V gastro biznise nie je nič ľahké, tvrdia zakladatelia obľúbenej veggie reštaurácie. Z Bratislavy mieri do Európy

  • Na Slovensku stále nie je veľa miest, kde môžeš ochutnať skutočne autentické chute Indie
  • Zmeniť sa to rozhodla trojica podnikateľov, ktorí do Bratislavy priniesli vegeteriánsku a vegánsku reštauráciu Véda
  • Tá si už za krátky čas získala množstvo stálych zákazníkov
  • Véda však nie je len ďalšou obedárňou, je postavená na špecifickom koncepte, o ktorom nám viac prezradili jej zakladatelia
vedd
Véda Vegetarian & Vegan
  • Na Slovensku stále nie je veľa miest, kde môžeš ochutnať skutočne autentické chute Indie
  • Zmeniť sa to rozhodla trojica podnikateľov, ktorí do Bratislavy priniesli vegeteriánsku a vegánsku reštauráciu Véda
  • Tá si už za krátky čas získala množstvo stálych zákazníkov
  • Véda však nie je len ďalšou obedárňou, je postavená na špecifickom koncepte, o ktorom nám viac prezradili jej zakladatelia

Kto všetko stojí za prevádzkami Véda Vegetarian & Vegan? Čomu ste sa predtým profesne venovali? 

Spoluzakladateľmi spoločnosti Véda Vegetarian & Vegan v Bratislave sú traja rovnako zmýšľajúci ľudia, ktorí sa rozhodli urobiť planétu ekologickejšou a zelenšou. Sú to Juraj, Kundan a Ashish. Kundan Kumar Baghel z Indie, dosiahol meno šéfkuchára, ktoré je dnes synonymom veľkých značiek v Bratislave. Ide napríklad o hotel Sheraton, kde pracoval ako šéfkuchár. Získal tiež ocenenie vo Svetovej asociácii kuchárov v Istanbule. V populárnej japonskej reštaurácii v Bratislave – Fou Zoo pracoval ako kuchár. Bol tiež zakladajúcim šéfkuchárom THALI a indoázijskej reštaurácie pod hlavičkou Chefgroup Slovakia. 

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Ashish Baid je indický podnikateľ, milovník jedla a ájurvédsky nadšenec, ktorý sa vyškolil v medzinárodnom marketingu na podporu vegetariánstva a vegánstva a je vedúcim marketingu.

Juraj Jančina je zase kvalitný architekt, ktorý stojí za najprestížnejšími projektmi v Bratsilave, medzi ktoré patria nákupné centrum Aupark, obchodné centrum Apollo a známa administratívna budova, ktorá vyzerá ako loď. Verí, že na planéte je systémový defekt v spôsobe, akým jeme, žijeme a pracujeme. Prostredníctvom Védy to chce pomôcť zmeniť.

Čo bolo prvotným impulzom na založenie vášho bistra? 

Véda bola založená na princípe „Jedzte dobre, žite dobre.“ Véda pochádza z indického slova Ajurvéda, ide o starovekú lekársku vedu. Slovo ayurveda sa skladá z dvoch slov zo Sanskritu, ayur (čo znamená život) a véda (čo znamená znalosť). Ajurvéda je teda lekárskou vedou starovekej Indie. Zaoberá sa otázkami súvisiacimi so zdravím, každodenným životom a dlhovekosťou. 

Myšlienka Véda vychádza zo skutočnosti, že dnešný svet sa stal taký rýchly, že sme stratili povedomie o našich tradičných stravovacích postupoch založených na vedomostiach. 

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Juraj, Kundan aj Ashish, každý z nás cítil, že na zdravé a rastlinné potraviny by sa malo nazerať ako na najdôležitejší prvok pri realizácii akejsi „zmeny“, o ktorej dnes paradoxne po pandémii COVID-19 všetci hovoria. Je dôležité pochopiť, že jedlo je pre nás po dýchaní druhou najdôležitejšou telesnou potrebou. Bohužiaľ, väčšina ľudí nevenuje pozornosť zdravému stravovaniu. Véda preto ponúka ľuďom čerstvé, prírodné, zdravé, chutné a výživné vegetariánske a vegánske jedlo, ako voľbu pred rýchlym a baleným jedlom. To vo všeobecnosti nemá skutočné výživové hodnoty, potrebné pre efektívne fungovanie ľudského tela. 

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Koľko máte v Bratislave momentálne prevádzok? 

V súčasnosti servírujeme v troch reštauráciach v Bratislave. Je to na Žilinskej 2 v Starom Meste, na Karadžičovej v CBC a na Prievozskej 4, v Apollo Business Centre 2.

Na čom je postavený váš koncept reštaurácií?

Véda je koncept značky v značke, ktorý zahŕňa indický obed formou bufetu, Véda Indian Street Eats a Zelený bar Véda. Prvotným zameraním je náš indický obedový bufet, ktorá sa nachádza vo všetkých našich reštauráciách Véda. Véda Indian Lunch Buffet je zase samoobsluha, kde zaplatíte za toľko, koľko si sami naložíte. Platíte podľa váhy vašej porcie a vyberáte si z celej ponuky. Môžete si naložiť toľko, koľko zjete a tak predísť plytvaniu.

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Vaše jedlá majú pomerne špecifickú a skutočne exotickú chuť. Čo je ich tajomstvom?

Používame rozmanitú škálu bylín a korenín, ktoré sú pomleté ​​a remeselne namiešané v jednotlivých jedlách. Táto forma vegetariánskej stravy sa považuje za najzdravšiu a najbezpečnejšiu. Ide o jedlo bohaté na bielkoviny a vlákninu. 

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Véda Green Bar má v ponuke čerstvé sezónne ovocie a zeleninu vo forme jednoduchých, za studena lisovaných štiav a smoothies.

Véda Indian Street Eats je koncept zdravých pouličných potravín z Indie. Nájdete tu exotické vegetariánske indické pouličné jedlo, ktoré vyhovuje všetkým chuťovým pohárikom.

V neposlednom rade Zdravá Polica Véda, ktorú nájdete v našich vybraných reštauráciách, ponúka prírodné a organické bylinky, čaje či koreniny, ktoré pri každodennom varení poskytujú množstvo zdravotných výhod.

Na čo vo vašich reštauráciách kladiete najväčší dôraz? Aké benefity môže ľudské telo získať z vašich jedál? 

Kladieme veľký dôraz na kvalitu surovín použitých pri príprave jedla. Všetky naše karí (hlavné jedlá) sa varia z najexotickejších a najbohatších korení z indického subkontinentu. Zabezpečujeme, aby mali najvyššie hodnoty ORAC pri akejkoľvek forme potravín. ORAC znamená kyslíkovú radikálovú absorpčnú kapacitu. Napríklad kurkumu – korenie, veľkoryso používame ako základnú zdraviu prospešnú ingredienciu vo všetkých našich Véda Curries.

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Kurkuma obsahuje chemikáliu nazývanú kurkumín, ktorá má najvyššiu hodnotu ORAC z pomedzi všetkých testovaných potravinách. Potraviny bohaté na ORAC sú kľúčom k zdravým bunkám v našom tele a výborným imunitným boosterom. Príchute indickej kuchyne sú rovnako rozmanité, ako je klíma v Indii a exotické ako tamojší ľudia. Miešanie a príprava korenín je storočným remeslom a pre indickú kuchyňu je nevyhnutnosťou. 

Vieme, že ľudia, ktorí jedia rastlinnú stravu, majú tendenciu v živote pociťovať menšie napätie, úzkosť, depresiu, hnev, nepriateľstvo a únavu. Je to dôsledok vyššej úrovne antioxidantov v rastlinných produktoch, najmä v ovocí a zelenine. To má priaznivý vplyv aj na psychickú pohodu človeka. 

Odkiaľ pochádzajú vaši kuchári? 

Všetci naši kuchári pochádzajú z Indie, všetci sú kvalifikovaní a skúsení. Sú dobre vyškolení v Indii a na Slovensku. Náš šéfkuchár Kundan je jedným zo zakladateľov spoločnosti Véda. Vybral svoj tím skúsených indických kuchárov z celého indického subkontinentu.

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Koľko jedál denne predáte? 

Véda slúži iba na obedové menu. Vo všetkých našich reštauráciách predáme denne spolu 600 až 700 jedál.

Koľko eur u vás v priemere minie jeden zákazník? V akej cenovej hladine sa pohybujú jedlá? 

Je to 1,29 eura za 100 gramov potravín vrátane DPH. Nápoje a RAW dezerty sa účtujú zvlášť. Naša ponuka je dosť rozmanitá a priemerný zákazník u nás minie okolo 7 až 10 eur za tanier naplnený 500 gramami zdravého jedla.

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Aké je vaše absolútne najpredávanejšie jedlo? 

Paneer! Paneer! & Paneer! A ešte raz Paneer. Ide o domáci syr špeciálne pripravený v našej vlastnej kuchyni. Každý deň ho pripravujeme čerstvý a z najkvalitnejšieho mlieka. Je to veľmi pracný a zložitý proces.

Čo je podľa vás najťažšie na podnikaní v gastro biznise a čo je kľúčom k úspechu?

Odvetvie gastronómie je 100% zamerané na spokojnosť spotrebiteľov. Najťažšia časť je získať dôveru hostí. Ľudia, ktorí u nás každý deň jedia, od nás očakávajú určitú kvalitu. Potrebujeme uspokojiť a splniť všetky očakávania našich hostí. Aby sme zachovali tieto štandardy, musíme sa do nášho podnikania duševne zapojiť. Je to ako každý deň vytvárať majstrovské diela. Sme intenzívne zapojení do každého procesu prípravy a nemôžeme si dovoliť nechať priestor pre chyby. Je to veľmi náročné podnikanie. Inak povedané, v gastro biznise nie je nič ľahké. Spokojnosť každého jednotlivého hosťa je pre nás prvoradá. O tom, že sa skutočne snažíme a dávame do toho všetko hovorí aj naše hodnotenie, 4,9 z 5 na našej stránke na Facebooku.

zdroj: Véda Vegetarian & Vegan

Pociťujete, že trend vegánstva aj na Slovensku stále rastie? Aké sú ohlasy ľudí?

Cítime, že trend vegánstva rastie každý deň a určite sa bude stále zvyšovať, pretože ľudia si stále viac uvedomujú,  že zdravie je skutočné bohatstvo. Dnes každý človek na tejto planéte hľadá „imunitu“. Vegánstvo sa postupne transformuje na kultúru. Čím skôr to ľudia pochopia, bude to lepšie pre nich, ako aj pre našu planétu. Náš výber jedla je hlavnou príčinou všetkých osobných a globálnych zdravotných problémov. Je to všetko prepojené.

Potvrdzujú to vedúci lekári, odborníci na výživu, vedci, dietológovia a dokonca aj organizácia WHO. Keď ľudia jedia vo Véde, neposilňujú len svoje kvalitné rastlinné stravovacie návyky, aktívne prispievajú aj k záchrane životov zvierat. Výberom zdravých rastlinných diét majú podiel na znižovaní emisií uhlíka a vplyvu globálneho otepľovania. 

Aké sú vaše plány do budúcna? Zaujímate sa aj o expanziu na iné svetové trhy? 

V nasledujúcich piatich rokoch plánujeme expandovať do celej Európy. Véda Vegetarian & Vegan je tu, aby zostala a zmenila celý svet. Slovensko a Bratislava vrelo prijalo našu kuchyňu a to skutočne posilnilo našu dôveru a morálku. Do konca budúceho roka plánujeme expanziu do európskych miest, ako sú Viedeň a Praha. Potom sa v blízkej budúcnosti veľmi radi pozrieme aj na trh v Nemecku a Poľsku.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech