Červy a pavúky ako lahôdka a potravina budúcnosti? V Česku už existuje hmyzí catering

  • Na Slovensku aktuálne žijeme érou street foodu - burgrov, gyozy či palaciniek
  • Za pár rokov ich však môžu spoľahlivo nahradiť vysmážané larvy či chlieb upečený z hmyzu
  • Túto revolučnú potravu budúcnosti môžeš v reštauráciách ochutnať už dnes
zdroj: Hmyzí kuchyně
  • Na Slovensku aktuálne žijeme érou street foodu - burgrov, gyozy či palaciniek
  • Za pár rokov ich však môžu spoľahlivo nahradiť vysmážané larvy či chlieb upečený z hmyzu
  • Túto revolučnú potravu budúcnosti môžeš v reštauráciách ochutnať už dnes

Nájsť pavúka či švába vo svojom jedle znamená pre bežnú reštauráciu katastrofu, pre zákazníka zas zaručenú nevoľnosť. Čo však v prípade, že sa ten pavúk dostane na tvoj tanier zámerne? V ázijskej či africkej kultúre je úplne bežné jesť to, čo sa hýbe aj nehýbe a hmyz v mnohých krajinách nie je považovaný za žiadnu extravaganciu. Na Slovensko trend entomofágie, teda využitia hmyzu ako potraviny, ešte stále nedorazil. Za netradičným chuťovým zážitkom však netreba cestovať stovky kilometrov. V susednom Česku totiž existuje projekt, ktorý ťa do konzumácie hávede zasvätí.

Skupinka nadšencov rozbehla projekt Hmyzí kuchyně a špecializuje sa na profesionálny catering v oblasti entomofágie. Zjednodušene povedané, prídu odprezentovať hmyz v podobe lahôdky do ktorejkoľvek reštaurácie, na event či priamo k tebe domov. Organizujú prednášky, ochutnávky, cooking show či Extremefood festival netradičného jedla, sú tiež autormi knihy Hmyz na talíři. Nehovoríme tu však len o amatérskych fanúšikoch extrémov, ale skutočných odborníkoch, ktorí o tejto problematike vedia všetko. Je to napríklad entomofág, cestovateľ a fotograf David Švejnoha, ale aj skúsení „hmyzí“ kuchári Milan Václavík a Petr Ocknecht, ktorí hmyziu vedu skĺbili s kulinárskym umom.

Na ich čele stojí Marie Borkovcová, ktorá bola jednou z prvých vedkýň v Európe, ktorá sa začala zaoberať prínosom entomofágie v kontexte, zdravia, výživy či ekológie. Dokonca na túto problematiku a význam jedenia hmyzu upozornila Európsku úniu. Jednou z jej aktivít je okrem vzdelávania aj spolupráca s Organizáciou OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, ktorej cieľom je snaha o vytvorenie európskej legislatívy, ktorá by umožnila komerčný predaj hmyzích produktov v obchodoch. Je tak možné, že už čoskoro si budeme môcť v supermarkete bežne zakúpiť larvy či múku vyrobenú z pomletého hmyzu.

„Hmyz je považovaný za surovinu tretieho tisícročia. Populácia rapídne rastie a záťaž na našu Zem je tak enormný, že môže hroziť potravinový kolaps,“ povedal entomofág David Švejnoha pre aktuality.cz. Práve o hmyze sa tak hovorí ako o super výživnej potravine budúcnosti, ktorá je extrémne lacným zdrojom bielkovín a môže byť spásou pre budúcu populáciu. Západný svet a rozvinuté krajiny hmyz zatiaľ nepotrebujú. Veď máme veľkochovy, všade je dostatok priestoru pre chov hospodárskych zvierat a pestovanie plodín. Lenže situácia sa rýchlo mení, mestá sa rozrastajú, veľkoplošné zástavby menia krajinu na betónové satelitné mestečká a priestor sa zmenšuje. Úrodnej pôdy ubúda,“ dodal.

Na hmyz sa u nás stále pozerá len s odporom a vnímame ho ako škodcu. Nehovoriac o tom, že jeho prítomnosť v jedle je absolútne neprípustná. Tu sa však stretávame s obrovským paradoxom. Aj keď o tom často nevieme, rôzne druhy hmyzu, ako sú pavúky, larvy, chrobáky či mušky, môžeme takmer stopercentne nájsť v komerčne predávanom džeme či čokoláde. Hmyz je jednoducho súčasťou prírody a v jedle, ktoré oberáme a následne z neho vyrábame potraviny, sa tak vyskytuje úplne prirodzene. V skutočnosti existuje viac ako 3-tisíc druhov jedlého hmyzu, no napriek tomu sa neodporúča skúšať ho zbierať vo voľnej prírode a potom konzumovať. Môže obsahovať toxické látky alebo byť chránený.

Ideálnou voľbou je preto Hmyzí kuchyně, ktorá sprostredkúva ľuďom naozaj netradičný chuťový zážitok. Jednoznačne je potrebné obrniť sa odvahou a prekonať prvotný odpor. Predsa len,  múčne červy, cvrčky, šváby, či dokonca obávané škorpióny a tarantule nemá človek na tanieri každý deň. Keď však človek zistí, že to vôbec nechutí zle, odhodí zábrany. Dobre upravený hmyz, či už smažený, sušený či karamelizovaný, môže byť skutočnou lahôdkou. Počas zážitkového večera sa nielen ochutnáva, ale tiež vzdeláva a ľudia sa môžu dozvedieť všetko o tom, prečo je dobré konzumovať túto potravinu, ako ju správne pripraviť, ako aj pikošky zo stravovacích návykov Afričanov či Aziatov.

Široké možnosti využitia hmyzu ako potraviny objavuje čoraz viac ľudí aj odborníkov. V zahraničí existujú vyhlásené reštaurácie preslávené hmyzím menu, v Holandsku už fungujú obchody s hmyzími produktmi a vo Fínsku môžeme nájsť pekáreň, ktorá vyrába chlieb z hmyzej múky. Je pravdepodobné, že popularita entomofágie bude narastať, tak prečo sa nepripraviť a neskúsiť tento netradičný pokrm už teraz? :)

Najnovšie video