Arist: Nahradí baristov nová technológia?

Michal Tomek / 4. novembra 2014 / Tech a inovácie

V dejinách našej krajiny sa asi nikdy toľko nehovorilo a nepísalo o káve ako v poslednom čase. Rozvoj kávovej kultúry je cítiť. Slovo barista sa skloňuje čím ďalej, tým viac – či už v súvislosti s kvalitou, rôznymi súťažami, alebo niekedy len tak, lebo je v trende. Určite nepochybujeme o tom, že prítomnosť baristu pri príprave dobrej kávy je nenahraditeľná. Čo sa však stane, ak zrazu do tohto sveta vstúpi technológia? Nie technológia klasických automatických kávovarov či kapsulových zariadení. Arist je trochu o niečom inom.

 

Arist možno považovať za automatický kávovar vyššej generácie riadený mobilnou aplikáciou. Má všetko, čo má mať – nádrž na vodu, nádrž na kávové zrná, mlynček, ohrievač, šľahač na mlieko. A mnoho iného. Predsa len sa líši od toho, čo ste doteraz poznali. Pri klasických kávovaroch (nebavíme sa, samozrejme, o strojoch do kaviarne, ale do domácnosti) ste si mohli nastaviť maximálne množstvo kávy, ktorú budete mať v šálke. Každý, kto sa v káve trochu vyzná, vie, že príprava dobrého espresso závisí od viacerých faktorov – teplota vody, kávové zrná, množstvo namletej kávy, stupeň praženia, tlak, hrúbka mletia, a podobne. Nič z toho ste si pri automatických kávovaroch nemohli nastavovať, o tých kapsulových ani nehovoriac.  

Pri tomto novom kávovare je to však trochu inak. Väčšinu parametrov si môžete nastaviť prostredníctvom aplikácie a experimentovať s tým, kedy vám vyjde najlepšie espresso. Potrebujete jemnejšie zomlieť zrná? Malo by byť menej kávy v „páke“? Vyšší tlak? Arist si zvolené parametre dokáže zapamätať a vy už nabudúce nebudete musieť skúšať. Bol by som však opatrný pri zmene druhu kávy, predsa len, každá si vyžadujú mierne inú prípravy. Okrem kráľa káv, klasického espressa, dokáže Arist pracovať aj s mliekom, a tak sa môžete tešiť na cappuccino či latte.

 

 

Za projektom stojí tím 20 ľudí na čele s Bensonom Chiu ako CEO, v súčasnosti s centrálou vo vládou podporovanom Hong Kong Science and Technology Park. Sám Chiu pre TechCrunch povedal: „Keď som pracoval v Microsofte, nenávidel som takzvanú kávu z kuchynky. Chcel som vedieť, ako by sa dala káva z automatu spraviť oveľa lepšie, tak som sa začal učiť, ako spraviť espresso.“  Garantom kvality je Chris Yeung, baristka s licenciou od Coffee Quality Institue. Chiu s tímom spustili aj kampaň na Kickstarteri a prví podporovatelia si už môžu objednať stroj za 299 USD. Majitelia sa svojich nových domácich kaviarní dočkajú v auguste 2015. Pôvodný zámer vyzbierať 120 000 USD zakladatelia prekročili už dávno a dnes majú na konte cez 200 000.

 

 

Nezodpovedanou ešte zostáva jedna pomerne nepríjemná otázka, a síce, či ide o originálny nápad alebo ideu zakladatelia niekde skopírovali. Hneď prvý komentár na Kickstarteri je totiž od inej spoločnosti, ktorá sa zaoberá výrobou kávovarov. Nórsky Scanomat obviňuje Arist tím z toho, že nápad vzali od nich, a tak vykradli ich duševné vlastníctvo. Produkt TopBrewer od Scanomatu bol údajne na trhu už skôr. Reakcia CEO Arist na seba nenechala dlho čakať. V nej, prirodzene, odmietol toto obvinenie. V súčasnosti spor vyústil až do dočasného pozastavenia projektu na Kickstarteri.

 

 

Nech je ako chce, Arist vyzerá byť pomerne slušnou alternatívou do domácností – ak teda nepreferujete iba alternatívne spôsoby prípravy. Fakt, že Arist si dokáže presne pamätať parametre každej pripravenej kávy a nabudúce pripraviť presne tú istú, považujú zakladatelia za výhodu. Osobne však práve v ľudskom faktore vidím to, čo – ako povedala jedna diskutujúca na Facebooku – káve dáva dušu. Preto aspoň v kaviarňach zostaňme staromódni a nechajme baristov, aby nás príjemne prekvapili. 

 

 

Zdroj: aristcafe.com, techcrunch.com, kickstarter.com, jaysbrickblog.com

Pridať komentár (0)