Gin-ambasádor Marek Polomský: Každý gin má svoj spôsob pitia a aj gin&tonic ti môže chutiť ešte lepšie

  • Chcel učiť telesnú výchovu, dnes učí, ako si vychutnať gin
  • Slováci majú podľa neho k ginu vrúcny vzťah
  • Gin&tonic kedysi zachraňoval zdravie a životy
  • Aj na výbere tonicu do ginu záleží
  • Pánom odporúča chuť borievok, dámam by servíroval gin, asociujúci slnečnú Sicíliu
 srcset
Marek Polomský/gin ambásador
  • Chcel učiť telesnú výchovu, dnes učí, ako si vychutnať gin
  • Slováci majú podľa neho k ginu vrúcny vzťah
  • Gin&tonic kedysi zachraňoval zdravie a životy
  • Aj na výbere tonicu do ginu záleží
  • Pánom odporúča chuť borievok, dámam by servíroval gin, asociujúci slnečnú Sicíliu

Čo si vyštudoval, čomu si sa venoval, než si získal takýto exkluzívny džob?

Vyštudoval som hotelovú akadémiu v Banskej Bystrici a následne som sa prihlásil na filozofickú fakultu Univerzity Mateja Bela, kde som úspešne ukončil štúdium učiteľstva telesnej výchovy. Nádherné roky môjho života. Dal by som to znova.

Aká bola cesta k Gin-ambasádorovi?

V princípe jednoduchá, nakoľko v Pernod Ricard Slovakia som už štvrtý rok. Chcel som predísť vyhoreniu či stagnácii, ktorá je v tejto brandži častá a dokáže pochovať kreativitu ako osobnostne, tak aj profesne. Po štyroch rokoch, venovaných Becherovke som zistil, že som už dosiahol svoj osobnostný strop a najlepšie bude sa posunúť a začať budovať niečo nové.

V tomto článku sa dočítaš:

  • Ako sa môžeš stať gin-ambasádorom
  • Čo vlastne taký ambasádor robí
  • Ako vznikol gin&tonic
  • Že rozmarín môže byť lepší než tonic
  • Aké jedlo ti bude chutiť s ginom ešte viac

Musel si gin poznať, resp. bol to tvoj obľúbený nápoj?

Gin som vždy vnímal ako štýlové pitie mladých ľudí a mal som s ním tú česť osobne aj pracovne, pričom obe spolupráce boli veľmi príjemné.

Čo vlastne taký gin-ambasádor robí? Predpokladám, že nevyskakuje z fľaše.

Som reprezentant značky a teda v našom prípade je to prioritne Beefeater London Dry Gin, no mám na starosti aj Malfy Gin, Plymouth Gin a veľmi obľúbený Monkey 47 – Schwarzwald Dry Gin. Moja pozícia je marketingového charakteru. Vyhľadávam, vytváram a exekuujem spolupráce s barmi, reštauráciami, spoločnosťami, infulencermi, koncovými spotrebiteľmi, komunitami či eventami tak, aby naše giny, prioritne Beefeater, boli dostupné pre zákazníka v čo najlepšej kvalite a za čo najlepších podmienok. Fokusujem sa hlavne na mladých aktívnych ľudí v mestách.

Mal si nejaké špeciálne školenia?

Áno, absolvoval som množstvo školení a edukačných mentoringov, avšak tie najatraktívnejšie ma ešte len čakajú. Je pre mňa veľmi dôležité poznať značku od A po Z a teda ovládať maximálne množstvo informácií a vedomostí o značke. Kvôli svetovej situácii žiaľ stále nebolo možné vycestovať a zažiť na vlastnej koži jednotlivé destilérky, stretnúť sa osobne s master destilérmi a učiť sa priamo na mieste, kde to všetko vzniká. Akonáhle to bude možné a bezpečné, vycestujem do Londýna priamo do Beefeateru, Plymouthu za Plymouth Ginom, do slnečného Talianska do štýlovej Malfy a do Nemecka, kde vo Schwarzwaldskom lese vzniká ultra prémiový Monkey 47.

Na aké projekty sa pod tvojim ambasádorstvom môžeme tešiť?

Pripravujeme množstvo atraktívnych a aj interkatívnych konceptov. Jeden je veľmi špeciálny a na slovenskom trhu nič podobné nie je. Nemôžem zatiaľ veľa prezrádzať, no s kolegami pracujeme skutočne na niečom výnimočnom. Verím, že sa to ľuďom bude páčiť. Budem sa tešiť, keď sa spoločne na tomto evente stretneme.

O gine sa hovorí ako o anglosaskej borovičke. Vzťah Slovákov k nemu však asi nie je taký vrúcny. Ako by si ho charakterizoval ty?

Práve naopak – vzťah Slovákov k ginu je veľmi vrúcny. Dôkazom môjho tvrdenia je aj fakt, že v každom krajskom meste sa nachádza bar, v ktorom sa zameriavajú svojou ponukou prioritne na giny, nájdeš ho v ponuke od dedinských krčiem až po hotelové lobby bary. Gin patrí medzi najzákladnejšie a historicky najstaršie destiláty. V cocktailovej kultúre patrí medzi najpoužívanejšie spolu s whisky, rumom, vodkou a likérmi. Vďaka svojej využiteľnosti v cocktailoch, chuťovému profilu a rozmanitosti gin mal, má a bude mať svoje miesto tak v baroch, ako aj v domácnostiach.

Keď sa povie „gin, každý si hneď doplní „tonic. Môžem miešať akýkoľvek gin s akýmkoľvek tonicom, alebo sú nejaké odporúčania?

Málokto vie, že kombináciu ginu s tonicom „vynašli“ britskí vojaci v Indii ako liek proti malárii. Tonik, ktorý vďaka obsahu chinínu proti chorobe pili, bol na rozdiel od dnešných veľmi horký a tak jeho neatraktívnu chuť vylepšovali ginom. Gin môžeš miešať s akýmkoľvek tonikom, avšak ak siahneš po prémiových či ultra prémiových ginoch, je škoda miešať ich s niečím kvalitatívne zaostávajúcim. Na trhu je veľké množstvo prvotriednych tonikov, takže si k svojmu kvalitnému ginu určite nájdeš aj svoj kvalitný tonik.

Vieme, ako piť víno, vodku, ale ako správne piť gin?

Čo gin, to iná chuť a preto je ginový segment taký populárny v dobe, keď ľudia radi experimentujú a neboja sa meniť zaužívané pravidlá a zásady. Každý gin má svoj Perfect Serve, teda správny spôsob pitia, rozhodne by ale v pohári nemal chýbať ľad. Napríklad Monkey 47 si ja osobne rád vychutnám samostatne v pohári s ľadom a vetvičkou rozmarínu. Variabilný londýnsky Beefeater sa dá piť na množstvo rôznych spôsobov, veľmi populárny Beefeater London Dry Gin sa najčastejšie pije ako gin&tonic. Túto kombináciu chutí zdokonalí plátok citróna, limetky alebo uhorky.  

Najmä medzi dámami je teraz veľmi populárny jahodový gin. Aký by sme si ešte nemali nechať ujsť?

Odporúčam ochutnať nás Plymouth Gin NAVY STRENGTH s obsaho alkoholu až 57 % a vyváženou borievkovou chuťou. Našou novinkou v portfóliu je Beefeater Blood Orange. Svieži, jemne sladkastý, príjemne aromatický gin asociujúci leto, slnko, terasu a sicílske pomaranče.

K akému jedlu odporúčaš gin?

Po ginovom cocktaile či jednoduchom gin&toniku bude každé jedlo zážitkom. Vynikajúcim príkladom aperitívového cocktailu s ginom pred večerou je Martini Cocktail. Talianske cestoviny či morské plody skvele ladia s  talianskym Malfy Ginom. Starený Beefeater Buroughs Reserve zas odporúčam vychutnávať so syrom.

Najnovšie video