Vianočné jedlo neútočí len na pás. Mozog po sviatkoch funguje inak, než si myslíš, varujú odborníci

  • Vianočné hodovanie neovplyvňuje iba tráviaci systém, ale aj mozog
  • Vedci opisujú, čo sa deje v mozgu po konzumácii sladkých a slaných jedál
Vianočná večera s rodinou.
  • Vianočné hodovanie neovplyvňuje iba tráviaci systém, ale aj mozog
  • Vedci opisujú, čo sa deje v mozgu po konzumácii sladkých a slaných jedál
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Na Vianoce sa mnohí z nás správajú k vlastnému žalúdku až príliš veľkoryso. Nepočítame sústa, nerátame kalórie a neriešime mieru. Tanier sa plní rýchlejšie než inokedy a vnútorný hlas, ktorý nás inokedy brzdí, odrazu mlčí.

Zaujímavé však nie je len to, koľko zjeme, ale aj ako rýchlo a ako presne dokáže tráviaci trakt poslať mozgu správu, že stačilo, a prečo sa po veľkom obede niekedy ozve známa ospalosť.

Ako telo reaguje na sviatočné hodovanie

Keď začneš jesť, spustí sa tzv. kaskáda sýtosti. V praxi to vyzerá tak, že ešte skôr, než sa prvé sústo zmení na glukózu v krvi, mozog pracuje s očakávaním a so zmyslovými podnetmi. Následne prevezme slovo tráviaci systém, čoho výsledkom je séria prepojených signálov, z ktorých mozog vytvára celkový obraz sýtosti.

Tony Goldstone z Imperial College London, ktorý sa venuje endokrinológii a regulácii príjmu potravy, to vysvetľuje jednoducho. „Tieto signály prichádzajú z rôznych častí nášho čreva a fungujú v mierne odlišných časových rámcoch,“ cituje portál BBC.

Najprv ťa spomalí objem a mechanické napätie. Potom nastúpia hormóny ako cholecystokinín, GLP 1 či PYY, ktoré podporujú pocit sýtosti a zároveň pomáhajú pankreasu dávkovať inzulín tak, aby hladina cukru v krvi nevyletela až príliš.

Po takomto jedle sa často objaví postprandiálna ospalosť, ľudovo nazývaná potravinová kóma. Dlhé roky koloval jednoduchý výklad o tom, že krv sa po jedle presúva z mozgu do tráviaceho traktu, no nie je to tak. Mozog si v skutočnosti udržiava stabilný prietok krvi aj po veľmi výdatnom jedle.

Aaron Hengist, ktorý skúmal reakcie tela na extrémne jedlá, upozorňuje ešte na jednu dôležitú vec. Po výdatnom jedle začne tráviaci trakt miešať hormonálny koktail. Veda však stále hľadá presnú mapu toho, ktorý hormón „stlačí“ ktoré tlačidlo v mozgových centrách bdelosti.

Uškodí ti jedno výdatné vianočné jedlo?

Otázka, ktorá zaujíma každého po sviatočnej večeri, znie: uškodí mi to hneď? Hengist a kolegovia to otestovali spôsobom, ktorý by sa dal nazvať vedeckou odvahou. Nechali 14 zdravých mužov jesť pizzu v dvoch režimoch. Raz jedli do primeranej sýtosti a druhýkrát pokračovali, až kým nezvládli ďalšie sústo.

V maximálnom režime prijali približne dvojnásobok energie. Potom výskumníci štyri hodiny sledovali hormóny, chuť do jedla, náladu a metabolické ukazovatele. Výsledok prekvapil aj samotných autorov. Glukóza v krvi sa nesprávala dramatickejšie než po bežnom jedle a podobne dopadli aj tuky v krvi. „Prekvapilo nás, že napriek dvojnásobnému energetickému príjmu telo regulovalo hladinu cukru v krvi pozoruhodne dobre,“ uviedol Hengist.

Pankreas zvýšil sekréciu inzulínu a črevo uvoľnilo viac hormónov, ktoré podporujú inzulínovú odpoveď. Jednorazový výkyv teda u zdravých mladých mužov nespôsobil metabolický požiar. Avšak to, čo zvládne metabolizmus zdravého človeka, nemusí zvládnuť metabolizmus niekoho, kto dlhodobo bojuje s inzulínovou rezistenciou.

Zaujímavé zistenia prináša štúdia Stephanie Kullmann a tímu z Univerzity v Tübingene publikovaná v Nature Metabolism. Zdraví muži počas piatich dní pridali k bežnej strave kaloricky bohaté sladké a mastné snacky. Nešlo len o kalórie, išlo o typ jedla, ktoré kombinuje cukor a nasýtený tuk. Po piatich dňoch vedci namerali zvýšenie tuku v pečeni a zhoršenú inzulínovú reakciu v mozgu.

Týždeň po návrate k bežnej strave pretrvávala znížená mozgová citlivosť na inzulín v oblastiach súvisiacich s kogníciou a spracovaním podnetov. „Zaujímavé je, že u našich zdravých účastníkov ukazuje mozog po krátkodobom vysokokalorickom príjme podobný pokles citlivosti na inzulín ako u ľudí s obezitou,“ uviedla Kullmann.

To však neznamená, že ti vianočný obed poškodí mozog. Znamená to, že mozog vníma stravu ako signál a učí sa z nej rýchlejšie, než stihneš postrehnúť zmenu na váhe. Jednorazové hodovanie telo obvykle zvládne, najmä ak máš dobrú metabolickú kondíciu. Problém nastáva vtedy, keď sa jeden večer zmení na päťdňový maratón sladkého a mastného jedla.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: BBC, Cleveland Clinic, Cambridge Core, Nature Metabolism

Najnovšie videá

Trendové videá