10 slovenských retro produktov, ktoré prežili dobu a sú stále nesmierne obľúbené

  • Pulty supermarketov sú v dnešnej dobe preplnené množstvom potravinových produktov, ktorých pôvod často nepoznáme, a ktoré sú k nám z veľkej miery dovážané zo zahraničia.
  • Preto nás vždy poteší, ak v regáloch nájdeme niečo, čo je naše – slovenské.
  • A o to viac, ak je to overené časom.
  • Prinášame ti 10 produktov, ktoré sa našej obľube tešia už celé desaťročia, prežili pád socializmu, a doposiaľ nás neomrzeli.
zdroj: scontent.cdninstagram.com/68.media.tumblr.com
  • Pulty supermarketov sú v dnešnej dobe preplnené množstvom potravinových produktov, ktorých pôvod často nepoznáme, a ktoré sú k nám z veľkej miery dovážané zo zahraničia.
  • Preto nás vždy poteší, ak v regáloch nájdeme niečo, čo je naše – slovenské.
  • A o to viac, ak je to overené časom.
  • Prinášame ti 10 produktov, ktoré sa našej obľube tešia už celé desaťročia, prežili pád socializmu, a doposiaľ nás neomrzeli.

Chrumky

Kto by nezbožňoval túto tradičnú slanú pochúťku, ktorá nesmie už roky chýbať v žiadnej správnej slovenskej krčme či bufete? Kukuričné arašidové chrumky od nitrianskej spoločnosti MIVA, ktoré sa vyrábajú od roku 1974, však nájdeš aj na pultoch supermarketov. Obľúbené chrumky sú už od čias socializmu vyhľadávanou pochúťkou na každej oslave, či len tak, pri posedení s priateľmi. Ich jedinečná chuť, ako aj bielo-modro-červený obal, zostávajú viac ako štyri dekády nezmenené. Ide teda o klasiku so všetkým, čo k tomu patrí!


zdroj: t4.aimg.sk

Horalky

Horalky od pečivární Sedita môžeme s čistým svedomím považovať za národnú sladkosť. Táto obľúbená maškrta zo Serede nám úspešne pomáha zahnať hlad a chúťky na sladké už od roku 1965. Oplátok s arašidovou náplňou a kakaovou polevou po obvode, zabalených v špecifickom červeno-modro-bielom obale s vyobrazením kvetu plesnivca a tatranského štítu, sa ročne vyrobí až neuveriteľných 160 miliónov kusov.


zdroj: apollonstudio.com

Treska v majonéze

Synonymum pracujúcej triedy a fastfood socializmu sa teší svojej obľube už viac ako 60 rokov, keďže výroba tohto šalátu z treskovitých rýb od spoločnosti RYBA Košice sa datuje do roku 1954. Pôvodnú receptúru tresky v majonéze má na svedomí rodák z Nového Mesta nad Váhom, kuchár Július Boško, ktorý ju vytvoril na objednávku vtedajšieho vedenia firmy. Táto sladkokyslá pochúťka sa v časoch socializmu predávala iba na Slovensku. Mimo slovenských hraníc ju bolo možné dostať len v Ostrave, kde si ju vyžiadali Slováci pracujúci v ostravských baniach. Na tresku v majonéze nedajú mnohí Slováci dodnes dopustiť. Veď keď už nič iné, treska s rožkami to vždy istí.

zdroj: naturpack.sk/data.ryba.sk

Pigi čaj

U nich taká obyčaj, pije sa len pigi čaj – znie text piesne z roku 1988 od skupiny Zenit. Je v ňom kus pravdy, pretože legendárny Pigi čaj bol svojho času jediným porciovaným čajom v celom Československu. Pigi čaj, ktorý môžeme s čistým svedomím nazvať aj fenoménom medzi slovenskými čajmi, sa na domácom trhu drží už vyše 50 rokov, a ročne sa ním vraj naplní až 55 miliónov šálok.

zdroj: koláž fyiliving.com/media.popradskycaj.sk

Deva

Ani malá, ani veľká, mňam-mňam sladká čokoládka. Presne takto znel slogan azda najznámejšej slovenskej čokoládovej tyčinky DEVA, ktorá sa začala vyrábať pred viac ako pol storočím v trebišovskom závode. Hoci fabrika po zmene režimu viackrát zmenila aj majiteľa, v roku 2013 sa jej chopili bratia Kaiferovci z Košíc, ktorí chcú tento čokoládový výrobok opäť dostať do povedomia ľudí – najmä mladšej generácie. Tyčinka z belgickej mliečnej čokolády s mliečno-rumovou náplňou zaobalená do bielo-modrého obalu, z ktorého vykúka ikonické dievčatko so šatôčkou na hlave, si svoju pôvodnú receptúru a nadštandardnú kvalitu drží už od roku 1951.

