Strojár Tomáš: Vďaka pandémii som si otvoril bistro aj bez úveru, zákazníci sa čudovali, že sme do toho išli

  • V Senci nevedeli s manželkou nájsť miesto, kde by si dali raňajky na takej úrovni, ako v Bratislave
  • Akonáhle sa na trhu uvoľnil vhodný priestor, mladý Slovák zobral svoje úspory a vrazil ich do vlastného gastro biznisu
Bistro Boka
  • V Senci nevedeli s manželkou nájsť miesto, kde by si dali raňajky na takej úrovni, ako v Bratislave
  • Akonáhle sa na trhu uvoľnil vhodný priestor, mladý Slovák zobral svoje úspory a vrazil ich do vlastného gastro biznisu

Hoci je Tomáš Belko vyštudovaný strojár, v gastre sa pohybuje od svojich 15-tich rokov, kedy začínal rôznymi brigádami v stánkoch s rýchlym občerstvením či prípravou miešaných nápojov na letných festivaloch.

Neskôr pričuchol aj k eventom, kde s tímom robil cateringy pre 200 a viac osôb.

„V tomto obore som sa našiel. Práca s ľuďmi ma ako extroverta dobíja energiou a robí mi radosť. Posledných 12 rokov som strávil v päťhviezdičkovom Boutique hoteli v centre Bratislavy, kde som sa od čašníka za tri roky posunul až na pozíciu F&B Managera. Mal som na starosti hotelovú reštauráciu, kaviareň a celkový chod gastro úseku hotela,“ objasňuje Tomáš Belko pre Startitup.

zdroj: Bistro Boka

Biznis vďaka problémom iných

Tomáš o vlastnom projekte rozmýšľal veľmi dlho, dokonca ho dlho presviedčalo aj okolie. Finálnym impulzom však bol až koronavírus, nakoľko počas pandémie, ako jeden z mnohých v tomto odvetví, prišiel o prácu.

Veľa voľného času, ktorý zrazu mal, mu umožnil prehodnotiť, čo ďalej. Utvrdil sa v rozhodnutí pustiť sa do vlastného projektu a robiť to, čo ho napĺňa a baví.

„Aj korone vďačíme za to, že sa nám podarilo nájsť vhodný priestor. Po priestore v Senci sme pokukovali dlhšie, avšak vhodné miesta tu dlhodobo neboli. Kvôli pandémii, žiaľ, niektoré podniky skončili a po jednom z nich sa nám podarilo získať priestor, ktorý nás oslovil na prvý pohľad.“ 

zdroj: Bistro Boka

Tomáš aj v týchto dňoch do bistra investuje značné peniaze, či už ohľadom technológií, údržby či marketingu.

„Investovali sme naše niekoľkoročné úspory, ktoré sme si odkladali na cestovanie alebo investíciu do nehnuteľnosti. Srdce však rozkázalo, oslovil nás priestor a tak sme neváhali. Nestojí za nami žiaden investor, ani sme nevyužili úvery z banky. Návratnosť očakávame do dvoch rokov, avšak v časoch korony sme s takýmito vyhláseniami opatrní a hlavne pokorní.“ 

zdroj: Bistro Boka

Byrokracia, papierovačky…

Objasňuje, že začať podnikať v gastre si vyžaduje vybavenie mnohých povolení a podanie viacerých žiadostí, čo bolo byrokraticky stále pomerne náročné.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá