Mimoriadne dobré správy: Šanca na nakazenie sa koronavírusom je po očkovaní len 1:1 000

  • Izrael prichádza opäť s novými dátami
  • Účinnosť vakcíny od spoločnosti Pfizer sa zhoduje s predpokladanou hodnotou
  • V klinických testoch bola účinnosť vakcíny vyčíslená na 95 %
Izrael, vakcína
TASR/AP/Tsafrir Abayov
  • Izrael prichádza opäť s novými dátami
  • Účinnosť vakcíny od spoločnosti Pfizer sa zhoduje s predpokladanou hodnotou
  • V klinických testoch bola účinnosť vakcíny vyčíslená na 95 %

Vďaka rýchlej mobilizácii Izraela a rýchlemu tempu očkovania poznáme potrebné štatistiky o účinkoch vakcíny. Najnovšie si vďaka Izraelu môžu vydýchnuť aj vedci, ktorí netrpezlivo sledovali, či sa potvrdí predpokladaná účinnosť vakcín. Najzaočkovanejšia krajina na svete prišla s novou štatistikou, z ktorej vyplýva, že vakcína funguje tak, ako predpokladali vedci. 

Vakcína od spoločnosti Pfizer je podľa dát izrealskej spoločnosti Maccabi Healthcare Services účinná na 95%. Štatistika bola vykonaná na vzorke 602 000 zaočkovaných. Predpokladá sa, že absolútna ochrana ľudí, ktorí boli zaočkovaní, nastúpi do týždňa po druhej dávke vakcíny. Z tohto dôvodu boli štatistiky vykonané na vzorke ľudí, ktorí sú sedem alebo viac dní po podaní druhej dávky. Uvedená vzorka bola porovnávaná s kontrolnou skupinou neočkovaných Izraelčanov. 

AKTUÁLNE: Izrael prišiel s prvou svetovou štúdiou o účinnosti vakcíny. Výsledky sú extrémne povzbudivé

 

Ako informuje denník The Times of Israel, z daného počtu sa nakazilo iba 608 ľudí, väčšina z nich hlási len ľahké príznaky ochorenia. Zo 608 nakazených bolo hospitalizovaných len 21. Ťažký priebeh ochorenia malo len 7 ľudí. Výbornou správou je, že po podaní vakcíny ani jeden človek, ktorý sa koronavírusom nakazil, nezomrel. Znamená to teda, že šanca na nakazenie je len 1: 1000. 

Pre porovnanie, Izrael počas celej pandémie zaznamenal oficiálne 738 209 prípadov nákazy koronavírusom, z toho je už viac ako 686-tisíc ľudí vyliečených a 5 470 ochoreniu podľahlo. Z porovnateľne väčšej očkovanej skupiny nezomrel nikto.

Vakcína jednoznačne funguje. Najzaočkovanejšia krajina na svete hlási nula úmrtí, väčšina infikovaných má ľahký priebeh

Je to zázrak, vakcína funguje presne tak, ako predpokladali vedci

Tieto dáta jasne dokazujú, že vakcína znižuje rýchlosť šírenia vírusu, no okrem toho zmierňuje aj závažnosť ochorenia. Inak povedané, tieto dáta jasne potvrdzujú to, čo o vakcíne tvrdili vedci. 

Vakcína od spoločnosti Pfizer dosiahla v klinickom testovaní účinnosť 95 %. Z tohto čísla boli vedci ohromení, no neboli si istí, či sa to dá replikovať aj v skutočnom svete. V tomto momente sú ohromení ešte viac. Údaje od spoločnosti Maccabi Healthcare Services naznačujú, že vakcína by mohla byť naozaj efektívna na 95 %. 

Poznáme reakciu mladého organizmu

Minulý týžden hovorili štatistiky o 93 % účinnosti. To, že je miera efektivity vyšši, je pravdepobne ovplyvnené tým, že sa očkuje už aj mladšia časť populácie. Tí zatiaľ na vakcínu reagujú veľmi dobre. Jednoznačne vidíme veľmi nízku chorobnosť medzi skupinou mladých ľudí, ktorí boli očkovaní už sedem dní po prvej dávke vakcíny, “ uviedla doktorka Ekka Zohar.

Dodáva, že údaje, ktoré zahŕňajú mladých ľudí, sú veľmi dôležité, keďže mladiství žijú po väčšine aktívny život. Mladiství majú oproti skupine ľudí nad 65 rokov väčšiu tendenciu stretávať sa vo väčších skupinách.

Zdroje: The Times of Israel , Worldometers

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá