatky o vplyve wasabi na kognitívne schopnosti, ako je napr. pamäť. Štúdie sa zúčastnilo 72 dospelých osôb vo veku 60 až 80 rokov, z ktorých jedna skupina prijímala 100 miligramov wasabi extraktu pre spaním, a druhá skupina užívala placebo.

Po 3 mesiacoch pravidelného užívania sa ukázalo, že v skupine, ktorá konzumovala wasabi extrakt pred spaním, došlo k „výraznému“ zlepšeniu v oblasti pracovnej (krátkodobej) pamäte a epizodickej (dlhodobej) pamäte. Toto zlepšenie sa prejavilo v rámci štandardizovaných testov, ktoré hodnotili jazykové schopnosti, koncentráciu a schopnosť vykonávať jednoduché úlohy.

Skóre dlhodobej pamäte sa v skupine s wasabi zvýšilo o 18 % a celkovo bolo o 14 % vyššie v porovnaní so skupinou, ktorá prijímala placebo. Účastníci konzumujúci wasabi „preukázali zlepšený výkon verbálnej epizodickej pamäte, ako aj lepší výkon pri spájaní tvárí a mien, čo je často hlavný problém súvisiaci s pamäťou u starších dospelých“.

Aktívnou zložkou wasabi, ktorá zodpovedá za tieto výsledky, je antioxidant a protizápalová zlúčenina s názvom 6-MSITC, ktorá sa v rastlinách nachádza iba v stopových množstvách. Štúdia teda preukázala, že príjem 6-MSITC môže viesť k zlepšeniu kognitívnych funkcií, a celkovému zrýchleniu spracovania informácií.

Ako rozlíšiť skutočné wasabi od falošného 

Ako informuje Japanese Food Guide, mnoho produktov označovaných ako wasabi, ktoré nájdeme v obchodoch alebo sa podávajú v reštauráciách, nie sú skutočným wasabi. Táto falošná zmes obsahuje obvykle chren, horčicu a zelené potravinárske farbivo. Niekedy sa do nej pridávajú aj zahusťovadlá ako kukuričný škrob a chemické stabilizátory.

Dôvod, prečo sa tak často stretávame s falošným wasabi, spočíva v špecifických pestovateľských podmienkach rastliny Wasabia Japonica. Ide o mimoriadne náročnú rastlinu, ktorá vyžaduje poloponorenie v pohybujúcej sa pramenitej vode a stabilnú teplotu. Wasabi sa zvyčajne pestuje v zaplavených štrkových záhonoch s neustálym prívodom čistej vody.

Jedným zo spôsobov, ako rozpoznať falšované wasabi od pravého, je jeho výrazne štipľavá chuť a zelená farba, ktorá je výsledkom použitia potravinárskeho farbiva. Oproti tomu pravé wasabi je skôr mierne, s bledšou farbou a sladšou, bylinkovejšou chuťou. Jeho textúra je hrubšia, pretože sa strúha priamo z rastliny, na rozdiel od falošného wasabi, ktoré je často spracované do hladkej pasty.

Ďalším faktorom, ktorý môže naznačovať pravosť wasabi, je spôsob jeho podávania. Ak sa wasabi podáva v balíčku, tube alebo je k dispozícii ako korenie, pravdepodobne ide o falošné wasabi. Pravé wasabi si totiž zachováva svoju charakteristickú chuť iba 15 minút po nastrúhaní.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Britannica, Nutrients, Japanese Food Guide, Prevention

Najnovšie videá

Trendové videá