Slovenské „snacky“ dominovali vo svetovom rebríčku. Ikonická pochúťka obsadila prvú priečku

  • V rebríčku obľúbených snackov excelovali slovenské pochúťky
  • Takmer každá stará mama na ne mala unikátne recepty
  • Nejde o žiadne fitness jedlá
langos
  • V rebríčku obľúbených snackov excelovali slovenské pochúťky
  • Takmer každá stará mama na ne mala unikátne recepty
  • Nejde o žiadne fitness jedlá
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Portál Taste Atlas vydal ďalší rebríček, v ktorom sa tentokrát pozrel na najlepšie snacky zo strednej Európy. Prekvapivo sa v rebríčku umiestnilo hneď niekoľko klasík našich starých mám.

Nielen, že sme sa dostali do TOP 50, ale dokonca sme rozmetali umiestnenia aj v najlepších 5. 

Jedlo, ktoré polarizuje spoločnosť

Začnime snackmi, ktoré sa síce nedostali do vrcholovej 10, ale aj tak ich veľmi dobre poznáme. V tomto prípade ostaneme krátku chvíľu pri našich južných priateľoch.

Je len veľmi málo jedál, ktoré dokážu polarizovať spoločnosť tak ako langoš. Na Slovensku sa môžu ľudia rozdeľovať na konzervatívcov a liberálov či na ateistov a veriacich. Skutočná názorová hádka vzniká až v momente, keď treba rozlúsknuť, či je lepší langoš s kečupom alebo smotanou. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Langos bar (@langos.bar)

Langoš je však v Maďarsku podstatne pestrejší, keď príde na suroviny. Nájdeš tam skutočne množstvo variantov, či na slano alebo aj na sladko. Niet divu, že sa dostal na 12. miesto. Nadýchaný obláčik cesta, do chrumkava vysmažený, je nepochybne súčasťou kuchyne strednej Európy. 

Chlieb vo vajíčku

Nie je krajšieho rána, ako keď sa prebudíš na zvuk syčiaceho oleja z panvice tvojej babky. Vo vzduchu je cítiť jemne prepálený olej a prvé chlebíky vo vajíčku sú už na olejom nasýtenej servítke.

Teplý ovocný čaj alebo kakao a k tomu niekoľko kúskov chleba vo vajíčkovej perinke. Podobne ako langoš, tak ani toto jedlo nepatrí medzi tie diétne, no radosť chuťovým bunkám zaručene prinesie. 

Bundás kenyér sa dostal na zaslúžené 11. miesto. Podobne ako pri langoši, tak aj tu sa vedie odveká diskusia o tom, čo naň patrí. Niekto si ho vychutná úplne čistý, niekto s kečupom a syrom a niekto dokonca siahne aj po horčici s chrenom.

Keď sa nad tým však človek zamyslí, tak ani sladké verzie nie sú úplný nezmysel. Ak by si naň dal tekutý karamel, posypeš ho škoricou alebo cukrom, tak ti vlastne vznikne french toast.

Slovenské chuťovečky v TOP 5

Poďme teda už na tie slovenské dobroty, ktoré dominovali špičke rebríčku. Každá krajina ma svoj vlastný charakteristický chlieb alebo placky. V tom našom prípade ide o lokše, ktoré sa umiestnili na krásnom 4. mieste. Niekto by to nazval možno aj slovenská tortilla, je tu však jeden základný rozdiel v porovnaní s bežnou tortillou – tú si nevieš len tak vychutnať na sladko.

Lokše
zdroj: grobskelokse.eu/obrazky/lokse

Maková, orechová, tvarohová, ale aj s pečienkou, cibuľou alebo trhaným mäsom. Samozrejme, kreativite sa medze nekladú a videl som už aj varianty, keď sa lokša použila ako základ buritta alebo quesadilly.

Zároveň portál uverejnil aj miesta, kde si môžeš vychutnať najlepšie lokše. Čo by to bolo za reštauráciu s lokšami, pokiaľ by sa nenachádzala v Slovenskom Grobe, epicentre husaciny a lokší. Špeciálne však vypichli reštauráciu Gurmánsky Grob, o ktorej si si aj ty mohol prečítať viac na našom webe

Zemiakové placky 

Nie je divu, že sa akurát dobrota našich starých mám dostala na úplné čelo rebríčku, teda 1. miesto. Nie nadarmo sa hovorí, že je tuk prenášačom chuti a v rebríčku dominujú jedlá plné tuku, a teda plné chuti.

Ako takmer pri každom jedle na Slovensku platí pravidlo, že každá rodina má svoj unikátny recept a každá stará mama má inú techniku. V zásade sa ale skladajú (prekvapivo) zo zemiakov, vajec a cesnaku. Následne si to každý dochucuje, ako uzná za vhodné. 

Spýtali sme sa umelej inteligencie, aké sú podľa nej najlepšie snacky zo Slovenska: 

Treska: Toto je jednoduchý, ale obľúbený snack, ktorý sa často predáva v obchodoch alebo v bufetoch. Je to jednoduchá kombinácia tresky, majonézy a ďalších prísad, ktorá sa potom konzumuje s chlebom alebo rožkom.

Pagáč: Pagáč je tradičný slovenský slaný koláčik, ktorý sa často pripravuje na rôzne príležitosti. Môže obsahovať rôzne plnky ako slanina, cibuľa, syr alebo škvarky.

Tvarohové pagáče: Tvarohové pagáče sú variantom tradičných pagáčikov, kde sa na plnenie používa tvaroh.

Orechovník: Toto je sladká maškrta, ktorá sa skladá z vrstiev cesta a orechovej plnky. Je obľúbený najmä počas sviatkov a špeciálnych príležitostí.

Čítaj viac z kategórie: Food biznis

Zdroje: Taste Atlas, AI, Taste Atlas/Lokše

Najnovšie videá

Trendové videá