Soňa priniesla do Trnavy zmrzlinu, ktorá tu chýbala. Značku milujú aj ľudia z Nitry

  • Soňa sa tento rok stala novou majiteľkou nitrianskej zmrzlinárne Gio a rozšírila svoje podnikanie o novinku v Trnave
  • Na trnavskej Halenárskej ulici číslo 5 je dnes už v plnej prevádzke
  • V príjemnom priestore nehľadaj umelé farebné zmrzliny či šialené príchute, ale len poctivé remeslo s talianskymi koreňmi
Simona Hittrichová
  • Soňa sa tento rok stala novou majiteľkou nitrianskej zmrzlinárne Gio a rozšírila svoje podnikanie o novinku v Trnave
  • Na trnavskej Halenárskej ulici číslo 5 je dnes už v plnej prevádzke
  • V príjemnom priestore nehľadaj umelé farebné zmrzliny či šialené príchute, ale len poctivé remeslo s talianskymi koreňmi

Trnava v posledných rokoch jednoznačne ožíva. Vďaka projektu Nádvorie, jednej z najlepších kaviarní na Slovensku, sa stáva ideálnym mestom pre milovníkov mestských bicyklov a komunitnými projektmi sa to tu len tak hemží. O zaujímavých miestach, ktoré možno navštíviť počas obednej prestávky, ani nehovoriac. A v lete nesmie chýbať ani zmrzlina. Len niekoľko dní na studenú pochúťku láka Gio, ktoré mnohí poznajú z Nitry. My sme vyspovedali majiteľku zmrzlinárne, Soňu.

Soňa, Gio v Nitre funguje už niekoľko rokov. Prečo si sa rozhodla pre Trnavu a nie hneď pre naše hlavné mesto?

V Trnave sa nám páči. Máme tam veľa kamarátov a dobre sa v nej orientujeme. Má skvelé kaviarne a príjemné miesta na trávenie voľného času, ale kvalitnejšia zmrzlina jej zatiaľ chýbala. Ja som sa do Trnavy tento rok presídlila, a tak to bol úplne prirodzený vývoj. 

V Bratislave je lepších zmrzlinární kopec a každý rok pribudne nejaká nová. Ja si idem rada svojím tempom, nechcelo by sa mi súťažiť v „hre o najfarebnejší kornútok“. 

zdroj: Simona Hittrichová

Ako a kde si sa vlastne dostala k remeslu zmrzlinára?

Priviedol ma k nemu bývalý majiteľ Gio, Luca. Pri otváraní a fungovaní nitrianskeho Gio som bola jeho pravou rukou, zastrešovala som všetky činnosti týkajúce sa chodu prevádzky. Musela som sa teda tiež naučiť vyrábať zmrzlinu. Na pár týždňov sme si z Talianska priviezli pána gelatiera Nuccia, ktorý ma zmrzlinárčeniu priučil.

Kde konkrétne nové Gio v Trnave všetci milovníci zmrzliny nájdu?

Nachádzame sa na Halenárskej ulici číslo 5. Keď som sa v januári prešla okolo a uvidela, teraz už náš, čerstvo zrekonštruovaný priestor, vravela som si, že ak máme mať v Trnave prevádzku, tak práve tam. Sídlime v starom meštianskom dome. Teším sa, že to vyšlo. Halenárska ulica má atmosféru a veľký potenciál stať sa príjemným miestom.

Kedy Gio otvára svoje brány a na čo sa môžu vaši fanúšikovia v Trnave tešiť?

Otvorení sme od polovice júna. Zatiaľ servírujeme našu zmrzku, pripravujeme kávu, ľadové kávové nápoje, ktoré kombinujeme so zmrzlinou, neskôr pridáme „loaf cakes“ a iné pečivá vlastnej výroby.

zdroj: Simona Hittrichová

Budete ponúkať tiež priestor pre eventy tak, ako to máte v Nitre? Pripravujete filmové večery, workshopy či prednášky?

V Trnave sme priestorovo dosť obmedzení, preto táto „doplnková služba“ zostáva platná iba pre Nitru.

V čom je váš produkt jedinečný? Na trhu je zmrzlinárov veľa a predbiehajú sa v kreativite.

Určite v kvalite surovín a v poctivej príprave produktu. Každé ráno uvaríme 20 litrov vanilkovej, 50 litrov mliečnej a 30 litrov čokoládovej bázy. Do týchto základových báz potom pridávame ďalšie suroviny, „príchute“. Aj keď o našej zmrzline nerada hovorím, že má nejakú príchuť, je totiž vyrobená z reálnych surovín, nie z ich náhrad. Arómy, farbivá a prefabrikáty sa u nás nepoužívajú. Každú sezónu do svojho repertoáru vymýšľame nové príchute, vyhýbame sa však trendom ako čierny kokos, dúhy, jednorožce, modré, zelené zmrzliny. Používame naturálne suroviny, ku ktorým vedie jednoduchá cesta.

zdroj: Simona Hittrichová

Čo ťa na podnikaní na Slovensku najviac baví, motivuje a čo najviac brzdí?

Zatiaľ čo v najlepších berlínskych kaviarňach sedíte pri stolíku len desať krokov vzdialenom od dverí toaliet, ktoré sú hneď vedľa kuchyne, na Slovensku musíte mať vrámci jednej kaviarne WC minimálne 3, ideálne aj sprchu, to všetko stavebne oddelené, s určitými dimenziami. Často zbytočne. Ale to je legislatíva, také sú nariadenia. Tieto mňa brzdia najviac since 2011.

Motiváciou sú jednoznačne spokojne zalizujúci sa zákazníci, úsmevy a povzbudivé slová. Spätná väzba, vďaka ktorej vieme, že to, čo robíme, robíme asi celkom fajn.

A už len posledná otázka. Aké sú tvoje plány na najbližšie obdobie?

Tohtoročnú sezónu sa budem venovať našej trnavskej prevádzke. Dolaďovať detaily, vychytávať mušky, vždy sa niečo nájde.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech