Veľký test v slovenských obchodoch zistil, či je nórsky losos naozaj jedovatý

Jakub Jablonický / 16. novembra 2016 / Eko

Internetom sa nedávno prehnalo tvrdenie istého nórskeho aktivistu o tom, že umelo chované nórske lososy patria k najjedovatejším potravinám na svete. Test v slovenských obchodoch sa rozhodol zistiť pravdu.

Správa o nekalých praktikách nórskeho lososového priemyslu, ktoré sa prísne utajujú pred verejnosťou, pred nejakým časom obletela svet. Jej pôvodcom je nórsky aktivista Kurt Oddekalv, ktorý okrem iného verí aj konšpiračnej teórii o „chemtrails“.

Používanie obrovského množstva chemikálií proti šíreniu parazitov a chorôb v preplnených nádobách má podľa neho robiť z umelo chovaných nórskych lososov jednu z najjedovatejších potravín na svete.

Pracovníci sa vraj pred chemikáliami musia chrániť špeciálnymi odevmi a maskami. Ryby pod ich účinkom mutujú, no po naporcovaní to samozrejme nie je vidieť. Znakom kontaminácie má byť to, že mäso sa za surova rozpadá.

Chilean workers process farmed salmon in a plant in Puerto Ibanez near the town of Aysén, in the Chilean Patagonia region, some 1660 km (1031 miles) south of Santiago, in this May 24, 2006 file photo. REUTERS/Ivan Alvarado/Files

foto: finest.se

Spotrebiteľský magazín dTest sa teda rozhodol zistiť, či sa smrtiace lososy dostali aj na naše pulty. A paniku ohľadom chemickej kontaminácie hneď vyvrátil. Lososy prešli testom na obsah pesticídov, ťažkých kovov, polychlórovaných bifenilov a dioxínov s hodnotením veľmi dobré.

„Z hľadiska chemických kontaminantov boli všetky testované vzorky v poriadku. Výsledky našej sondy do lososieho trhu sa teda s internetovou správou rozchádzali,“ uviedla pre portál gazduj.sk šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

130916-norwegian-seafood-farm

foto: dailyscandinavian.com

No testy ukázali, že s populárnou rybou to u nás predsa len nie je úplne ružové. Údený losos z Tesca značky Connoisseur až 45-násobne prekročil povolený limit pre nebezpečnú baktériu Listeria monocytogenes. Tá je riziková najmä pre starších ľudí a tehotné ženy a môže vyvolať horúčkovité ochorenie podobné týfusu.

„Inkriminovaná šarža bola ihneď po ohlásení stiahnutá z trhu a tri ďalšie prešli úradnou kontrolou, ktorá už v žiadnej z nich nadlimitné množstvo listérií nenašla.“

collage

foto: tescoassets.com / goodhousekeeping.co.uk

Okrem nebezpečných látok sa dTest pozrel aj na obsah výživných látok. Keďže polovica výrobkov ho na obale neuvádzala, porovnávali ho s vedeckými údajmi o umelo chovaných lososoch. Hodnoty rybacieho tuku a omega-3 a omega-6 mastných kyselín však sklamali.

„Výsledky nás nepríjemne prekvapili. Zatiaľ čo zdroje uvádzajú tučnosť lososov v rozmedzí 8 až 13 percent, nami namerané hodnoty sa pohybovali najčastejšie okolo 7 percent.“

V lososovi OceanSea Norwegian Smoked Salmon z Lidlu našli dokonca iba 4,3 percenta.

salmon-jumping-walter-baxter

foto: denbighshirecountryside.org.uk

Test kvality údených nórskych lososov dokázal, že chovatelia lososov sa nás nesnažia zabiť. No zároveň ukázali aj to, že nápis „Norwegian“ neznamená, že produkt bude automaticky kvalitný. Za naozajstnú kvalitu si vo väčšine prípadov treba priplatiť a nórske lososy nie sú výnimkou.

A nabudúce, keď sa na internete objaví nejaké „šokujúce zistenie“, počkaj si, až kým ho niekto empiricky neotestuje.

zdroj titulnej fotografie: seriouseats.com  / finest.se

Pridať komentár (0)