Slovák Peter robí gastro biznis po svojom. Reštauráciu má priamo vo svojej obývačke
- Peter Krško dlhý čas pracoval ako manažér v obchodnom dome. Takáto práca dá však po nejakom čase zabrať, preto sa rozhodol vyskočiť zo zabehnutého stereotypu. Každodenný stres vymenil za príjemné varenie a obsluhovanie hostí vo vlastnej obývačke.
- Peter Krško dlhý čas pracoval ako manažér v obchodnom dome. Takáto práca dá však po nejakom čase zabrať, preto sa rozhodol vyskočiť zo zabehnutého stereotypu. Každodenný stres vymenil za príjemné varenie a obsluhovanie hostí vo vlastnej obývačke.
Človek by si povedal, že ak sa chce niekto živiť ako kuchár, zvolí si prácu v nejakej gastro prevádzke. Peter to však poňal úplne inak a otvoril si reštauráciu priamo vo svojej obývačke.
„Keď som sa zamýšľal nad tým, čo chcem v živote ďalej robiť, uvedomil som si, že sa už nechcem vrátiť do korporátneho sveta, ani byť zamestnancom. Prácu som si urobil zo svojho koníčka. Vyhovuje mi sloboda a nezávislosť. Má to však aj svoje tienisté stránky, náročnosť na sebadisciplínu a nepravidelný príjem,“ tvrdí Peter.
Foto: facebook.com/vasosobnykuchar
Peter býva v centre Bratislavy neďaleko Jakubového námestia v starom dome z roku 1923, ktorý je považovaný za národnú kultúrnu pamiatku. Jeho byt je síce malý, ale zato útulný. Atmosféru dotvára aj príjemné prostredie historického domu. V jednoizbovom byte pokojne obslúži aj osem hostí. Peter je detailista, ktorý si potrpí aj na estetickú stránku jedla, ale aj výzdoby a dekorácie stola.
Foto: facebook.com/vasosobnykuchar
Určitým spôsobom je tento biznis celkom výrazným zásahom do Petrovho súkromia, ale nevadí mu to. Má rád ľudí a zvykol si, že u neho hostia občas zostanú až do neskorého večera. Aj keď Petrov byt nie je príliš priestranný, na kuchyni si dal naozaj záležať. Je dostatočne veľká a je tam všetko, čo kuchár k svojej práci potrebuje.
Foto: facebook.com/vasosobnykuchar
Peter svojim zákazníkom ponúka širokú škálu služieb a je si naozaj z čoho vyberať. O kvalite služieb svedčia aj pravidelní zákazníci, ktorí k nemu chodievajú na obed a rôzne oslavy.
„Okrem obedov a večerí pre uzavretú spoločnosť robím kurzy varenia, poskytujem cateringové služby na malé spoločenské udalosti a pre malé firmy organizujem taktiež teambuildingy,“ prezradil Peter.
Foto: facebook.com/vasosobnykuchar
Inšpiráciou mu boli predovšetkým bytové reštaurácie v rôznych svetových metropolách. Jeho reštaurácia funguje už piaty rok. Keď s ňou u nás začínal, takýto koncept predstavoval na Slovensku úplnú novinkou. V iných väčších mestách sa takýto druh gastro prevádzok teší veľkej obľube a funguje už veľmi dlho. Peter sa preto chytil príležitosti, využil dieru na trhu a priniesol koncept bytovej reštaurácie aj k nám.
Foto: facebook.com/vasosobnykuchar
Denne zvláda uvariť približne 12 jedál a varenie je zároveň jeho obľúbeným koníčkom. Takisto je veľkým fanúšikom poctivého jedla z kvalitných surovín. Do svojej kuchyne si nakupuje potraviny výlučne podľa sezónnosti. Býva v blízkosti trhoviska, takže má prístup k čerstvým a rôznorodým potravinám. Na jar, v priebehu leta a začiatkom jesene sa zameriava predovšetkým na varenie z čerstvej zeleniny a ovocia.
Foto: facebook.com/vasosobnykuchar
Peter sa špecializuje predovšetkým na stredoeurópsky región. Vo svojej kuchyni sa preto zameriava na lokálnosť a sezónnosť surovín. Snaží sa variť a jesť tak, ako aj naši predkovia.To znamená – žiadne priemyselne spracované potraviny ale veľa obilnín, strukovín a čerstvých byliniek.
Foto: facebook.com/vasosobnykuchar
Zdroj: peterskitchen.sk