Vytvorili kúsok Talianska v Ružinove: Naše cesto na pizzu kysne minimálne 48 hodín, nechýba ani 100 % tiramisu

  • Retro Ristorante v OC Retro ponúka autentickú taliansku kuchyňu
  • Okrem jedla láka aj na výber talianskych vín a gastronomické podujatia
Retro ristorante
Retro ristorante
  • Retro Ristorante v OC Retro ponúka autentickú taliansku kuchyňu
  • Okrem jedla láka aj na výber talianskych vín a gastronomické podujatia

V bratislavskom OC Retro sa ukrýva gastronomický kúsok Talianska – Retro Ristorante. Táto moderná talianska reštaurácia ponúka kvalitnú kuchyňu, autentické suroviny a rodinnú atmosféru, ktorá si postupne získava priazeň nielen Ružinovčanov, ale aj milovníkov talianskej gastronómie z tejto lokality.

Za projektom stoja ľudia z prostredia stavebného developmentu a retailu, ktorí sa rozhodli rozšíriť svoje aktivity a vytvoriť priestor pre rodinné obedy, oslavy a gastronomické podujatia.

Impulz pre vznik a koncept reštaurácie

Myšlienka založenia Retro Ristorante prišla prirodzene, keďže sa v OC Retro uvoľnil veľký, svetlý a priestranný priestor.

„Keďže sa OC Retro nachádza v srdci Ružinova a je domovom mnohých rodín, chceli sme tu vytvoriť miesto na rodinné obedy, oslavy a rôzne podujatia. Nepoznám človeka, ktorému by nechutila talianska kuchyňa, takže voľba bola jasná,“ hovorí Veronika Nováková z tímu reštaurácie.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Retro Ristorante (@retroristorante)

Reštaurácia sa profiluje ako moderný taliansky podnik s dôrazom na kvalitné suroviny a sezónnosť.

„Počas obeda si u nás mnohí obľúbili obedové menu za 9,90 €, ktoré je kombináciou slovenských a talianskych jedál. Milovníci talianskej kuchyne si však prídu na svoje počas celého dňa, pretože jedálny lístok pripravujeme podľa sezónnosti štvrťročne,“ vysvetľuje.

Obľúbené sú domáce cestoviny a dezerty, ktoré vznikajú priamo v kuchyni reštaurácie. Súčasťou konceptu je aj predaj talianskych produktov, vďaka čomu si hostia môžu odniesť kúsok Talianska domov.

Taliansku atmosféru podčiarkuje aj ponuka vín, ktorá kombinuje domáce aj talianske vína. „Náš výber vín si hostia môžu vychutnať v lounge sedení každý deň,“ dodáva. Okrem kvalitného jedla a vína Retro Ristorante pravidelne organizuje podujatia, ktoré spájajú gastronómiu a hudbu. „Obľúbené sú večery s pianom alebo vínne ochutnávky s hudobným sprievodom.“

Šéfkuchár so skúsenosťami zo zahraničia

Základom úspechu každej kvalitnej reštaurácie je dobrý šéfkuchár, ktorý dokáže spojiť suroviny do jedinečných chutí. V Retro Ristorante túto úlohu zastáva Milan Kotrík, skúsený kuchár, ktorý už otvoril viacero podnikov s rôznymi konceptmi v Bratislave aj mimo nej.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Retro Ristorante (@retroristorante)

„Skúsenosti čerpá z rokov odpracovaných aj v zahraničí. Talianska kuchyňa je mu veľmi blízka a už teraz chystá nové sezónne menu na marec,“ prezrádza Veronika Nováková.

V čom sú jedlá v Retro Ristorante výnimočné? „Používame len starostlivo vybraný, denne čerstvý tovar. Cesto na pizzu kysne minimálne 48 hodín, keďže používame Bigu,“ vysvetľuje Nováková s dôrazom na kvalitu surovín a precíznu prípravu jedál.

Biga je tradičný taliansky predferment (predkvas), ktorý sa používa pri príprave cesta na pizzu, chlieb či focacciu. Ide o zmes vody, múky a malého množstva droždia, ktorá fermentuje 12 až 24 hodín pred samotným miesením hlavného cesta. Tento proces dodáva cestu výraznejšiu chuť, lepšiu štruktúru a vyššiu stráviteľnosť. Použitie bigy pri výrobe pizze zabezpečuje chrumkavý okraj, jemnú textúru a bohatšiu arómu.

Bestsellerom reštaurácie sú nepochybne lasagne a 100 % tiramisu.

Tradičné talianske receptúry sú základom jedálneho lístka a v kuchyni sa stále experimentuje. „Dôležité sú dobré cestoviny, ktoré momentálne testujeme na prevádzke a čoskoro budú zaradené do nového menu. Recept je, samozrejme, tajomstvo,“ dodáva s úsmevom.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Retro Ristorante (@retroristorante)

Vplyv vládnych opatrení na podnikanie

Podnikanie v gastrosegmente nie je na Slovensku jednoduché, a to najmä pre neustále sa meniace podmienky a rastúce náklady. Vláda nedávno schválila konsolidačný balíček, ktorý zahŕňa zníženie DPH na stravovanie na 5 %, no na druhej strane zvyšuje daň na nealkoholické nápoje na 19 % a alkohol na 23 %.

„Zavedenie transakčnej dane a neustále rastúce mzdové náklady spôsobujú, že celkový dopad opatrení nie je až taký pozitívny, ako sa môže zdať,“ hodnotí situáciu Nováková.

Na otázku, či sa zmeny odrazia aj v cenách, odpovedá jednoznačne: „Áno.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Retro Ristorante (@retroristorante)

Podpora zo strany štátu by podľa nej mohla byť účinnejšia. „Určite by pomohlo zníženie mzdových odvodov, aby si zamestnanci mohli prilepšiť a boli by sme v rámci Slovenska viac konkurencieschopní na trhu práce.“

Plány do budúcnosti a možná expanzia

Hoci momentálne nie je v pláne otvárať ďalšie pobočky, v podnikaní sa nikdy nemá hovoriť nikdy. „Nikdy nehovor nikdy,“ dodáva Nováková.

Prioritou je momentálne rozšírenie ponuky vlastných domácich produktov a podpora detských eventov.

„Chceme, aby rodiny mohli spolu tráviť viac času v príjemnom prostredí, preto pripravujeme aj školu varenia pre deti, kde si budú môcť pripraviť vlastnú pizzu.“

Gastrobiznis na Slovensku má svoje špecifiká a nie je to jednoduchá cesta. „Nie je to ľahký biznis na Slovensku,“ uzatvára Nováková. Napriek tomu si Retro Ristorante postupne buduje svoje meno a stáva sa vyhľadávaným miestom pre milovníkov talianskej kuchyne v Bratislave.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Najnovšie videá

Trendové videá