Ak nie si fanúšikom kávy, nezúfaj. Deväť alternatív, ktorými ju vieš nahradiť (ZOZNAM)

  • Energia sa dá doplniť aj inak
  • Na nohy ťa postaví aj čaj roibos či matcha
  • Prinášame ti zoznam nápojov, ktoré si zamiluješ
Na snímke kávové zrná a ľudia štrngajúci si s kávou.
Ilustračné foto Freepik, Unsplash/Nathan Dumlao
  • Energia sa dá doplniť aj inak
  • Na nohy ťa postaví aj čaj roibos či matcha
  • Prinášame ti zoznam nápojov, ktoré si zamiluješ

Káva je často súčasťou nášho každodenného fungovania. Stíhaš ju možno vypiť ešte ráno doma alebo si ju vychutnáš až po príchode do kancelárie. Po práci sa zas s priateľmi zastavíte v kaviarni a opäť si dáte obľúbený hnedý nápoj. Alebo žeby nie? Nie každému totiž musí vôňa či chuť kávy sadnúť. Možno si práve tento typ.

Ale je tu aj opačný extrém, možno si už za svoj život vypil toľko šálok tohto povzbudzujúceho nápoja, že si sa voči nemu stal rezistentným. Ale nezúfaj, energia sa dá doplniť aj inak ako dobrým spánkom či pitím tohto tekutého pokladu.

Portál Healthline pod prísnym dohľadom nutričnej špecialistky Amy Richter upozorňuje na nápoje, ktorými môžeš kávu nahradiť. Ak hľadáš zdravú alternatívu kávy, nápoje na tomto zozname určite stoja za vyskúšanie.

Mletá čakanka

Aj z čakanky sa dá pripraviť nápoj pripomínajúci kávu a chutí skutočne lahodne, avšak neobsahuje kofeín. Je však bohatým zdrojom inulínu. Čo je to? Táto rozpustná vláknina môže pomáhať pri trávení a podporovať zdravé črevá tým, že podporuje tvorbu prospešných baktérií – najmä bifidobaktérií a laktobacilov, informuje portál.

Okrem toho dokáže stimulovať tvoju pečeň, aby produkovala viac žlče, čo môže byť prospešné pre trávenie tukov, ako dokazuje aj štúdia z National Library of Medicine.

Koreň čakanky si môžeš kúpiť predomletý a upražený, takže sa ľahko pripravuje. Jednoducho ju uvaríš ako bežnú kávovú usadeninu – vo filtrovanom kávovare, french presse alebo espresso kávovare.

Odporúča sa, aby si použil dve polievkové lyžice mletej čakanky na každých 180 mililitrov vody, prípadne si vieš pomery upraviť podľa svojich preferencií. Avšak koreňu čakanky by sa mali vyhýbať tehotné alebo dojčiace ženy, keďže výskum ešte nepokročil do štádia, kedy by garantoval v týchto prípadoch bezpečnosť užívania nápoja.

Matcha čaj

Matcha je druh zeleného čaju, ktorý sa vyrába naparovaním, sušením a mletím listov rastliny Camellia sinensis na jemný prášok. Na rozdiel od bežného zeleného čaju konzumuješ pri matchi celý list. Z tohto dôvodu získaš oveľa koncentrovanejší zdroj antioxidantov – najmä epigalokatechín galát (EGCG), píše sa v článku Pub Med Central.

Mnohé z výhod matcha sa pripisujú práve získavaniu EGCG. Štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia zeleného čaju môže znížiť riziko vysokého krvného tlaku. Tieto štúdie používali extrakty zo zeleného čaju, ale obsah katechínu bol podobný množstvu nájdenému v šálke matcha, informuje portál s odvolaním sa na článok z Medicine

Zelený čaj sa tiež spája so zníženou hmotnosťou a telesným tukom, ako aj s nižším rizikom cukrovky druhého typu. Matcha má sviežu chuť, ktorú niektorí označujú ako zemitú.

„Zlaté“ mlieko

O tomto si pravdepodobne ešte nikdy nepočul. Zlaté mlieko je bohatá, bezkofeínová náhrada kávy. Tento teplý nápoj obsahuje povzbudzujúce korenie, ako je zázvor, škorica, kurkuma a čierne korenie. Medzi ďalšie bežné prísady sa používa napríklad kardamón, vanilka a med.

Okrem toho, že tvojmu nápoju dodá krásnu zlatistú farbu, môže mať kurkuma silné protizápalové vlastnosti vďaka silnému chemickému kurkumínu, uvádza sa v štúdii Pub Med Central. A čo viac, čierne korenie zvyšuje schopnosť tela absorbovať kurkumín, rovnako ako tuk. Preto môžeš zvážiť použitie plnotučného mlieka.

Návod na prípravu:

  • Do hrnca nalej 1 šálku (237 ml) mlieka alebo nemliečnej alternatívy.
  • Pridaj 1/2 lyžičky mletej kurkumy, 1/4 lyžičky škorice, 1/8 lyžičky mletého zázvoru a štipkou čierneho korenia. Prípadne med podľa chuti.
  • Zmes zahrej na miernom až strednom ohni a často miešaj, aby sa nepripálila.
  • Po zahriatí nalej nápoj do hrnčeka a vychutnaj si ho.

Citrónová voda

Zmena tvojho ranného nápoja nemusí byť vôbec komplikovaná. Citrónová voda je skvelý spôsob, ako začať deň. Je totiž bez kalórií a kofeínu a poskytuje dostatočnú dávku vitamínu C, pripomína Healthline.

Ako antioxidant hrá vitamín C dôležitú úlohu v tvojom imunitnom systéme a chráni pokožku pred poškodením slnkom. Je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu, proteínu, ktorý poskytuje základnú štruktúru pre vašu pokožku, šľachy a väzy.

Len jeden pohár citrónovej vody – pripravený pridaním šťavy z polovice citróna (1 polievková lyžica alebo 15 ml) do 1 šálky (237 ml) studenej vody – poskytuje 10 % tvojho odporúčaného denného príjmu vitamínu C.

Môžeš tiež pridať ďalšie ovocie a bylinky pre rôzne príchute. Obľúbené možnosti sú napríklad uhorka, mäta, melón a bazalka či tymian.

Yerba maté

Yerba maté je prirodzene kofeínový bylinný čaj vyrobený zo sušených listov juhoamerického stromu cezmíny llex paraguriensis. Ak hľadáš náhradu kávy, ale nechceš sa rozlúčiť s ranným kofeínom, yerba maté je výbornou voľbou. Jedna šálka (237 ml) obsahuje približne 78 až 80 mg kofeínu, čo je podobné obsahu kofeínu v priemernej šálke kávy.

Portál tiež píše, že Yerba maté je plná prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré pôsobia ako antioxidanty. V skutočnosti niektoré štúdie naznačujú, že môže mať podobné množstvo antioxidantov ako zelený čaj. Okrem toho obsahuje niekoľko minerálov a vitamínov, vrátane riboflavínu, tiamínu, fosforu, železa, vápnika a vitamínov C a B6, dopĺňa prieskum.

Má chuť, ktorú možno opísať ako horkú alebo dymovú. Pri tradičnej metóde sa yerba maté pripravuje v špeciálnej šálke a konzumuje sa cez kovovú slamku, pričom sa pri pití pridáva voda.

Aby si si uľahčil pitie yerba maté, môžeš listy lúhovať pomocou čajovej gule alebo si kúpiť čajové vrecúška vhodné na yerba maté. V týchto prípadoch stačí namočiť listy na 3 až 5 minút do horúcej vody a vychutnať si skvelý nápoj.

Čaj Chai

Čaj Chai je druh čierneho čaju zmiešaného so silnými bylinkami a korením. Hoci obsahuje menej kofeínu (48 mg) ako káva, štúdie naznačujú, že čierny čaj môže stále zlepšovať duševnú bdelosť. Čierny aj zelený čaj sa vyrábajú z rastliny Camellia sinensis, ale čierny čaj prechádza fermentačným procesom, ktorý mení jeho chemické zloženie. Oba typy majú silné antioxidačné vlastnosti.

Hoci je potrebný ďalší výskum, niektoré pozorovacie štúdie spájajú pitie čierneho čaju s mierou (menej ako 4 šálky denne) s nižším rizikom srdcových chorôb.

Okrem potenciálnych zdravotných výhod má čaj chai výraznú chuť a upokojujúcu vôňu.

Recept na 2 šálky čaju:

  • Rozdrv 4 semienka kardamónu, 4 klinčeky a 2 zrnká čierneho korenia.
  • V hrnci zmiešaj 2 šálky (474 ml) filtrovanej vody, jeden 3 cm plátok čerstvého zázvoru, 1 tyčinku škorice a drvené korenie.
  • Zmes priveď do varu a potom zlož z horáku.
  • Pridaj 2 vrecúška čierneho čaju a nechaj lúhovať 10 minút.
  • Čaj sceď do dvoch hrnčekov a hotovo.

Na prípravu chai latte použi 1 šálku (237 ml) mlieka alebo obľúbenej nemliečnej alternatívy namiesto vody vo vyššie uvedenom recepte.

Čaj Rooibos

Rooibos alebo červený čaj je nápoj bez kofeínu, ktorý pochádza z Južnej Afriky. Na rozdiel od kávy a iných čajov má rooibos nízky obsah tanínových antioxidantov, ktoré môžu byť prospešné, ale tiež narúšajú vstrebávanie železa. Napriek nízkemu obsahu tanínu poskytuje rooibos značné množstvo iných antioxidantov

Štúdie sú v jeho prípade len veľmi obmedzené. Jeden výskum na zvieratách naznačuje, že rooibos môže pomôcť chrániť pred srdcovými chorobami, zatiaľ čo štúdia zo skúmavky zistila potenciál na zníženie rizika rakoviny.

Jedna štúdia na ľuďoch z roku 2011 ukázala, že konzumácia 6 šálok čaju rooibos denne počas 6 týždňov viedla k zlepšenému profilu lipidov. Rooibos má dlhšiu dobu lúhovania ako väčšina čajov a prílišné lúhovanie nemá za následok horkú chuť. Namiesto toho má rooibos mierne sladkú, ovocnú chuť.

Jablčný ocot

Táto alternatíva znie možno trochu netradične, ale Healthline ju do zoznamu nezaradil len tak. Jablčný ocot sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk pomocou kvasiniek a baktérií. Tento proces produkuje zlúčeninu nazývanú kyselina octová, ktorá môže mať podľa niektorých štúdií priaznivé účinky na citlivosť na inzulín a hladinu cukru v krvi, píše portál.

Hoci zatiaľ nie je veľa dôkazov, výskumy naznačujú, že jablčný ocot môže tiež zvýšiť pocity plnosti po jedle a pomôcť pri miernom úbytku hmotnosti. A aký nápoj si z neho môžeš pripraviť?

Základný nápoj kombinuje 1 až 2 polievkové lyžice surového alebo nefiltrovaného jablčného octu, 1 šálku (237 ml) studenej vody a voliteľne 1 až 2 polievkové lyžice medu alebo iného preferovaného sladidla. Nepi ocot bez zriedenia. Obsahuje totiž 4 až 6 % kyseliny octovej, ktorá ti môže popáliť ústa a hrdlo. Môže tiež opotrebovať zubnú sklovinu, ak sa používa pravidelne.

Kombucha

Poslednou na zozname je kombucha, ktorá sa vyrába fermentáciou čierneho čaju s baktériami, kvasinkami a cukrom. Fermentačný proces vytvára symbiotickú kolóniu baktérií a kvasiniek, bežne označovanú ako SCOBY. Po fermentácii obsahuje kombucha probiotiká, kyselinu octovú a antioxidanty. A tie všetky môžu mať zdravotné výhody.

Štúdie na zvieratách a v skúmavkách naznačujú, že kombucha môže posilniť tvoj imunitný systém, zlepšiť hladinu cholesterolu a hladinu glukózy v krvi u ľudí s cukrovkou. Údajné prínosy pre zdravie u ľudí sú však do značnej miery neoficiálne.

Celkovo sa kombucha nepovažuje za škodlivú pre zdravých ľudí. Ale potenciálne riziká, ktoré boli zaznamenané, súvisia s účinkami jej kyslosti buď na trávenie, alebo na kovové nádoby, v ktorých je skladovaná. Jedinci s už existujúcimi zdravotnými problémami by sa jej mali vyhýbať.

Zdroje: Healthline, National Library of Medicine, BMC, National Library of Medicine, Medicine, Pub Med Central, Food Data Central, Pub Med Central, Pub Med Central, Pub Med Central, Pub Med Central, Pub Med Central, Pub Med Central

Najnovšie videá

Trendové videá