15 rokov driny a 30-tisíc eur investícií: Martin má ako jediný na Slovensku podnik s certifikátom pravej neapolskej pizze

  • Po rokoch v Anglicku sa Martin Svíbu rozhodol vrátiť domov
  • Dnes v Bánovciach spolu s bratom Tomášom vedú pizzeriu, ktorú uznala talianska asociácia
Pizza&Burger Geronimo
Pizza&Burger Geronimo
  • Po rokoch v Anglicku sa Martin Svíbu rozhodol vrátiť domov
  • Dnes v Bánovciach spolu s bratom Tomášom vedú pizzeriu, ktorú uznala talianska asociácia

Martin Svíbu strávil dlhých 19 rokov v Anglicku, kde sa pôvodne venoval podnikaniu v oblasti stavebníctva. Jeho cesta za pizzou, ktorá ho napokon dostala až na vrchol, sa začala nečakane. Spočiatku sa aktívne zúčastňoval súťažného BBQ, kde cestoval po celej Európe. Úspech na seba nenechal dlho čakať – získal viacero ocenení vrátane prvého miesta na majstrovstvách sveta v Holandsku.

Práve počas jednej zo súťaží, kde dostali voľnú disciplínu, sa rozhodol, že upečie pizzu. Táto skúsenosť v ňom prebudila vášeň, ktorá sa napokon stala jeho životnou cestou.

Pizza ho tak chytila, že sa jej začal venovať a študovať. Postupne sa vypracoval na takú úroveň, že sa stal ambasádorom pre jednu anglickú firmu zameranú na pizzu. Rozbehol vlastné videá na internete a jeho sledovanosť začala rásť.

Úspechy pokračovali – zúčastnil sa pizza súťaže, kde skončil na treťom mieste z 98 súťažiacich. Postupne si ho začali všímať a pozývať na veľké festivaly, kde robil ukážky prípravy pizze pre publikum čítajúce až 18 000 ľudí.

Rôzne firmy špecializované na pizzu ho začali vyhľadávať. Po devätnástich rokoch v zahraničí sa však rozhodol pre návrat na Slovensko kvôli rodine.

Začať podnikať v gastrosektore bol nápad jeho brata Tomáša. „Na Slovensku je veľmi veľa pizzerií, ktoré sa tvária, že robia neapolskú pizzu, a pritom o tom nevedia vôbec nič. To bol dôvod, prečo som sa rozhodol ísť podnikať práve v tejto oblasti,“ vysvetľuje. Uvedomoval si, že by bolo nerozumné nevyužiť bratove dlhoročné skúsenosti a prax.

Oficiálna pečať pravosti

Pizza&Burger Geronimo v Bánovciach nad Bebravou sa môže pochváliť výnimočným úspechom. Je to jediná pizzeria na Slovensku, ktorá získala oficiálny certifikát pravosti neapolskej pizze, ktorý udeľuje talianska asociácia GPN.

Tento certifikát zaručuje, že pizza je pripravená podľa pôvodných receptúr, s použitím správnych postupov rozťahovania cesta, kvalitných surovín a dodržania tradičného spôsobu pečenia.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Sviba (@martinsviba)

„Pizza sa pečie na ohni pri teplote 380 až 420 °C počas 70 sekúnd,“ opisuje Tomáš presný proces. Zdôrazňuje, že aktuálna situácia v pizzerii je taká, že bez rezervácie si počas piatkov a sobôt človek takmer nemá šancu sadnúť.

Proces získania certifikátu nebol jednoduchý. „Asociácia GPN je veľmi prísna a dohliada na všetky uvedené postupy,“ dodáva. Na svete existuje len okolo 500 takýchto certifikátov a pizzeria v Bánovciach nesie číslo 440.

Inštruktor, ktorého Slovensko potrebovalo

Dnes patrí k exkluzívnej skupine. Je oficiálnym inštruktorom neapolskej pizze na Slovensku, pričom asociácia GPN stanovila maximálny počet dvoch inštruktorov pre celú krajinu.

„Viac ich už nebude,“ hovorí Tomáš. Jeho poslaním je školiť ďalšie pizzerie v správnej príprave neapolskej pizze. Po úspešnom absolvovaní kurzu môžu nové pizzerie získať rovnaký certifikát pravosti, aký držia oni. Podnikať v meste, kde „skoro nič nie je“, nebolo jednoduché, ale bratia Svíbovci to dokázali.

Veľkou výhodou bolo, že brat si už počas pobytu v Anglicku vybudoval silnú komunitu sledujúcich aj zo Slovenska. Významnú rolu zohrali sociálne siete, ktoré dnes považuje Tomáš za silné médium.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Sviba (@martinsviba)

Pomohla aj účasť v televíznej relácii Teleráno, čo ešte viac zvýšilo povedomie o pizzerii. Samozrejme, najlepšou reklamou zostáva spokojnosť zákazníkov.

„Ak ľuďom chutí, šíri sa to veľmi rýchlo. Ľudia si hovoria medzi sebou a recenzie na Google tomu dosť pomáhajú,“ konštatuje.

Investície do pizzerie neboli malé. Priestory, ktoré získali, boli zariadené v štýle, ktorý ladil s talianskou atmosférou, takže veľké prestavby neboli potrebné. Celkovo do prevádzky investovali okolo 25 000 až 30 000 eur. Najnákladnejšou položkou bola certifikovaná pec na neapolskú pizzu, ku ktorej sa pripojili aj ostatné vybavenia kuchyne, elektrospotrebiče a zariadenie baru.

Tajomstvo pravého neapolského zážitku

Hlavný rozdiel medzi neapolskou pizzou a bežnou pizzou, akú poznáme zo Slovenska, spočíva v ceste. Cesto na pravú neapolskú pizzu fermentuje dlhší čas a obsahuje veľmi malé množstvo droždia – približne 2 gramy. Výsledkom je ľahká pizza, ktorá nezaťažuje žalúdok.

Ďalším zásadným faktorom je kvalita použitých surovín a samotný spôsob prípravy a pečenia. Štandardná slovenská pizza sa pečie pri teplote okolo 330 °C po dobu 4 až 5 minút. Neapolská pizza sa naopak pečie na vysokých teplotách medzi 389 až 420 °C, a to len 60 až 70 sekúnd. Tento spôsob pečenia je kľúčom k autentickej chuti a správnej konzistencii pizze.

Ponuka Pizza&Burger Geronimo sa však neobmedzuje len na neapolskú pizzu. Bratia sa rozhodli rozšíriť svoj sortiment aj o ďalšie talianske špeciality.

„K talianskej pizzi sme sa rozhodli ponúknuť aj talianske šaláty a bagety,“ hovorí Tomáš. Kvalita surovín je pre nich základom. V tomto smere majú veľké šťastie na spoluprácu s originálnym Talianom, ktorý žije na Slovensku. Tento partner im každoročne zabezpečuje čerstvé suroviny priamo z Talianska.

Proces zásobovania majú nastavený precízne – v utorok sa suroviny vyrobia, v stredu sa nakladajú a vo štvrtok ich už majú čerstvé v pizzerii.

„Náš základ je vždy čerstvé a, samozrejme, kvalitné suroviny,“ zdôrazňuje Tomáš. Dôslednosť v tomto smere považujú za jednu z kľúčových súčastí ich úspechu.

Rodinný podnik, ktorý drží pokope

Hoci podnikajú spoločne ako súrodenci, hlavné rozhodnutia a riadenie biznisu má na starosti Tomáš. „Hlavným šéfom som ja,“ priznáva otvorene. Jeho brat, hoci má za sebou bohaté skúsenosti v oblasti prípravy pizze, nemá toľko skúseností s podnikaním na Slovensku, a tak si Tomáš vzal vedenie na svoje plecia.

Rodinné vzťahy však týmto nastavením nijako neutrpeli. „Vzťahy máme, si myslím, veľmi dobré a zatiaľ sme sa nepohádali,“ dodáva s úsmevom.

Výzvy, ktoré formovali podnik

Začiatky neboli jednoduché. Najväčšou výzvou bolo podľa Tomáša presvedčiť ľudí, ako chutí pravá neapolská pizza. Nebolo to samozrejmé – slovenský zákazník bol zvyknutý na iný typ pizze, a tak si museli vybudovať dôveru a pochopenie pre autentickú kvalitu. „Myslím, že sa nám to úspešne darí,“ hodnotí s odstupom.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Sviba (@martinsviba)

Pritom na Slovensku pôsobí množstvo reštaurácií, ktoré síce ponúkajú talianske jedlá, no podľa Tomáša často varia len podľa receptov z internetu, bez skutočného pochopenia tradície.

„Kazia meno talianskym jedlám,“ konštatuje, no zároveň dodáva, že existuje aj veľké množstvo reštaurácií, ktoré sa talianskej kuchyni venujú skutočne poctivo a ich úroveň je vynikajúca.

Expanzia? Radšej jedna kvalita než kvantita

Pri otázke expanzie bratia chvíľu uvažovali aj nad tým, že by otvorili pobočku v Bratislave. „Oslovili nás ľudia, že by si priali a želali, aby sme otvorili aj v hlavnom meste, aby nemuseli cestovať až k nám,“ prezrádza Tomáš. Nakoniec však od tejto myšlienky upustili.

„Keď si to človek neokontroluje sám, stojí to za nič,“ hovorí priamo. Radšej sa rozhodli sústrediť na budovanie jednej kvalitnej pizzerie, ktorej sa môžu venovať naplno. Dnes zamestnávajú sedem ľudí a sú na to hrdí.

Podnikať na Slovensku nie je podľa Tomáša jednoduché, najmä v súčasnej dobe. Napriek tomu mladým ľuďom, ktorí snívajú o vlastnom gastropodniku, odkazuje, že sa netreba báť.

„Ak má človek víziu, odhodlanie a, samozrejme, dobrý biznis plán, určite by sme odporučili ísť do toho,“ hovorí.

Čítajte viac z kategórie: Food biznis

Najnovšie videá

Trendové videá