Prídeme nielen o teplé rožky. Slovensko čaká potravinový kolaps, pripravte sa na prázdne regály, varujú potravinári

  • Vysoké ceny energií a nedostatok vodičov môže viesť ku kolapsu potravinovej výroby aj dopravy
  • Kolaps zásobovania môže hroziť aj Slovensku
  • Na Slovensku je voľných viac ako 12-tisíc voľných pozícií vodičov
plytvanie potravinami odpad pečivo
Potraviny, ilustračná snímka, TASR/Miroslav Košírer
  • Vysoké ceny energií a nedostatok vodičov môže viesť ku kolapsu potravinovej výroby aj dopravy
  • Kolaps zásobovania môže hroziť aj Slovensku
  • Na Slovensku je voľných viac ako 12-tisíc voľných pozícií vodičov

Ochrana slovenského trhu je iluzórna, nedostatok vodičov nákladných vozidiel môže paralyzovať hospodárstvo krajiny. Tvrdí to Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia. Mnohí slovenskí vodiči totiž odchádzajú za prácou do zahraničia, napríklad aj do Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska.

Vodiči sa hrnú do Británie

Tento ostrovný štát totiž vydáva vodičom nákladných áut tisícky dočasných pracovných víz, aby mohlo v krajine plynule fungovať zásobovanie. Británia čelí veľkej kríze kvôli nedostatku šoférov nákladných vozidiel. Na pultoch obchodov chýba tovar, niektoré regály doslova zívajú prázdnotou. Tovar nemá kto priviezť.

V Európe však celkovo chýbajú státisíce vodičov, viac ako 12-tisíc voľných pozícií je aj na Slovensku.

Na prázdne regály si však budeme musieť zrejme zvyknúť aj my. Dôvody sú dva. Prvým je problém s nedostatkom vodičov a druhým ceny energií. Slovenskí pekári upozorňujú na to, že kvôli vysokým cenám energií im hrozí zastavenie výroby.

Vodičom „sa nechce“

„Narastajúce napätie v dopravných firmách na Slovensku, kde je v súčasnosti kritický nedostatok vodičov, môže viesť k razantným protestom a zastaveniu zásobovania aj na Slovensku tak, ako to vidíme na britských ostrovoch. Po prvom roku od začiatku pandémie COVID-19 ukončilo na Slovensku činnosť viac ako 20 000 profesionálnych vodičov, ktorí si neobnovili kvalifikačné karty vodiča,” upozorňuje prvý viceprezident ČESMAD Pavol Piešťanský v tlačovej správe.

Príčin nedostatku profesionálnych vodičov na Slovensku je pritom podľa neho viacero, najmä však za súčasnú situáciu môžu nekonkurenčné legislatívne podmienky. Slovensko je posledná krajina Európskej únie (EÚ), ktorá nedostatočne uplatňuje smernice EÚ o školeniach vodičov a vodičských preukazoch a neumožňuje zníženie veku profesionálnych vodičov, ktorí by mohli prísť na pracovný trh.

Ďalšou príčinou je zdaňovanie nákladov na pracovné cesty, ktoré združenie považuje za neakceptovateľné. Problémom je aj zatvorenie hraníc pre žiadateľov o pracovné povolenie na Slovensku z tretích krajín. Kritický nedostatok vodičov by pritom podľa Piešťanského vyriešilo zavedenie národných víz pre profesiu vodiča.

Združenie dopravcov je presvedčené, že ak by cestní dopravcovia mali dostatok pracovnej sily, prinesú mesačne na Slovensko dodatočne 10 až 100 mil. eur v tržbách a milióny eur do sociálnych a zdravotných poisťovní.

„Počas leta nedokázali dopravcovia na Slovensku zabezpečiť tisíce prepráv denne a združenie očakáva, že sa situácia v najbližších mesiacoch zhorší. ČESMAD Slovakia vyzýva vládu SR na okamžité zavedenie opatrení, aby nám nehrozil kolaps zásobovania ako vo Veľkej Británii. Združenie cestných dopravcov vyjadruje presvedčenie, že slovenská vláda okamžite zasiahne a dopravcovia nebudú nútení si vynútiť ich reakciu protestami,” dodal na záver Piešťanský.

Pekári v problémoch

Situácia so stúpajúcimi cenami elektrickej energie a plynu ťažko dolieha na slovenských pekárov, cukrárov aj cestovinárov. Výroba chleba či pečiva je totiž energeticky veľmi náročná a po nákladoch na pracovnú silu a suroviny tvoria práve ceny energie tretiu najvýznamnejšiu nákladovú položku. Ak štát nepristúpi k urýchlenému riešeniu situácie pekári, ktorí sú už teraz na hrane výrobných nákladov, môžu byť nútení zastaviť výrobu. Konštatoval to v pondelok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

Ceny plynu oproti septembru minulého roka stúpli o 170 %. Ceny elektrickej energie lámu rekordy a sú oproti minulému roku dvojnásobne vyššie. Od plynu a elektrickej energie sme pri našej výrobe úplne závislí. Vláda musí urgentne nájsť riešenie pre podniky zásobujúce obyvateľov potravinami. Týka sa to nielen pekárov, ale aj ďalších sektorov potravinárstva ako sú mliekari, mäsiari či sladovníci, ktorí sú v podobnej situácii,“ povedal Milan Lapšanský.

Pečivo je pre obchodníkov základným či imidžovým sortimentom a v pultových cenách si jednotlivé obchodné reťazce podľa SZPCC výrazne konkurujú. Cenovo senzitívnejší spotrebitelia sa totiž podľa zväzu pri výbere miesta nákupu orientujú často práve podľa cien základného sortimentu, čiže tovaru, ktorý je v nákupných košíkoch vždy. Pekárom sa preto dlhodobo nedarí upraviť včas svoje odbytové ceny napriek relevantným a zdokumentovateľným argumentom. Pekári však už nie sú podľa Lapšanského schopní dodávať reťazcom pod výrobné náklady.

Ak vláda zlyhá pri riešení tejto energetickej krízy, čoskoro sa môže stať, že na pultoch obchodov bude problém nájsť čerstvý chlieb a pečivo. A ak, tak budú výrazne vyššie ceny. Vláda zanedbala pekárov počas COVID pandémie a nijako im nepomohla. Dopady sú o to zdrvujúcejšie, že ceny všetkých podstatných nákladových položiek od surovín, cez obalové materiály a energie až po cenu palív skokovito vzrástli takmer súčasne. Môže sa stať, že potravinárska výroba na Slovensku skolabuje,“ dodal Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie