Vo vinárskej mekke neďaleko Bratislavy vznikla reštaurácia, kde sa varí tradično-netradične

  • V historickom centre vinárskeho mestečka opäť do krásy rozkvitol renesančný meštiansky dom
  • Reštauráciu Krone vedie šéfkuchár Marek Minárik, ktorý po hotelovej škole študoval etnológiu, venuje sa historickému šermu a k histórii má skutočne blízko
  • Vytvoril tak skvelý tandem s historikom a event manažérom domu Michalom Kovačikom
restauracia-krone-svatyjur-kavickari-kavickarisk-salka-kavy-jedlo-1200×800
kavickari.sk
  • V historickom centre vinárskeho mestečka opäť do krásy rozkvitol renesančný meštiansky dom
  • Reštauráciu Krone vedie šéfkuchár Marek Minárik, ktorý po hotelovej škole študoval etnológiu, venuje sa historickému šermu a k histórii má skutočne blízko
  • Vytvoril tak skvelý tandem s historikom a event manažérom domu Michalom Kovačikom

Paštéta z údeného pstruha s chrenom na zemiakovom rosti medailóniku, grilovaný filet z jesetera na fazuľovo-pórovom ragú, sviečková z muflónieho mäsa s domácou naparovanou žemľovou knedľou. I tieto netradično-tradičné pokrmy nájdete vo vyladenom menu reštaurácie Krone vo Svätom Jure. V historickom centre vinárskeho mestečka opäť do krásy rozkvitol renesančný meštiansky dom.

Práve v ňom sa to len tak hemží skvelými pokrmami, výbornými vínami, príjemným prostredím a ľuďmi na správnom mieste. Reštauráciu Krone vedie šéfkuchár Marek Minárik, ktorý po hotelovej škole študoval etnológiu, venuje sa historickému šermu a k histórii má skutočne blízko. Vytvoril tak skvelý tandem s historikom a event manažérom domu Michalom Kovačikom.

zdroj: kavickari.sk

zdroj: kavickari.sk

Reštaurácia s úctou k histórii

Predtým, ako sa meštiansky dom na námestí vo Svätom Jure začal reštaurovať, bol na spadnutie. Doslova. Našťastie sa investor rozhodol zachrániť všetko, čo bolo možné. A podľa nás aj to, čo bolo nemožné. Vznikol tak unikátny priestor – na prízemí kaviareň s renesančnými klenbami, podbráním a nádvorím, pod zemou vínna pivnica, na jej záchrane sa ešte pracuje, a na poschodí reštaurácia. Práve tú vedie milovník histórie a historického šermu a najmä neuveriteľne pracovitý a talentovaný šéfkuchár Marek Minárik, ktorému pomáha na pozícii Sous Chefa, jeho dlhoročný kamarát a skúsený profík, Ivan Ďurčány.

zdroj: kavickari.sk

zdroj: kavickari.sk

zdroj: kavickari.sk

Marek je v Krone prakticky od začiatku – keď sem nastúpil, v reštaurácii ešte neboli podlahy. Dnes už môžeme kráčať pevnou zemou k stolu a vybrať si z dobre vyladeného menu: nájdete v ňom 13 pokrmov vrátane polievok, dezertov a predjedál. Menej je viac: vždy. Jedálny lístok sa plánuje obmieňať približne každé 3 mesiace, no vždy v ňom narazíte na jedlá, ktoré dávajú vo Svätom Jure zmysel. Z historického, lokálneho aj hľadiska tradícií. O tom, že si v Krone vážia históriu, nesvedčia iba ľudia a reštaurácia, ale aj interiér reštaurácie: mohutné drevené sekretáre, pôvodné dvere, kľučky, okná.

Trochu Ázie z kuchyne do kaviarne

Kuchyňa v Krone sa snaží byť sebestačná a vyrobiť to, čo sa dá: pečú si vlastný kváskový chlebík, vyrábajú svoje paštéty, knedle či nakladanú zeleninu. Umenie kuchárov však nemusíte vychutnávať iba v reštaurácii, pokojne si môžete dopriať i snack dole v kaviarni. Možno vás to prekvapí, no koncept sa tu rozhodli výrazne osviežiť. Rozbiť ho a ukázať, že zmysel to dáva i trochu inak. A tak si okrem divinovej paštéty s rozmarínom môžete pod renesančnými klenbami dopriať pastrami sendvič z tu údeného hovädzieho, blízkovýchodnú shakshuku či hummus. Krásny kontrast. A aký chutný.

zdroj: kavickari.sk

zdroj: kavickari.sk

Láska k histórii sa v Krone prejavuje aj formou degustačných večerí. Michala a Mareka okrem vášni k histórii spája aj rodná obec – Častá –, nedávno objavili starú kuchársku knihu z 18. storočia a ich kamarátsky dlhoročný vzťah poskytol úrodnú pôdu pre skvelý nápad. V Krone sa bude podávať degustačná večera podľa týchto receptov, ktoré šéfkuchár Marek dotvorí podľa seba. Možno tak ochutnáme pečenú divinu so zaujímavým, netradičným ázijským twistom. A práve o tom moderné varenie je: dodať novú, unikátnu chuť niečomu, čo stovky rokov poznáme a posunúť to na nový level.

zdroj: kavickari.sk

zdroj: kavickari.sk

Reštaurácia na každú príležitosť

Vyjsť v ústrety každému zákazníkov a nájsť pre neho najlepšie riešenie. Na tom si dávajú v Krone záležať. Hoci to na prvý pohľad môže vyzerať náročne, možnosti sú tu na to ako stvorené. Vďaka starej renesančnej dispozícii je reštaurácia predelená presklenými dverami na dve samostatné miestnosti. Zatiaľ čo v menšej oslavuje rodina 80. narodeniny starkého, vo väčšej si prakticky nerušene vychutnávajú obed miestni a turisti. Ak chcete väčšiu, uzavretú spoločnosť, stačí prejsť pár schodmi hore a objavíte sa v podkrovnej spoločenskej miestnosti, z ktorej je to do kuchyne skutočne na skok.

zdroj: kavickari.sk

zdroj: kavickari.sk

Okrem toho je súčasťou Krone aj nádvorie, ktorému dominuje záhradný gril Mibrasa s veľkými železným pultom. Práve tu, pod holým nebom sa konajú originálne a často i dobové akcie, ktorým dominuje dokonalé prostredie a skvelé jedlo. Reštaurácia Krone je ako chameleón s jasným názorom: dokáže sa vám dokonale prispôsobiť, ale nikdy nepríde o svoj jedinečný rukopis a kvalitu. Je to miesto, kde na základoch tradičnej kuchyne rastie veža inovatívnosti a príjemných prekvapení. Je to miesto, ktoré Svätý Jur tak potreboval. A nielen toto vinárske mesto – i my pôžitkári.

zdroj: kavickari.sk

zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá