Zakladatelia Roxoru spustili nový projekt a opäť nestíhajú piecť. Bratislava sa má na čo tešiť, odkazujú

  • Mladí podnikatelia, ktorí stoja za burgrárňou, ktorá patrí medzi najlepšie v meste, v inováciách skutočne nezaháľajú
  • Ich najnovší projekt Oggi pizza rozbehli počas pandémie a už teraz im na vybavovanie objednávok jedna pec nestačí
archív Michal Ščevlík/ Oggi pizza
archív Michal Ščevlík/ Oggi pizza
  • Mladí podnikatelia, ktorí stoja za burgrárňou, ktorá patrí medzi najlepšie v meste, v inováciách skutočne nezaháľajú
  • Ich najnovší projekt Oggi pizza rozbehli počas pandémie a už teraz im na vybavovanie objednávok jedna pec nestačí

Bratislavský Roxor Burger určite netreba žiadnym milovníkov kvalitného jedla predstavovať. Stoja za ním dva podnikaví Slováci – Michal Ščevlík a Tomáš Môcik. Michal sa po škole 10 rokov venoval programovaniu, no dobré jedlo ho nakoniec pritiahlo k podnikaniu v gastre. Začal ako čašník v kaviarni, potom išiel do sveta pomáhať na farmy a následne otvoril Roxor, ktorého tržby za rok 2020 presiahli 1,2 milióna eur.

Tomáš zase pracoval v klasickom korporáte a najprv pár rokov pomáhal s číslami v Roxore. Keď sa Roxor presťahoval do väčších priestorov, dal v zabehnutej práci výpoveď a naplno sa venoval burgrárni.

Ich pozornosť sa najnovšie netočí len okolo šťavnatých burgrov. Zákazníkom totižto predstavili Oggi pizzu, ktorá je akýmsi pop-upom Roxoru.

„Náš interiér v Roxore je kvôli koronavírusu dlhodobo zatvorený, využívame ho hlavne ako sklad. Hygienicky vybavenú časť za barom sme od začiatku začali využívať na produkciu dezertov, ale stále to bolo len na pár hodín do týždňa. Už pár rokov nám behá po rozume pizzeria a tieto dve veci do seba zrazu pekne zapadli, prezradil Michal pre Startitup.

Uverejnil používateľ Oggi Pizza Piatok 26. marca 2021

Jedného dňa sa rozhodli zohnať pec a na druhý deň už z nej liezli pizze. Koncept nazvali Oggi Pizza z talianskeho „oggi”  dnes. Pri tomto počine vychádzali z pandemickej situácie, kedy sa opatrenia menili na dennej báze a človek si nemohol byť istý ani svojimi plánmi na najbližšie dni.

„Zatiaľ je to pop-up a hneď ako sa otvoria interiéry, Oggi Pizza sa rozplynie tak, ako vznikla. Jedine, že by sa nám podarilo nájsť jej nejaký šikovný priestor,“ povedal Michal.

Uverejnil používateľ Oggi Pizza Utorok 16. februára 2021

V rámci pizzerie podnikatelia využívajú kuchynské kapacity, rôzne stroje, pracovnú silu a samozrejme suroviny Roxoru. Výhodou je podľa Michala aj to, že kuchári v burgrárni sa každý večer môžu tešiť z pizze, ktorú dostávajú na večeru.

Čo je však podľa Michala tajomstvom dokonalej pizze? Za hlavný aspekt úspechu považuje kvalitnú múku, dostatočne dlhý proces kysnutia a kvalitné paradajky s vyváženou kyslosťou a sladkosťou. Nezanedbateľnú rolu však podľa neho hrá aj spoľahlivá, rovnomerne hrejúca pec a vysoká teplota pečenia.

Uverejnil používateľ Oggi Pizza Štvrtok 25. marca 2021

O prvenstvo v predajoch Oggi pizza momentálne hrá ich pizza Diavola so štiplavou fermentovanou salámou, chipotle omáčkou a jalapeňos papričkami a Prosciutto & Funghi so šunkou od kosti a šampiňónmi. Ceny pizze sa tu pohybujú od 6,50 do 9 eur.

Otvorili v kríze

Michal priznáva, že zatvorené interiéry značne sťažuje možnosti propagácie ich nového pizza pop-upu. Je toho názoru, že rozbiehať čokoľvek je teraz náročné a človek je odkázaný na predaje hlavne cez donáškové služby. Práve tam je podľa skúseného podnikateľa veľmi silná koncentrácia potenciálnych zákazníkov, ktorí vyhľadávajú nové prevádzky.