zdroj: Deva

Medzi nestarnúce cukrovinky rozhodne patria aj Snehulky, mentolové cukríky z výroby najstaršej slovenskej cukrovinkárskej fabriky FIGARO. Ich história siaha do roku 1969, kedy ich receptúru vymyslel dlhoročný pracovník a vedúci výroby fabriky FIGARO, Ing. Štrba. Snehulky si okamžite získali množstvo priaznivcov po celom Českloslovensku, a zaradili sa medzi prvé mentolové cukríky na osvieženie dychu v krajine. Tieto legendárne cukríky sa dodnes predávajú nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku a Maďarsku, a sú zaručeným osviežením v každom ročnom období.

zdroj: koláž oz.kurzy.cz/snehulky.sk

Arizonky

Ryžové Arizonky sa podľa tradičného postupu a rokmi overenej receptúry vyrábajú v závode B. M. Kávoviny v Seredi už od roku 1966. Šesťdesiat gramové balenie plné pastelovo sfarbených sladkých ryžových pochúťok zhltne na počkanie snáď každý z nás, a to bez rozdielu veku. Či ste malí a či veľkí, Arizonky zostávajú klasikou, ktorá nikdy neomrzí.

zdroj: koláž kavoviny.sk/68.media.tumblr.com

Vinea

Najväčšia konkurentka Kofoly, Vinea, sa zrodila v roku 1973, kedy Vinárske závody v Pezinku obdržali štátnu zakázku, ktorej úlohou bolo vytvoriť konkurenciu pre zahraničné kolové a citrusové nápoje. Po páde komunizmu však pre Vineu nastali temnejšie časy, a jej produkcia sa začala postupne znižovať. Našťastie tento unikátny nápoj s hroznovou chuťou v polovici 90-tych rokov opäť vrátilo do hry vinárstvo Vitis Pezinok. V roku 2008 Vineu odkúpila spoločnosť Kofola a.s. Vinea sa svojej popularite teší dodnes nielen na domácej pôde, ale aj v Českej republike.

zdroj: koláž facebook.com/facebook.com

BB puding

Slovenská pudingová klasika bola zrejme súčasťou detstva každého z nás. O tom, že je receptúra BB pudingu jedinečná, svedčí aj fakt, že v regáloch našich potravín úspešne zotrváva takmer 70 rokov. Málokto však vie, že za jeho receptúrou stojí piešťanský lekárnik, ktorý pôvodne hľadal dietetickú výživu pre dojčatá. Aj keď sa prvotná výroba BB pudingu spustila v piešťanskom podniku Panvita, po vojne sa presťahovala do Slovakofarmy v Hlohovci. V polovici 50. rokov však výrobu BB pudingu prevzali Škrobárne Boleráz, ktoré preň zároveň dodávali kukuričný škrob. V 90-tych rokoch bol BB puding odkúpený spoločnosťou Dr. Oetker, ktorá ho vyrába dodnes.

zdroj: koláž secure.ce-tescoassets.com/dontbefakebakesomecake.sk

Zlatý Bažant

História najznámejšieho slovenského piva Zlatý Bažant siaha až do roku 1969, kedy bol v Hurbanove založený pivovar. Prečo práve Hurbanovo? Mohla za to atraktívna poloha tohto malého mestečka, ktoré sa vďaka svojej ideálnej klíme a úrode kvalitného jačmeňa stalo Mekkou slovenského pivovarníctva. Okrem toho je však okolie Hurbanova známe aj pre zvýšený výskyt bažantov, a presne tento fakt stál aj pri zrode názvu tohto zlatistého moku.

Populárne slovenské pivo Zlatý Bažant bolo už 10 rokov po založení hurbanovského pivovaru vyvážané do 12 krajín, čím si zaslúžene získalo označenie svetové slovenské pivo. Zlatý Bažant bol taktiež prvým pivom v Československu, ktoré sa začalo predávať v plechovkách, a to konkrétne v roku 1971. Pivovar od roku 1995 patrí spoločnosti Heineken, a naďalej sa u Slovákov teší mimoriadnej obľube.

zdroj: opive.sk