Zachraňuje opustené vinohrady pred developermi. Robí z nich bio vinice

  • Mladý Slovák sa pustil do revitalizácie zanedbaných viníc neďaleko Bratislavy
  • Tie v posledných rokoch začala ohrozovať prílišná urbanizácia
  • Michal sa ich preto rozhodol postupne zachrániť
zdroj: archív Michal, unsplash.com
  • Mladý Slovák sa pustil do revitalizácie zanedbaných viníc neďaleko Bratislavy
  • Tie v posledných rokoch začala ohrozovať prílišná urbanizácia
  • Michal sa ich preto rozhodol postupne zachrániť

Blízkosť Bratislavy robí zo Svätého Jura atraktívne satelitné mestečko, preto hektáre vinohradov v jeho okolí boli kúpené špekulatívne so zámerom ich zmeny na stavebné pozemky. To je jeden z najvážnejších dôvodov, prečo vinohrady pustnú. Michal Kosorín je však človek, ktorému sú takéto zásahy do prírodného dedičstva proti srsti.

zdroj: archív Michal

„Od roku 2014 som začal navštevovať pravidelné degustácie Jurských vinárov vo ViNOCENTRE, kde som sa dozvedal tajomstvá ich vinohradníckeho a vinárskeho remesla. Postupne som sa s nimi spriatelil a začal pomáhať v pivnici aj vo vinohradoch. Pre mňa ako environmentálne cítiaceho jedinca všetko nevyhnutne vyústilo do obnovy prvého pustého vinohradu v roku 2017. Veľmi rýchlo som zistil, že ma to nesmierne baví a začal uvažovať, ako to zariadiť, aby som to mohol robiť na plný úväzok,“ vyjadril sa Michal pre Startitup.

zdroj: archív Michal

Už tretiu sezónu preto pretvára zanedbané vinice do funkčnej podoby, čo je jedna z najúčinnejších foriem boja proti tomuto fenoménu. Prvý vinohrad začal obnovovať v roku 2017. Po roku pribudol ďalší a túto sezónu sa rozhodol, že to vyskúša robiť na plný úväzok. Dnes má už hektár vinohradov, ktoré sú obnovené a udržiavané bez použitia herbicídov. Ďalšie dva čakajú na obnovu pred budúcou sezónou.

Pred časom sputil dokonca crowndfundingovú kampaň, cieľom ktorej je vyzbierať prostriedky na nákup základného vybavenia vínnej pivnice, aby mohol prvú úrodu speňažiť v podobe vína. To mu možní uživiť sa touto prácou a venovať sa obnove viníc na plný úväzok. 

zdroj: archív Michal

„Vinohradníctvo je síce náročné, ale nesmierne ma baví. Mojou prvotnou motiváciou je obnovovanie zanedbaných vinohradov a ich kultivácia v ekologickom režime. Výroba vína je v podstate nevyhnutnosť, aby sa takouto prácou dalo reálne uživiť,” hovorí Michal.

zdroj: archív Michal

Na kompletné vybavenie vinárstva (bez kúpy nehnuteľného majetku) by Michal potreboval celkovo cca 96 000 eur. Výroba a hlavne reálny predaj vína sú dlhodobá a nie ľahká činnosť, najmä keď človek začína. Pri crowdfundingu sa zameriava na základné vybavenie, ktoré mu umožní generovať príjem z predaja vína a pokračovať v jeho činnosti, čo predstavuje zhruba 19 000 eur plus náklady na realizáciu crowdfundingu a zabezpečenie odmien.

Najnovšie video