Stagbeetle ponúkajú unikátnu slovenskú kávu pripravenú studenou metódou

  • Stagbeetle je mladá spoločnosť, ktorá sa už tretí rok zaoberá výrobou fľaškovej kávy, ktorá je pripravená studenou metódou - cold brew. Ide o metóda extrakcie výberovej kávy použitím studenej vody.
brewcover
archív:Juraj Roháč/facebook.com/stagbeetlecoldbrew
  • Stagbeetle je mladá spoločnosť, ktorá sa už tretí rok zaoberá výrobou fľaškovej kávy, ktorá je pripravená studenou metódou - cold brew. Ide o metóda extrakcie výberovej kávy použitím studenej vody.

Vďaka nízkej teplote sa celý proces spomalí, takže chute kávy sú viac jemné, čisté a vyvážené. Cold Brew má približne 100mg kofeínu na fľašu = 2 – 3 x espresso, to predovšetkým vďaka dlhému času macerácie. Oproti bežnej káve má Stagbeetle vďaka studenej vode  o 70 % menej kyselín a olejov, preto je aj lepšie stráviteľná.

zdroj fotografie:archív:Juraj Roháč

Celý produkt tvoria len dve ingrediencie. Jedna z nich je kvalitná filtrovaná voda a druhou sú kávové zrná výberovej kvality pražené s citom (tzv. light roast) , aby mohla vyniknúť ich prirodzená chuť a nebola zbytočne ovplyvnená tónmi praženia. Zrná precízne pomelú, zmiešajú s vodou a nechajú ich spolu macerovať viac ako 16 hodín. Následne macerát filtrujú a ručne sami dvaja fľaškujú.

Janka a Juraj stojaci za touto spoločnosťou sa zameriavajú predovšetkým na kvalitu, ktorú pocítiš pri prvom dúšku z fľaštičiek s cold brew. Veľmi dôležitým aspektom je výroba  na Slovensku. Preto spolupracujú s najlepšími pražiarňami, ktoré u nás sú. Momentálne spolupracujú výlučne s pražiarňou Illimité Coffee Roasters.

zdroj fotogzrafie:stagbeetlecoldbrew.sk

Kávu na výrobu cold brew pravidelne obmieňajú, čo zaručuje vždy pestrú ponuku. Nové chute, ktoré môžeš v ich káve rozpoznávať sú veľmi  pestré, od čokolády, karamelu, vanilky, až po ovocnejšie čučoriedky, čierne ríbezle alebo slivky. Predsa len, káva je ovocie, preto aj ako ovocie musí chutiť. Ich partneri z pražiarní poctivo vyberajú kávu najvyššej kvality, ktorá medzinárodne nesie názov SPECIALTY COFFEE (výberová káva).

zdroj fotografie:archív:Juraj Roháč

Takáto káva musí spĺňať rôzne atribúty. Človek musí poznať krajinu pôvodu, plantáž, spôsob spracovania, až po meno samotného farmára, ktorý ju mal na starosti. Taktiež musí prejsť testovaním chute, vône alebo výzoru. Vo svojej firme pracujú výlučne s kávou takejto kvality. Pôsobia primárne v Bratislave, ale ich výroba sa nachádza blízko mesta Partizánske, ktoré je aj ich rodným mestom.

Začiatky sa niesli v znamení nadšenia pre kávu a improvizácie

„Nápad vznikol prehľadávaním instagramu, pri potrebe kvalitnej, chutnej kávy na ceste autom, mnohými pokusmi a omylmi pri hladaní správneho receptu. Prvé várky kávy sme vyrábali doma v kuchyni, sklenená misa z Ikea, ako filtrácia cez kuchynskú utierku, začiatky sú ťažké.“

zdroj fotografie:facebook.com/stagbeetlecoldbrew

Studená káva nie je len letnou záležitosťou

„Ľudia si náš produkt obľúbili určite celoročne, nakoľko si ho našli okrem klasických kávomilcov, aj nové segmenty trhu o ktorých sme na začiatku ani netušili.Veľmi dobrý príklad je crossfit gym v Prahe – Alphagym alebo slovenský Crossfit Pressburg. Máme zákazníkov, ktorí si dajú fľašku pred cvičením a veľmi si trvalý príval energie pochvaľujú. Hlavne je to zaručená kvalita, ktorú si zoberieš všade so sebou. Či už si v aute, práci alebo v parku, stačí otočiť uzáver.“

 

zdroj fotografie:facebook.com/stagbeetlecoldbrew

„Veľmi zaujímavý segment sa otvoril pre nás túto zimu, keď slovenskí barmani začali nasledovať svetový trend v miešaní cocktails, a síce drinky s kávou. Klasické espresso vám síce dodá horkosť, ale naše coldbrew drink dokáže vystreliť svojou ovocnosťou do úplne nových rozmerov. Na bare ho nájdete napríklad vo Fach. Pýtajte si drink Piccolo doesn’t exist.“

Staglebee si môžeš kúpiť buď online TU alebo aj osobne v Juice Shop Fach, kde môžeš stretnúť Janku a Juraj aj osobne.

zdroj:stagbeetlecoldbrew.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech