Barbora sa na Eiffelovke učila od tých najlepších, aby Slovákom priniesla zákusky pre náročných

  • Barbora je mladé dievča z Bratislavy, ktorej učarovalo cukrárske remeslo
  • Prostredníctvom patisserie Le Miam prináša do nášho hlavného mesta kúsok nefalšovanej chuti Paríža
  • Zákusky tu síce nemajú cenovku bežného krémeša, no ich kvalite denne neodolajú stovky návštevníkov
zdroj: Le Miam
  • Barbora je mladé dievča z Bratislavy, ktorej učarovalo cukrárske remeslo
  • Prostredníctvom patisserie Le Miam prináša do nášho hlavného mesta kúsok nefalšovanej chuti Paríža
  • Zákusky tu síce nemajú cenovku bežného krémeša, no ich kvalite denne neodolajú stovky návštevníkov

Barbora sa k sladkému povolaniu dostala podľa jej slov úplnou náhodou. Odjakživa bolo jej snom žiť v Paríži a taktiež milovala čokoládu, preto bolo logickým vyústením jej pôsobenie v cukrárskom odbore.

Po vyštudovaní vysokej školy a práci letušky si zbalila kufor a vyrazila priamo do Paríža. V tejto mekke makróniek a croissantov navštevovala  jednu z najuznávanejších francúzskych gastronomických škôl FERRANDI, kde získala titul CAP Pâtissier. 

“Absolvovala som kurz pre ľudí, ktorí chcú zmeniť povolanie, niečo ako rekvalifikácia. V prvom rade treba na pohovore preukázať motiváciu. Skúsenosti netreba, ani ja som žiadne nemala, ani som predtým vôbec doma nepiekla. Preto to bolo pre všetkých veľké prekvapenie, že zo mňa zrazu bude cukrárka. Ani po francúzsky som poriadne nevedela, ale asi ocenili moju snahu. Robia aj vzdelávanie v angličtine, čo je samozrejme drahšie a nemá to taký šarm,” hovorí s úsmevom Barbora pre Startitup.

Vydať sa študovať tajomstvo dokonalých zákuskov do hlavného mesta Francúzska však nemusí byť také jednoduché, najmä ak človek dobre neovláda jazyk. Bol to aj Barborin prípad, keďže ešte krátky čas pred odletom jej francúzština nič nehovorila. Vďaka samoštúdiu bol však jej krok do neznámych vôd cukrárskeho biznisu vo Francúzsku o niečo jednoduchší.

“Naučiť sa francúzštinu bolo vždy mojím snom, ale v škole sa už triedy nedalo pridať, mala som klasicky angličtinu a nemčinu. Chodila som aj do inštitútu na kurz, ale priznám sa, že nie veľmi pravidelne. Keď som už vedela, že ma čaká pohovor a následne škola, veľa som sa učila sama – seriály, knihy, časopisy a audio jazykové lekcie,” hovorí Barbora.

Barboriná prvá “kancelária” sa nachádzala vo výške výške 115 metrov, na druhom poschodí Eiffelovej veže. Práve tu získala zamestnanie snov. Začínala v labužníckom podniku Jules Verne pod palcom Alaina Ducassa s jednou Michelinovou hviezdičkou.  Aký je to pocit ísť každý deň na Eiffelovku a pripravovať tu zákusky najvyššej triedy?

“Je to nezabudnuteľné! Aj keď to bolo dosť hard na moju prvú prácu – pracovali sme aj 16 -17  hodín denne s malými prestávkami (max 3 dni v kuse, potom boli 2 dni voľna..) odniesla som si odtiaľ určite precíznosť a disciplínu, a to že Chef má vždy pravdu, neexistuje žiadne ale,” hovorí cukrárka z Le Miam.

Barborina cesta pokračovala k makarónkovému učiteľovi, do Acide macaron tímu, kde získala nielen hodnotné kontakty, ale aj cenné skúsenosti.

“Myslela som si, že som sa tu naučila len veľmi málo, ale paradoxne som sa tam naučila najviac – nielen to, ako robiť macarons , ale aj ako pracovať v tíme, ako nestratiť motiváciu a ísť za svojim cieľom aj vtedy, keď je to veľmi ťažké,” pokračuje Barbora

O Francúzsku sa hovorí ako o krajine puntičkárov, kde nájdeš tie najlepšie cukrárne na svete. A prečo je to tak? “Určite to pramení z ich histórie, vedia ako na to! Je to určite aj ich láska k jedlu a stolovaniu, jedlo si vedia vychutnať. Neboja sa skúšať a hlavne inovujú aj zabudnuté klasiky. Kedy u nás niekto inovoval – naozaj inovoval napríklad krémeše? Tiež majú veľa kvalitných škôl a patisserií, kde sa vedia mladí šikovní cukrári veľa naučiť a uchytiť sa,” hovorí cukrárka.

Barbora sa však aj napriek čaru francúzskej gastronómie rozhodla vrátiť späť domov na Slovensko. Teda presnejšie, vrátili sa dvaja, spoločne s jej priateľom Yoannom, ktorý je tiež cukrár, pochádzajúci z Bretónska.

Mladý pár sa zoznámil v Barborinej poslednej práci v La Grande Épicerie de Paris. Po príchode na Slovensko v Bratislave otvorili spoločnú cukráreň Le Miam, prostredníctvom ktorej sem chcú priniesť kúsok Francúzska.

Ich prvú prevádzku na Obchodnej ulici otvorili viac menej len z našetrených peňazí zo zahraničia. Ich nová prevádzka na Špitálskej si však podľa Barbory vyžadovala podstatne väčšiu investíciu.

Le Miam je unikátom nielen tým, že tu pečú poctivé domáce croissanty, ale podľa mladého páru aj tým, že nie sú len Francúzskom inšpirovaná cukráreň, ale pravá francúzska cukráreň.

Zákusky v Le Miam pripravujú ručne. O kvalite ich produktov tak niet pochýb. Ako je to však s cenami, sú porovnateľné s tými vo Francúzsku?

“Áno aj nie. V Paríži sú ceny veľmi rôzne, ale v patisseries, kam chodíme my, zaplatíte bežne 8-9 eur za jeden dezert. My pracujeme s najlepšími surovinami, väčšina z nich je z Francúzska, tak sa to samozrejme odrazí aj na cene,” hovorí Barbora.

Čo sa týka cien v Le Miam, najdrahší zákusok si tu kúpiš za 5,90 eura a ide o dezert, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako jablko, čerešňa či broskyňa. Podľa Barbory však ide o očný klam a treba ho ochutnať.

A aké sú plány ambicióznej cukrárky do budúcna? “Vyučiť šikovných mladých cukrárov, rozšíriť Le Miam a môcť potešiť viac ľudí!” dodáva Slovenka.