„Ich provízie bohužiaľ neprajú ekonomickým výsledkom. Snažíme sa preto využívať aj našich kuriérov z Roxoru, či osobný odber, ktorý snáď bude mať s pribúdajúcimi stupňami väčšie zastúpenie v predajoch,“ hovorí.

Michal a Tomáš sú si vedomí, že otvorili uprostred pandémie, v tých najťažších podmienkach. Očakávajú však, že to budú mať každým mesiacom a s postupným uvoľňovaním opatrení snáď len jednoduchšie. „Budeme trpezliví a budeme sa snažiť robiť najlepšiu pizzu a zákaznícky servis ako vieme.“

Za zmienku stojí aj skutočnosť, že nakoľko vedú prevádzku s nulovou históriu, nemajú nárok na žiadne príspevky od štátu. Konštatujú však, že začať s týmto biznisom bolo ich slobodným rozhodnutím a o dotácie sa vlastne ani nechystali žiadať. Nateraz sú spokojní, že neboli nútení prepúšťať svojich verných zamestnancov.

Uverejnil používateľ Roxor BRGR & BEER Štvrtok 15. októbra 2020

„My sami sme sa nekvalifikovali na žiadnu zo štátnych pomocí. Rozhodne by sa však mala znížiť byrokracia spojená s vybavovaním dotácií a zrýchliť celý proces schvaľovania. Taktiež je potrebné zvýšiť výšku poskytovanej pomoci. V tomto momente je na mieste hovoriť už o podpore gastra po korone, teda pomoc s rozbehnutím celého HoReCa segmentu odznova, myslí si Michal.

On sám sa spolieham hlavne na zákazníkov, ktorí dlhé mesiace nemohli chodiť nikam na pivo, či na večeru. Práve to bude podľa jeho slov najsilnejšia pomoc pre všetky prevádzky, ktoré prežijú.

Hlavne nepodnikať ako „hlúpy dezolát“

Pre všetkých ambicióznych ľudí, ktorých by náhodou zlákal gastro biznis majú Michal a Tomáš jednu dôležitú radu.

„Nech si najprv dobre spočítajú, koľko peňazí budú potrebovať a pridajú k tomu 50 %. Odporúčam, aby každý odrobil aspoň rok v nejakej prevádzke, nech vie, o čom také gastro je. To najdôležitejšie by malo byť vždy produkovať kvalitu. Nech sa nám všetkým gastro podnikateľom podarí spraviť zo Slovenska destináciu so službami na svetovej úrovni.“

Uverejnil používateľ Roxor BRGR & BEER Piatok 7. júna 2019

Mnoho ľudí pôsobiacich v gastro  biznise sa zhoduje, že v tomto segmente nie je problém natrafiť na neprajníkov. Michal však tvrdí, že od začiatku sa snažia podnikať zodpovedne a vychádzať so všetkými čo najlepšie.

„Snažíme sa vo veľa veciach ísť príkladom. Určite sme sa aj napriek tomu stretli s rôznymi ľuďmi, ktorí nemali pre naše podnikanie pochopenie. Zatiaľ to boli našťastie len krátkodobé nezhody či nedorozumenia, ktoré sa nám podarilo obrátiť aspoň do neutrálu. Verím, ak sa človek nechová a nepodniká ako hlúpy dezolát, ani ostatní ľudia v okolí sa tak nebudú správať.“

Čo sa týka plánov do budúcna, Michal a Tomáš chcú najmä prečkať aktuálne komplikované podmienky na podnikanie a zlepšovať kvalitu ich pizze. Chystajú sa tiež zainvestovať do lepšej pece, ktorá im umožní piecť pizzu podľa ich predstáv, nakoľko tá súčasná nestíha. Radi by robili aj talianske plnené sandwiche Panzerotti a rôzne zapečené cestoviny ako lasagne, gnocchi al forno, či Mac and cheese

„V tomto bode neplánujeme nič a čakáme, ako sa vyvinie pandemická situácia na Slovensku. Zvažujeme zatiaľ odsťahovanie z baru v Roxore a otvorenie samostatnej prevádzky v Bratislave. Ak sa nám podarí presťahovať do samostatných priestorov, budeme mať viac miesta na nové jedlá a experimenty. Bratislava sa má na čo tešiť,“ dodáva Michal.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech