Nemusíš čakať na samozber. Ak máš chuť na prvé jahody zo Slovenska, kúpiš ich tu
Jahody patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia Slovákov. Niet sa čomu čudovať, ich sladká chuť dokáže potešiť aj tie najnáročnejšie jazýčky. Na celoročný vysoký záujem o jahody teraz zareagovali v BILLA. Už v týchto dňoch, prekvapujúco začiatkom apríla, spúšťajú predaj prvých tohtoročných jahôd pôvodom zo Slovenska. Jahody nesú názov Slahôdka, pretože majú výraznú vôňu a sladkú chuť. Navyše sú vypestované eko spôsobom.
Jahody ako od Marušky
V minulých rokoch sme si prvé jahody od slovenských farmárov mohli vychutnávať v máji, keď dozreli vo fóliovníkoch. Na samozber sme sa mohli zvyčajne vybrať ešte neskôr, v priebehu júna. Jahody Slahôdky, ktoré už teraz ponúka BILLA, boli ale zasadené v januári a vyrástli v unikátnom skleníku. „Keďže jahody Slahôdky sú pestované v skleníku, nie sú závislé od zmeny počasia, a tak si ich naši zákazníci môžu v nezmenenej kvalite vychutnávať takmer počas celého roka. Jahody sú zbierané ručne, a to až po úplnom dozretí. To zaručuje nielen ich jasno červenú farbu, ale aj výbornú chuť a prenikavú vôňu, ktorá je príznačná pre poslednú fázu dozrievania,“ vysvetlila Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA. Obec Bruty, v ktorej sa prvé slovenské jahody pestujú, je na to ako stvorená – leží na juhu Slovenska a má nadmerné množstvo slnečných dní, ktoré majú jahody mimoriadne rady.
Ide to aj bez postrekov
Skleník, v ktorom sa jahody Slahôdky pestujú, je jediný svojho druhu na Slovensku aj v okolitých štátoch. Vyhrievaný je obnoviteľnými zdrojmi a je v ňom vždy šestnásť stupňov, bez ohľadu na to, ako chladno je vonku. Skleník by si svoje miesto našiel aj v sci-fi žánri – je riadený softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bol zabezpečený stály pohyb vzduchu, teplota a vlhkosť. Ak je slnko príliš silné, zatiahne sa tieniaca fólia. Systém tiež kontroluje závlahu či recykláciu vody. Jahody vyrastajú v kvetináčoch s rašelinovým substrátom, ktorý nahrádza pôdu, a zavlažuje ich dažďová voda s ideálnym pH. „Pestovanie Slahôdok v kvetináčoch v skleníku je veľkou výhodou. Jahody na poliach či vo fóliových tuneloch sa totiž každoročne sadia na rovnakých miestach, pôda tak časom môže byť unavená a nedostatočne vyživená. Rašelinový substrát v kvetináčoch sa však po sezóne recykluje. Následne sa vysadia nové sadenice do nového substrátu. Skleníkové Slahôdky sú navyše v uzavretom priestore, kde ich pred škodcami chráni prirodzená biologická ochrana, teda dobré chrobáky, pavúky a larvy. Rastliny tak nemusíme postrekovať chemikáliami,“ povedal Peter Kelemen z farmy Bruty. Farma navyše vlastní certifikát, ktorý garantuje bezpečnosť jahôd a zaručuje, že sú vypestované v súlade so zásadami trvalej udržateľnosti a s ohľadom na životné prostredie.
Ako vybrať kvalitné jahody?
Ak si chceme prezrieť jahody v obchode, mali by sme na to ísť jemne a opatrne. Keď totiž balenia jahôd pretáčame a kontrolujeme zo všetkých strán, môžeme ich nechtiac poškodiť a znehodnotiť. Pri výbere jahôd by sme si v prvom rade mali všimnúť, odkiaľ pochádzajú. Jahody zo Slovenska sa zbierajú dozreté a na pultoch obchodov ich nájdeme v priebehu niekoľkých hodín, sú preto zárukou kvality. „Vždy, keď si naši zákazníci zakúpia slovenský výrobok, vyjadrujú tým úctu a vďaku domácim producentom. Podpora slovenských pestovateľov a farmárov patrí aj medzi naše priority – už osem rokov ich podporujeme našou privátnou značkou Slovenská farma. Od minulého roka výrobky zo Slovenska ponúkame prostredníctvom nášho uceleného konceptu Doba slovenská, ktorý vyjadruje hrdosť na kvalitné lokálne produkty a ctí si ľudí, ktorí ich s láskou vyrábajú či pestujú,“ povedala K. Kirchnerová.