Anna a Lucie LunnaPlants
LunnaPlants/Anna Mišagová
Anna LunnaPlants
LunnaPlants/Anna Mišagová

Vegánov tu ľudia neodsudzujú, je to tu ako raj, vraví Slovenka Anna žijúca v Portugalsku (ROZHOVOR)

  • Cestovanie ju vždy lákalo, no gastronómii sa venovať nechcela
  • Dnes má v zahraničí vlastnú vegánsku značku, ktorú prepája s ajurvédou
  • „Pochopila som, že psychické a fyzické zdravie je komplex, ktorý je neodlučiteľne spätý s tým, čo jeme.“
  • Cestovanie ju vždy lákalo, no gastronómii sa venovať nechcela
  • Dnes má v zahraničí vlastnú vegánsku značku, ktorú prepája s ajurvédou
  • „Pochopila som, že psychické a fyzické zdravie je komplex, ktorý je neodlučiteľne spätý s tým, čo jeme.“

Zakladateľka značky LunnaPlants Anna Mišagová pochádza z domácnosti, kde mlieko a mäso nikdy nechýbali. „Bola som odchovaná na domácej klobáse, tlačenke a pirohoch,“ spomína.

Jej životná filozofia sa však vďaka cestovaniu obrátila o 180 stupňov. Stala sa z nej vegánka, ktorá si v zahraničí založila vlastnú značku. Nemusíš sa báť, že by ti svoju ideológiu nútila. Naopak, zastáva názor, že každý by mal jesť to, čo jeho telo potrebuje. Vieš však, čo to v skutočnosti je?

  • Prečo sa z Anny stala vegánka
  • Ktoré krajiny ju najviac inšpirovali
  • Čo na to hovorí jej rodina
  • Prečo je podľa nej nevyhnutné spojiť stravovanie s medicínou

Prečo si sa rozhodla odísť zo Slovenska a čo ťa doviedlo k tomu, že si si založila vlastnú značku?

Som veľký milovník prírody, malých radostí a života. Pôvodne pochádzam z dediny v okrese Spišská Nová Ves, no moja práca vegánskej šéfkuchárky v Portugalsku je pre mňa splneným snom. Je to umenie, radosť a nikdy nekončiaci proces vzdelávania sa.

Ako atlétka a folkloristka som v minulosti snívala, že dokážem tieto aktivity premeniť na niečo veľkolepé a budem môcť cestovať. Napokon mi až vysoká škola poskytla viacero možností, ako Erazmus v Španielsku a programy Work and Travel v USA. Tie mi dodali odvahu otvoriť si vlastné dvere do sveta.

Anna a Lucie LunnaPlants
zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

„Pobehala“ si teda svet.

Áno. Posledné roky som inklinovala k tropickým krajinám, kde sa nachádza aj jogová a surferska komunita. Všetko sa to spustilo štúdiom jogy v USA, kedy som pochopila, že je nevyhnutné zaujímať sa o samú seba. To sa spojilo s mojim záujmom o zdravý životný štýl a jeho prehĺbenie s ajurvédou, k čomu som sa dostala počas pobytu v Indii. Naučila som sa, že psychické aj fyzické zdravie sú komplex úzko prepojený s tým, čo jeme. Vtedy som si uvedomila, že chcem ísť do kuchyne.

Pred 3 rokmi som si vybrala Portugalsko ako krajinu, kde si zložím svoje krídla, keďže je od Slovenska len niečo cez 3 000 kilometrov a cítila som, že je to vhodné miesto na slobodný život. Je to krajina otvorených možností, žije tu mnoho komunít. Prišla som sem bez plánov, cestovala som karavanom. Najprv s priateľmi, potom sama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ericeira Vegan Bakery & Food (@lunnaplants_ericeira)

Bola si teda na voľnej nohe. 

Počas ciest som pôsobila ako dobrovoľníčka v rôznych jogových centrách, surferskych kempoch a v ashrámoch. Tam som spoznala kultúru, zvyky a inšpiratívnych ľudí. Zakotvila som v malom mestečku na pobreží Portugalska, v Ericeire. Je to rybárske mestečko plné kreatívnych ľudí z celého sveta a zároveň surfersky raj. Od prvého dňa som vedela, že tam patrím.

Po nejakom čase som začala cítiť potrebu pokročiť z vegánskeho šéfkuchára na jogových pobytoch a vybudovať si svoj vlastný brand. Vegánske jedlo či pekáreň so zdravými koláčmi tu vždy chýbala, a preto som sa rozhodla vytvoriť niečo veľkolepé pre komunitu. Samozrejme, v tom období to išlo takmer samo.

Nezastavila ťa ani pandémia?

Startitup PREMIUM logo
Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

(Zrušiť môžeš kedykoľvek)

Zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová
'

Najnovšie