Slovenskí vedci vedia, ktorá káva je najsilnejšia. Zaujímavý test potrebuje spoznať každý milovník „čierneho zlata“

  • Kofeín pochádzajúci z kávových zŕn ovplyvňuje celý rad fyziologických procesov v tele
  • O tom, koľko kofeínu obsahuje šálka kávy, sa rozhoduje už na plantáži, kde kávovník rastie
káva a kofeín
Ilustračný obrázok Unsplash/Devin Avery, ali abiyar
  • Kofeín pochádzajúci z kávových zŕn ovplyvňuje celý rad fyziologických procesov v tele
  • O tom, koľko kofeínu obsahuje šálka kávy, sa rozhoduje už na plantáži, kde kávovník rastie

Kávu ľudia volajú aj „čierne zlato“, niet sa čo čudovať, pre mnohých má totiž pomyslenú hodnotu snáď aj väčšiu ako drahý kov. Väčšina populácie si nedokáže predstaviť, že by si ráno nedali svoju obľúbenú šálku kávy. O niečo menej nutná je poobedná, no stále si ju množstvo ľudí neváha dopriať.

Pri výbere a sile kávy nezaváži len jej praženie a úprava. Skutočná sila kávy tkvie v úplne všetkom, čo ju za celý náročný proces rastu, zberu, sušenia, čistenia, praženia aj dopravy až k tebe domov a prípravy nápoja zo zŕn, ale aj typu nápoja, ovplyvní.

Stratil si sa? Nevadí, ide o skutočne náročný proces, ktorý ti na drobné rozmeníme nižšie. Slovenskí vedci totiž vedia, ktorá káva je najsilnejšia a aj prečo.

S kávou je to podobne ako s čokoládou alebo vínom. Okrem toho, že je potešením, môže mať takmer nekonečne veľa chutí a mnohoraké účinky. Ako sme už spomenuli, to, ako bude chutiť, koľko kofeínu obsahuje, ako povzbudí alebo, naopak, podráždi, záleží od celého radu vecí, zďaleka to nie je iba o odrode.

Dobrý sluha, no zlý pán

Kofeín je prírodný stimulant centrálnej nervovej sústavy a z chemického hľadiska patrí medzi alkaloidy.

Prirodzene sa nachádza v kávových zrnách, v kakaových bôboch, v čajovníkových listoch, v semenách paulínie nápojovej, no aj v listoch cezmíny. Určite sa hodí vedieť, že podobné látky, ako teín z čaju a guaranín účinkujú na ľudský organizmus inak ako kofeín z kávy.

Kofeín pochádzajúci z kávových zŕn ovplyvňuje celý rad fyziologických procesov v tele, napríklad produkciu melatonínu, vylučovanie moču alebo krvný tlak.

Kávičkári nemajú radi, keď sa kofeín označuje ako droga. Faktom však je, že ide o látku, ktorou sa dá predávkovať a v extrémnych prípadoch môže spôsobiť až smrť. Takto zle by sa to však mohlo skončiť až vtedy, keby človek skonzumoval 150 až 200 miligramov kofeínu na každý kilogram svojej hmotnosti. Priemerný 70-kilový človek by teda musel vypiť za deň 75 až 100 šálok kávy, čo je v podstate nemožné.

Oveľa častejšie sú prípady mierneho predávkovania kofeínom. Vtedy je človek zrazu nepokojný, podráždený, bolí ho hlava, srdce mu búši a trávenie nefunguje, ako má. 

Instantná káva, zrnká, šálka kávy
zdroj: Unsplash/Janko Ferlič

Dbaj na detaily

O tom, koľko kofeínu obsahuje šálka kávy, sa rozhoduje už na plantáži, kde kávovník rastie. 

Produkcia kofeínu v rastline klesá so stúpajúcou nadmorskou výškou, teda čím vyššie sa nachádza kávovník, tým menej kofeínu budú kávové zrná obsahovať,“ vysvetľuje baristka Monika Matúšová z pražiarne kávy Zlaté Zrnko. „Obsah kofeínu ďalej ovplyvňuje spôsob spracovania zŕn, napríklad takzvaná mokrá metóda z nich časť vymyje už pred pražením.“

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Hopkins Medicine, APC Journals

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá