Medový biznis na Slovensku: Zarábajú na surovine, ktorú máme najlepšiu na svete

  • Slovenský med patrí medzi špičku a je pravidelne odborníkmi oceňovaný ako to najlepšie, čo vo svete nájdeš
  • Mnohí preto zlatú pochúťku využívajú pri svojom podnikaní
  • Máme najlepšiu medovinu a na úle systém prenájmu
zdroj: Pexels
  • Slovenský med patrí medzi špičku a je pravidelne odborníkmi oceňovaný ako to najlepšie, čo vo svete nájdeš
  • Mnohí preto zlatú pochúťku využívajú pri svojom podnikaní
  • Máme najlepšiu medovinu a na úle systém prenájmu

Spomínaš si ešte na to, ako si v roku 2017 medár z Košíc odniesol z Turecka hneď deväť z desiatich možných ocenení za kvalitu medu? (viac si prečítaš TU). Znamená to, že máme priamo pod nosom tú najvyššiu kvalitu, hoci v supermarketoch často kupujeme med riedený a nekvalitný.

„Našim konkurentom je určite Čína. Nie však, čo sa týka kvality. V tej je našim konkurentom v podstate celá stredná Európa, Maďarsko, Česko. Štúdie v USA dokázali, že až 70 % medu pochádzajúceho z Číny neobsahuje peľ. To znamená, že neobsahuje žiadne živiny. V supermarketoch sa potom predáva síce za veľmi nízke ceny, no tiež vo veľmi nízkej kvalite. Vlastne to med ani nie je. Umelo ho zbavujú peľu filtrami, miešajú a zohrievajú,“ prezradil v našom minuloročnom rozhovore včelár Tomáš Bátovský z projektu Mery Bee.

zdroj: Unsplash

Tá najlepšia medovina

Ak nie si veľký fanúšik samotného medu, no nepohrdneš dobrým pitím, určite si už počul o značke Apimed, ktorá je skutočnou svetovou špičkou. Príbeh rodinnej firmy z Dolnej Krupej sa začal písať už v 90. rokoch a odvtedy portfólio svojich produktov významne rozšírila.

Najväčším uznaním pre značku bolo ocenenie z roku 2010, kedy si Apimed odniesol úplne prvú zlatú medailu zo súťaže MAZER CUP, ktorá sa každoročne koná v USA. Odvtedy sa pravidelne objavuje na prvých priečkach prestížnych súťaží a oceňujú ju odborníci aj široká verejnosť.

„Najlepšou investíciou sú nové a dobré nápady. Potom je to neúnavná práca a trpezlivosť premeniť nápad na skutočnosť. Ďalej sú to ľudské zdroje, pracovníci, ktorí sa so mnou na tom všetkom podieľajú. V našom prípade potravinárskej výroby sú finančne veľmi náročné aj požiadavky na špičkové technológie a tiež samotné priestory, ktoré musia spĺňať nielen prísne hygienické normy, ale musia byť aj vizuálne veľmi atraktívne pre návštevníkov, ktorí sa zúčastňujú pravidelných firemných degustácií našich produktov,“ odpovedal na jednu z otázok pán Peter Kudláč, jeden z majiteľov firmy.

Tradičné a predsa originálne

Ak by sme mali popísať podnikanie tých, ktorí robia kvalitné produkty z medu, poriadne by sme sa zdržali. Musíme však spomenúť napríklad značku Včely sv. Ambróza, ktorá sa môže popýšiť získaním prestížneho ocenenia Great Taste (gastro Oscar), Pastorekove sady produkujú aj zaujímavé medové cukríky, koncept Mery Bee, ako mnohé ďalšie, vymyslel systém prenájmu úľov, ktorý sme dokonca využili aj my v Startitup.

Destiláty, pivo aj kozmetika

Spoločnosť Pčola z Michaloviec je rodinnou firmou Vasiľovcov a aj ona s medom pracuje po svojom. Okrem toho, že spracúva samotný med, pracuje aj s propolisom a voskom, vyrába vlastné pivo, destiláty aj špeciálnu kozmetiku. Hoci na budovaní spoločnosti pracujú majitelia popri klasickom zamestnaní už od roku 2013, ešte stále sa im nepodarilo dostať na nulu.  (Viac si prečítaš v našom rozhovore TU).

Zdravá čokoláda

Ak by si si okrem samotného medu a alkoholu z neho chcel pochutnať aj na iných dobrotách, pripomíname ti aj značku Chopollen. Chlapci Richard a Miro sa rozhodli urobiť z obyčajnej čokolády luxusnú pochúťku s poriadnou kopou vitamínov vďaka takej drobnosti, akou je tzv. obnôžkový peľ.

„Premýšľali sme nad rôznymi možnosťami ako priniesť na trh čokoládu, ktorá bude chuťovo zaujímavá a bude využívať na Slovensku získaný posyp. Po osobných skúsenostiach s obnôžkovým peľom a jeho zdravotnými benefitmi, sme prišli s nápadom využiť tento peľ ako posyp na čokolády. Veľmi zaujímavá je taktiež jeho chuť, ktorá v sebe unikátne prepája sladkosť nektáru a horkosť peľu,“ prezradili v našom rozhovore (viac čítaj TU).

zdroj: mehehe studio

Aj nový biznis

Podľa stránky Greenpeace, venovanej záchrane včiel, bola ekonomická hodnota opeľovania včelami celosvetovo odhadnutá na 265 miliárd eur ročne. V našom nedávnom článku si si mohol prečítať aj to, že od konca 90. rokov si včelári všimli záhadné zmiznutia včiel a od roku 2006 ubudlo až 40 % včiel medonosných, čím sa stali ohrozeným druhom. Aj preto sa mnohé startupy aktuálne zameriavajú na ich ochranu a slovenský projekt Zachráň včely, ktorý nahrádza tradičné a málo efektívne metódy včelárov modernou technológiou.

Trojica nadšencov Stanka, Peter a Michal organizuje školenia pre mladých začínajúcich včelárov a podarilo sa im vytvoriť jedinečnú umelú inteligenciu, ktorá dokáže zbierať potrebné údaje a následne ich spracovať. Upozorní napríklad na chýbajúcu kráľovnú v úli, meria teplotu, vlhkosť vzduchu v úli. A funguje úplne jednoducho. Vďaka mobilnej aplikácii. Je to naozaj originálny projekt.

Najnovšie video