SCiO – šiesty zmysel zákazníka, ktorý zistí zloženie potravín behom sekúnd

Alexandra Dulaková / 1. novembra 2015 / Tech a inovácie

Samotný spektrometer nepredstavuje nič revolučné. V tomto prípade však ide o prvé maličké zariadenie vhodné na osobné využitie, nie o náročný a drahý prístroj z laboratória. Zariadenie SCiO pomocou slnečných lúčov prezradí zloženie každého objektu, na ktorý ho namierime. Ako inak, budeme na to okrem neho potebovať aj výkonný smartphone, pripojenie na internet, a prístup ku cloudovej databáze.

 

Hlavnou výhodou pre bežných užívateľov je jedna zásadná vec – informovanosť. Najčastejšie si SCiO nájde uplatnenie pravdepodobne pri potravinách a tekutinách, ktoré konzumujeme. Jeho užívatelia budú mať presný prehľad aj o tom, koľko cukru obsahuje ovocie, sladkosti, alebo nápoje – čo by napríklad veľmi pomohlo ľuďom, ktorí si hodnoty cukru vo svojom jedálničku musia – alebo chcú – regulovať. To isté platí aj pre tuky, sacharidy, či iné molekuly, na ktoré sa oplatí dávať si pozor. Ďalej by sa takto dali odhadnúť presné hodnoty alkoholu v rôznych nápojoch a následne vďaka tejto informácii určiť dobu, počas ktorej si nemožno sadnúť za volant. Narozdiel od „fúkania“ má táto metóda jednu zásadnú výhodu – dalo by sa to vypočítať ešte predtým, než alkohol skonzumujeme.

 

 

Takisto neostanú záhadou ani zloženia liekov, rastlín, oblečenia, elektroniky, či dokonca aj nás samotných. Chceš vedieť, čo sa skrýva v tvojom nechte? Nie je problém, stačí naň zamieriť a o pár sekúnd sa dozvieš odpoveď. Táto metóda objavovania by sa pre nás mohla stať zbraňou proti nečestným distribútorom jedla, ktorí sa na naše regály snažia predať geneticky modifikované, nedozreté, hormónmi vylepšené, či nevhodne chemicky ošetrené potraviny. Jeho výrobcovia, ktorí majú sídlo v Izraeli, však varujú, že SCiO rozhodne nedokáže nahradiť kompletnú laboratórnu analýzu a nevie prítomnosť či neprítomnosť určitých látok odhadnúť na sto percent. Potenciálnych zákazníkov odrádzajú najmä od toho, aby sa na SCiO spoliehali ako na tester alergénov. Sústreďuje sa totiž len na malý kus jedla, na ktorý ho namierime, nie na celú porciu, alebo plod. Takisto dokáže jeho ingrediencie odhadnúť len pokiaľ tvoria aspoň jedno percento zloženia. Niektoré alergény však dokážu byť škodlivé aj v menších množstvách.

 

Fungovanie tohto malého zázraku je založené na analýze farebného spektra, ako naznačuje už jeho názov. Keď ho namierime na konkrétny objekt, odohrá sa následovný sled udalostí: SCiO odmeria svetlo, ktoré sa odráža od konkrétneho objektu, rozloží spektrum týchto lúčov a všetky informácie následne pošle do cloudovej databázy, kde sa pri dobrom internetovom pripojení už do piatich sekúnd dokážu porovnať s internými hodnotami. Na základe existujúcich dát nám spektrometer vypľuje (takmer) všetky údaje o meranom objekte. Každá molekula totiž vibruje svojim osobitým spôsobom, ktorý priamo ovplyvňuje jej kontakt so svetlom. Vďaka tomu za sebou molekuly zanechávajú jedinečné svetelné stopy, ktoré sú nezameniteľné, a ktoré vieme presne identifikovať.

 

 

Okrem toho, že užívateľom poskytne informácie ohľadom zloženia takmer každého objektu, zároveň vytvára prvú celistvú databázu zloženia predmetov, látok a telies na svete. Čím viac dát do nej užívatelia vložia, tým presnejšia a efektívnejšia bude. Už dnes je prístroj kompatibilný s vybranými modelmi iPhonov a Androidov, pričom si zaň treba zaplatiť sumu 249 dolárov. Celkom užitočná a vysokofunkčná hračka pre tých, ktorí chcú vedieť, či je ich olivový olej naozaj pravý a číry, ktorých sužujú stanovené obmedzenia ich jedálneho lístka, ktorí zariadenie využijú pri práci, alebo sú jednoducho zvedaví a chcú vedieť, ako a na základe čoho všetko okolo nich funguje. Všetci títo ľudia si s novým SCiO zariadením prídu na svoje.

 

Zdoj: In Habitat

Pridať komentár (0)