Bratislavská pizzeria v prestížnej TOP 10: 100 ľudí, 100 chutí. Sme tu preto, aby sme robili prácu srdcom, hovorí majiteľ Ena

  • Bratislavská pizzeria Sapori Italiani U Taliana dosiahla historický úspech
  • V prestížnom rebríčku 50 TOP Pizza Europe sa umiestnila na 9. mieste
U Taliana
  • Bratislavská pizzeria Sapori Italiani U Taliana dosiahla historický úspech
  • V prestížnom rebríčku 50 TOP Pizza Europe sa umiestnila na 9. mieste

Slovensko má dôvod na gurmánsku hrdosť. Bratislavská pizzeria Sapori Italiani U Taliana sa umiestnila na 9. mieste v prestížnom európskom rebríčku „50 TOP Pizza“. Ide o historický úspech, keďže slovenská gastronómia sa prvýkrát dostala do elitnej desiatky najlepších európskych pizzerií.

Rebríček „50 TOP Pizza“ je zostavovaný v spolupráci s Pizza Today, popredným časopisom zameraným na pizzu, a predstavuje absolútne najlepšie pizzerie z celého sveta. Hodnotenie je založené na anonymných návštevách odborníkov, ktorí posudzujú nielen chuť a kvalitu pizze, ale aj celkový gastronomický zážitok, atmosféru podniku a ďalšie faktory.

Raketový vzostup medzi európsku elitu

Úspech bratislavskej pizzerie je o to pozoruhodnejší, že ide o kontinuálny vzostup v rebríčku. Kým v roku 2023 sa Sapori Italiani U Taliana umiestnila na 47. mieste, v roku 2024 poskočila na 36. priečku. Tohtoročné 9. miesto predstavuje obrovský skok a zaradenie medzi absolútnu európsku špičku.

„Ocenenia, ktoré sme získali, sú pre nás poctou, ale nezabúdame, že za každým kúskom pizze je tím ľudí, ktorí dávajú maximum, a personál na rajón či v kuchyni tiež,“ vyjadril sa Andrea Ena, majiteľ ocenenej pizzerie, na sociálnej sieti.

Hodnotenie odborníkov 

Odborníci z 50 TOP Pizza ocenili nielen kvalitu pizze, ale aj autentický príbeh a sardínske korene, ktoré robia túto reštauráciu výnimočnou: „Andrea Ena prišiel do Bratislavy veľmi mladý, ako to už býva, za láskou. S trochou ľahkovážnosti – ktorá sa ukáže ako vízia – sa rozhodol otvoriť si pizzeriu v malej slovenskej dedinke.“

V hodnotení vyzdvihli aj širšiu ponuku reštaurácie: „Tu sa pizze pripravujú s veľkou starostlivosťou, varenie je precízne a výber surovín je špičkový. Nájdete tu aj niektoré jedlá z kuchyne vrátane ,Culurgiones‘, typického sardínskeho pokrmu, a ako dezert ,Seadas‘ podávané tradičným sardínskym spôsobom. Práve tieto sardínske korene, ktoré sa tu hrdo prezentujú, robia túto pizzeriu jedinečnou a skutočnou špičkou talianskej gastronomickej kultúry.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Ena U Taliana® (@andreaena_utaliana)

Európska elita

Víťazom tohtoročného rebríčka sa stala londýnska pizzeria Napoli on the Road, nasledovaná madridskou Baldoriou. Na treťom mieste sa umiestnili hneď dve pizzerie – viedenská Via Toledo a barcelonská Sartoria Panatieri.

Kompletná desiatka najlepších pizzerií v Európe vyzerá nasledovne:

  1. Napoli on the Road (Londýn, Anglicko)
  2. Baldoria (Madrid, Španielsko)
  3. Via Toledo (Viedeň, Rakúsko) a Sartoria Panatieri (Barcelona, Španielsko)
  4. 50 Kalò (Londýn, Anglicko)
  5. IMperfetto (Puteaux, Francúzsko)
  6. Pizza Zulu (Fürth, Nemecko)
  7. nNea (Amsterdam, Holandsko)
  8. Fratelli Figurato (Madrid, Španielsko)
  9. Sapori Italiani U Taliana (Bratislava, Slovensko)
  10. Forno d’Oro (Lisabon, Portugalsko)

100 ľudí, 100 chutí 

Andrea Ena prijal ocenenie s pokorou a vďačnosťou. „100 ľudí, 100 chutí – a to je v poriadku. Nie každému musí chutiť naša pizza či mať rád našu prevádzku. Nie sme tu preto, aby sme sa páčili všetkým, ale aby sme robili svoju prácu srdcom, kvalitne a poctivo – tak, ako najlepšie vieme,“ uviedol Ena vo svojom vyjadrení.

Zároveň sa elegantne vyjadril aj k prípadnej závisti: „Závisť nie je prejavom hodnoty druhej strany, ale odrazom nepokoja v tej vlastnej. My sa na ňu pozeráme s úsmevom a ďalej robíme to, čo milujeme.“

Umiestnenie slovenskej pizzerie v európskej TOP 10 nie je len ocenením pre Sapori Italiani U Taliana, ale aj dôkazom, že slovenská gastronómia sa môže merať s tou svetovou. Tento úspech môže inšpirovať ďalších slovenských gastropodnikateľov k tomu, aby sa nebáli stavať na kvalite, autenticite a vášni pre svoje remeslo.

Pre milovníkov kvalitnej pizze je to jasný signál, že už nemusia cestovať do Talianska, aby ochutnali jednu z najlepších európskych pízz – stačí navštíviť Bratislavu.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Zdroje: 50 TOP Pizza, Instagram/@andreaena_utaliana

Najnovšie videá

Trendové videá