Nemusíš čakať na samozber. Ak máš chuť na prvé jahody zo Slovenska, kúpiš ich tu

Jahody Bruty_030
BILLA

Jahody patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia Slovákov. Niet sa čomu čudovať, ich sladká chuť dokáže potešiť aj tie najnáročnejšie jazýčky. Na celoročný vysoký záujem o jahody teraz zareagovali v BILLA. Už v týchto dňoch, prekvapujúco začiatkom apríla, spúšťajú predaj prvých tohtoročných jahôd pôvodom zo Slovenska. Jahody nesú názov Slahôdka, pretože majú výraznú vôňu a sladkú chuť. Navyše sú vypestované eko spôsobom.

Jahody ako od Marušky

V minulých rokoch sme si prvé jahody od slovenských farmárov mohli vychutnávať v máji, keď dozreli vo fóliovníkoch. Na samozber sme sa mohli zvyčajne vybrať ešte neskôr, v priebehu júna. Jahody Slahôdky, ktoré už teraz ponúka BILLA, boli ale zasadené v januári a vyrástli v unikátnom skleníku. „Keďže jahody Slahôdky sú pestované v skleníku, nie sú závislé od zmeny počasia, a tak si ich naši zákazníci môžu v nezmenenej kvalite vychutnávať takmer počas celého roka. Jahody sú zbierané ručne, a to až po úplnom dozretí. To zaručuje nielen ich jasno červenú farbu, ale aj výbornú chuť a prenikavú vôňu, ktorá je príznačná pre poslednú fázu dozrievania,“ vysvetlila Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA. Obec Bruty, v ktorej sa prvé slovenské jahody pestujú, je na to ako stvorená – leží na juhu Slovenska a má nadmerné množstvo slnečných dní, ktoré majú jahody mimoriadne rady.

zdroj: BILLA

Ide to aj bez postrekov

Skleník, v ktorom sa jahody Slahôdky pestujú, je jediný svojho druhu na Slovensku aj v okolitých štátoch. Vyhrievaný je obnoviteľnými zdrojmi a je v ňom vždy šestnásť stupňov, bez ohľadu na to, ako chladno je vonku. Skleník by si svoje miesto našiel aj v sci-fi žánri – je riadený softvérom, ktorý má na starosti otváranie a zatváranie okien tak, aby bol zabezpečený stály pohyb vzduchu, teplota a vlhkosť. Ak je slnko príliš silné, zatiahne sa tieniaca fólia. Systém tiež kontroluje závlahu či recykláciu vody. Jahody vyrastajú v kvetináčoch s rašelinovým substrátom, ktorý nahrádza pôdu, a zavlažuje ich dažďová voda s ideálnym pH. „Pestovanie Slahôdok v kvetináčoch v skleníku je veľkou výhodou. Jahody na poliach či vo fóliových tuneloch sa totiž každoročne sadia na rovnakých miestach, pôda tak časom môže byť unavená a nedostatočne vyživená. Rašelinový substrát v kvetináčoch sa však po sezóne recykluje. Následne sa vysadia nové sadenice do nového substrátu. Skleníkové Slahôdky sú navyše v uzavretom priestore, kde ich pred škodcami chráni prirodzená biologická ochrana, teda dobré chrobáky, pavúky a larvy. Rastliny tak nemusíme postrekovať chemikáliami,“ povedal Peter Kelemen z farmy Bruty. Farma navyše vlastní certifikát, ktorý garantuje bezpečnosť jahôd a zaručuje, že sú vypestované v súlade so zásadami trvalej udržateľnosti a s ohľadom na životné prostredie.

zdroj: BILLA

Ako vybrať kvalitné jahody?

Ak si chceme prezrieť jahody v obchode, mali by sme na to ísť jemne a opatrne. Keď totiž balenia jahôd pretáčame a kontrolujeme zo všetkých strán, môžeme ich nechtiac poškodiť a znehodnotiť. Pri výbere jahôd by sme si v prvom rade mali všimnúť, odkiaľ pochádzajú. Jahody zo Slovenska sa zbierajú dozreté a na pultoch obchodov ich nájdeme v priebehu niekoľkých hodín, sú preto zárukou kvality. „Vždy, keď si naši zákazníci zakúpia slovenský výrobok, vyjadrujú tým úctu a vďaku domácim producentom. Podpora slovenských pestovateľov a farmárov patrí aj medzi naše priority – už osem rokov ich podporujeme našou privátnou značkou Slovenská farma. Od minulého roka výrobky zo Slovenska ponúkame prostredníctvom nášho uceleného konceptu Doba slovenská, ktorý vyjadruje hrdosť na kvalitné lokálne produkty a ctí si ľudí, ktorí ich s láskou vyrábajú či pestujú,“ povedala K. Kirchnerová.

zdroj: BILLA – Farma v obci Bruty.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK