Do letných denných táborov prichádza Ekošerif

Do letných denných táborov prichádza Ekošerif

Deti v letných denných táboroch organizovaných OZ Preliezka už vedia, čo znamená zero waste, teda život bez odpadu. Vďaka projektu Ekošerif dokázali za pár dní veľké veci – nevytvárať zbytočný odpad, neplytvať vodou a energiou, znovu využiť použité materiály, akými sú napríklad obaly na jogurty z plastu či skla. Objavujú, ako funguje vlastný kompostér, a stávajú sa ozajstnými mladými ekošerifmi, ktorým naša planéta nie je ľahostajná.

EKOšerif priblíži deťom zero waste

V našich táboroch, ktoré organizujeme už 16 rokov, chceme deťom prinášať nielen pozitívne spomienky, ale aj čosi navyše, čo v nich zanechá pozitívnu stopu do ich ďalšieho života. Bonusom v denných letných táboroch je  nový člen tímu Ekošerif, ktorý deťom zábavnou a hravou formou predstavuje koncept zero waste. Deti sa  spoločne  snažia o záchranu našej planéty. Okrem tvorivých dielní a šantenia sa hravou formou dozvedajú mnohé zaujímavosti – ako správne triediť odpad, ako kompostovať v našom vlastnom kompostéri, ale najmä objavujú, aký krásny môže byť život bez odpadu,“ hovorí Michal Moško, MBA, generálny sekretár OZ Preliezka. 

Kto je Ekošerif

 Mladý a sympatický Ekošerif sa za pár dní medzi deťmi stal ich obľúbencom, zabávačom a najmä parťákom. Deti sa v rámci táborových aktivít naučia vždy niečo nové. Tento rok sme sa rozhodli program obohatiť o projekt zero waste, ktorý je každodenným doplnkom k táborovým aktivitám. Deti si so sebou odnesú okrem šerifskej hviezdy aj množstvo nových zážitkov a vedomostí,“ dodáva Michal Moško. Program je prispôsobený podľa veku a záujmu detí.

Hádanky, tvorivé práce a edukačné hry sú realizované v interiéri. Sadenie byliniek, kompostovanie a relax sú vonku na čerstvom vzduchu. „Tešíme sa záujmu a najmä zvedavým otázkam detí, ktoré samy hľadajú odpovede na základné otázky zero waste: Prečo vlastne odpad vzniká? Ako nás ovplyvňuje? Ako zodpovedne pristupovať k jeho vytváraniu? Prečo nekupovať zbytočnosti a ako správne triediť odpad?dopĺňa M. Moško.

 Zámerom projektu Ekošerif je ukázať deťom a rodičom, že aj malými jednoduchými krôčikmi sa dajú urobiť veľké zmeny. Najdôležitejšia zmena je vo svojom vlastnom prístupe každého z nás.

 

 

 

Zdroj: Denné tábory

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá