Keď Slovensko chutí: TOP 5 salašov, v ktorých ťa čaká viac ako len kvalitné halušky

  • Ktorý Slovák by dokázal odolať poctivým bryndzový halúškám, tvarohovým pirohom či korbáčikom?
  • Najlepší zážitok z tradičného jedla získaš v drevených zruboch obklopených prírodou, ktorými znie ľudová hudba a personál je oblečený v krojoch
  • My sme sa pozreli na Facebook recenzie a vybrali prevádzky, z ktorých odídeš najedený a spokojný
salas
Vlasta Mudríková official
  • Ktorý Slovák by dokázal odolať poctivým bryndzový halúškám, tvarohovým pirohom či korbáčikom?
  • Najlepší zážitok z tradičného jedla získaš v drevených zruboch obklopených prírodou, ktorými znie ľudová hudba a personál je oblečený v krojoch
  • My sme sa pozreli na Facebook recenzie a vybrali prevádzky, z ktorých odídeš najedený a spokojný

Salaš Krajinka

Útulný Salaš Krajinka s autentickou vidieckou atmosférou nájdeš, ak sa z Ružomberka vydáš smerom do Martina. Salaš na tomto mieste funguje už od roku 1983 a chovu oviec sa venuje dodnes. Vďaka tomu tu máš možnosť byť svedkom pasenia a dojenia oviec a tiež spracúvania ich mlieka, z ktorého sa vyrábajú tradičné syrové produkty.

Tunajšia reštaurácia sídli netradične v maštali, s výhľadom na ovečky a z návštevy si môžeš tiež odniesť nejaký ten suvenír alebo chrumkavé pečivo z jeho vlastnej pekárne. Súčasťou areálu je kuriózna výstava historických traktorov, rozličné drevené objekty a živé kamery umožňujúce nahliadnutie do života na salaši cez jeho web.

Salaš u Franka

Obľúbená reštaurácia pri hlavnom cestnom ťahu zo Starej Ľubovne do Popradu tu stojí už nejaké to desaťročie. Od roku 1996 tu „vládne“ Norbert Frank, ktorého meno aj motorest, či salaš nesie. Názov motorest má asi najskôr preto, lebo sa nachádza priamo pri ceste a „salašový“ je exteriér, kde dominuje drevo.

Salaš mal aj prominentných hostí – na webovej stránke je napríklad fotografia z návštevy britskej kráľovnej Alžbety II. Všetko je tu podriadené tomu, aby sa hostia rýchlo, lacno a dobre najedli – parkovaním počnúc a platením za dobrý obed končiac. Keďže obrat hostí je tu značný, dôležité je, aby bolo jedlo na stole rýchlo. Takže ak si dáš niečo zo sekcie hotových jedál alebo z denného, či víkendového menu, máš jedlo na stole za pár minút.

Čo je však na menu asi najzaujímavejšie? Za 95 % jedál tu zaplatíš do 5 eur. Reštauráciu s takou kvalitou jedla (a za takéto ceny) naozaj treba na Slovensku hľadať.  

Salaš Zbojská

Salaš Zbojská leží v rovnomennom sedle Veporských vrchov neďaleko obce Pohronská Polhora v okrese Brezno, popri ktorom prechádza cesta aj jedinečná ozubnicová železnica z Tisovca. Ponúka dobroty tradičnej slovenskej kuchyne a predáva vlastné suveníry, syrové a mäsové produkty. Špecialitou sú jedlá z baranieho a jahňacieho mäsa. Obsluha ťa tu privíta v tradičných krojoch. Vyskúšať si môžeš aj výrobu syrových výrobkov tradičným „handmade“ spôsobom.

Salaš obklopuje príroda Národného parku Muránska planina, ktorú možno spoznať peši, z dobového mini autobusu Zbojnícka strela alebo na bicykli, ktorý ti tu zapožičajú. Po národnom parku však môžeš putovať aj na chrbtoch huculov, na ktorých chov sa špecializujú. Zbojnícka história oblasti je stále živá v názve Zbojnícky dvor aj v tematickom Náučnom chodníku Jakuba Surovca. 

 

Salaš Syrex

Korbáčiky zo Zázrivej sú priam legendárne a pokiaľ by si rád odhalil aj tajomstvo ich výroby, zamier do miestneho Salašu Syrex. Ten sa nachádza na Rovnej hore v časti Demkovská rovno pod siluetou majestátneho Malého Rozsutca. V Salaši Syrex Zázrivá zistíš viac o procese tvorby parenice, ak navštív priľahlú predajňu.

Môžeš si v nej zakúpiť syrové a mliečne produkty, ktoré majú okrem bežnej podoby aj tvar Jánošíka, valašky, jeleňa či zajaca. Na predaj sú tiež šálky, ovocné a bylinné šťavy, pečivo a slanina. V salaši nechýba reštaurácia, ktorá nesklame ani tých najnáročnejších zákazníkov a dvaja bačovia starajúci sa o rozsiahle stádo oviec, koní a drobného dobytka.

Salaš Slavkov


Ak zavítaš do okolia Vysokých Tatier, zastav sa v Salaši SlavkovNech si už dáš zemiak zapečený s bryndzou a slaninou, bryndzové halušky alebo demikát, všetko tu chutí veľmi dobre. Personál aj atmosféra salaša sú veľmi príjemné a jedlo je excelentné. Pokiaľ je to možné, objednaj si Demikát (bryndzovú polievku) stojí to za to. Ceny sú tu síce vyššie, ale jedlo je naozaj kvalitné. Vonku je pekné detské ihrisko, vnútri zase príjemný detský kútik.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech