Slováci na obedoch nešetria. Denne na ne míňajú dokonca viac ako ľudia v Prahe

  • Stravovacie návyky Slovákov v práci sa postupne menia
  • Pred piatimi rokmi si viac ako polovica pracujúcich nosila do práce jedlo z domu
  • Podľa posledných výsledkov celoeurópskeho FOOD Barometra počet stravníkov v reštaurácii prudko rastie
beggg
archív Startitup
  • Stravovacie návyky Slovákov v práci sa postupne menia
  • Pred piatimi rokmi si viac ako polovica pracujúcich nosila do práce jedlo z domu
  • Podľa posledných výsledkov celoeurópskeho FOOD Barometra počet stravníkov v reštaurácii prudko rastie

Koľko v priemere minieme za obed? Kým v Bratislave ľudia za obed zaplatili v priemere 5,62 eura, v Prahe to bolo v prepočte 5,20 eura. Priemerná hrubá mesačná mzda v Prahe pritom predstavuje v prepočte 1 600 eur, no v Bratislave to je 1 549 eur.

zdroj: pixabay.com

Najviac za obedy platia ľudia v Trnave 

Zaujímavé je aj to, že v Bratislavskom kraji ľudia v porovnaní s ostatnými slovenskými mestami neminú na obedy najviac. V Nitrianskom kraji napríklad zaplatíš za obed v priemere 6,40 eur, v Trnavskom je to až 6,60 eur. O niečo menej zaplatíš v Košiciach a okolí, kde to vychádza na 5,60 eur. Celkovo najmenej ľudia na obed minú v Prešovskom kraji, kde je priemerná platba za obed vo výške rovných 5 eur. 

zdroj: Ticket Restaurant Edenred

 

Prevádzky so zdravým jedlom si môžu pochvaľovať

Zamestnanci čoraz častejšie vyhľadávajú zdravý a nutrične vyvážený obed. Potvrdzujú to aj dáta celoeurópskeho prieskumu FOOD Barometer. V roku 2018 sa doň zapojilo takmer 26-tisíc zamestnancov. Prieskum dal odpoveď aj na otázku, podľa čoho si zamestnanci vyberajú, kde budú obedovať. Možno niekoho prekvapí, no najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní nie je cena, tá je veľmi dôležitá len pre 38 % opýtaných.

zdroj: pixabay.com

Ako významnejší fakt sa javí aj vzdialenosť reštaurácie alebo jedálne od pracoviska (tá je veľmi dôležitá alebo dôležitá až pre 84 % opýtaných) a až 74 % respondentov si vyberá obed v reštaurácii podľa toho, či prevádzka ponúka zdravé a nutrične vyvážené jedlo.

zdroj: EDO KIN

„S postupom rokov vidíme, že Slováci v stravovaní čoraz viac pripisujú dôležitosť jedlám pripraveným z prvotriednych surovín a sú za ne ochotní aj zaplatiť. Samozrejme, cena stále musí zostať v rozumnej a únosnej hladine, ale zdá sa, že stále viacej ľudí si uvedomuje prepojenie medzi kvalitou jedla a kvalitou života, respektíve zdravia,“ hovorí pre Startitup majiteľ ázijských reštaurácií EDO KIN Karol Gálik.

Slováci sa o prestávku na obed neukracujú 

Hoci mnoho ľudí zápasí s časom, prestávku na obed si väčšina zamestnancov robí každý pracovný deň. Necelých 20 % respondentov zo Slovenska uviedlo, že obeduje za svojím pracovným stolom

A čo jeme najčastejšie? 52,6 % opýtaných Slovákov dáva počas obeda prednosť kompletnému 2-chodovému teplému jedlu. Viac ako tretina (36,8 %) si nosí hotové jedlo z domu a v práci si tepelne upravuje.

Zo štatistík o stravovacích návykoch zamestnaných Európanov taktiež vyplýva, že si čoraz viac potrpíme na „extra“ služby. Napríklad džbán s vodou alebo malé predjedlo, ktoré sa neúčtuje do konečnej ceny, považuje za veľmi dôležité až 34,9 % Slovákov.

zdroj: archív Startitup

Navyše nám do jedenia vstupujú nové technológie. Až 46,9 % opýtaných respondentov zo Slovenska súhlasí s tým, že mobilné aplikácie pomáhajú v nastavovaní a dodržiavaní zdravých stravovacích návykov. Je to najvyššie číslo spomedzi všetkých sledovaných európskych krajín, v priemere je o tom presvedčený každý tretí Európan. 

Za užitočné považujú Slováci aplikácie so zdravými receptami, tabuľky na prepočet kalorickej/výživovej hodnoty, pomocníkov pri nákupoch, čo „poradia“, ktorý z ponúkaných tovarov má najlepšie nutričné hodnoty, a aplikácie lokalizujúce reštaurácie so zdravou stravou.

zdroj: edenred.com, platy.sk, czso.cz

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech