3 šálky tohto nápoja odvrátia demenciu či srdcové ochorenia, tvrdia odborníci. Doma ho máš určite aj ty

  • O blahodarných účinkoch zeleného čaju niet pochýb
  • Ako však tento nápoj obstojí v medicínskom prostredí?
  • Dokáže konkurovať overeným liečivám?
na snimke je caj a laboratorium
Pexels.com
  • O blahodarných účinkoch zeleného čaju niet pochýb
  • Ako však tento nápoj obstojí v medicínskom prostredí?
  • Dokáže konkurovať overeným liečivám?

O tom, že čaj má na naše telo blahodarné účinky, niet pochýb. V posledných rokoch sa však vedci začali hlbšie zaoberať touto témou a zistili, že za prínosmi čaju sa skrýva omnoho viac, ako sme si možno doposiaľ uvedomovali.

Čaj, a najmä ten zelený, si získal pozornosť vďaka svojim potenciálnym zdravotným benefitom, ktoré môžu ovplyvniť naše celkové zdravie. Vedecké štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia zeleného čaju môže zohrávať kľúčovú úlohu v prevencii proti rôznym vážnym chorobám, ktoré nás trápia v dnešnej dobe.

Zelený čaj, známy svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami, si zaslúži pozornosť nielen pre svoj vynikajúci vplyv na naše zdravie, ale aj ako potenciálny nástroj na prevenciu pred ochoreniami, ktoré môžu ovplyvniť náš život. Odborníci sa zhodujú, že jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť znižovať riziko rozvoja niektorých chronických a degeneratívnych ochorení, ako demencia, rakovina a srdcové choroby.

Zelený čaj a demencia

Konzumácia zeleného čaju môže znižovať riziko vzniku demencie. Japonská štúdia, ktorá zahŕňala takmer 9 000 dospelých, zistila, že pitie troch a viac šálok tohto nápoja denne bolo spojené s menším počtom lézií v bielej hmote mozgu, ktoré naznačujú, že kognitívne funkcie v mozgu čelia úpadku, píše New York Post.

Vďaka výsledkom skúmania sa vedci dostali ku konkrétnym návodom z bežného života. Každá šálka zeleného čaju, ktorú denne vypiješ, môže znížiť riziko demencie o 6 %. Výhody nápoja sa pripisujú najmä jeho bohatej antioxidantovej povahe, konkrétne katechínom. Tieto zlúčeniny pomáhajú znižovať oxidačný stres, ktorý zohráva rolu pri vzniku ochorení.

Rakovina a srdcové ochorenia

Aj napriek tomu, že v prípade demencie môžeme potvrdiť jednoznačné a faktické výhody bylinného nápoja, v prípade rakoviny to nemožno vnímať rovnako. Hoci niektoré štúdie skúmali potenciálne antirakovinové vlastnosti zeleného čaju, dôkazy o jeho účinnosti sa ešte stále javia nejednoznačné.

Súčasné výskumy spájajúce tento nápoj s rakovinou sú doposiaľ len v plienkach. Zatiaľ neexistuje definitívny dôkaz, že zelený čaj dokáže zabrániť rakovine.

na snimke je napoj
zdroj: Pexels.com

Observačná štúdia preskúmala aj vplyv nápoja na zdravie ľudského srdca. Zistila, že konzumácia zeleného čaju môže viesť k miernemu zníženiu celkových hladín cholesterolu a LDL cholesterolu, čo sú rizikové faktory pre srdcové choroby. Okrem toho sa spája s nižším krvným tlakom a nižším rizikom mŕtvice. Pomôcť majú aj spomínané katechíny.

Odporúčaná konzumácia zeleného čaju

Zaradenie zeleného čaju do tvojej každodennej rutiny predstavuje jednoduchý a prirodzený spôsob, ako potenciálne zlepšiť svoje celkové zdravie a pohodu. Okrem už spomínaných benefitov tento obľúbený nápoj vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže prispieť k dlhšiemu životu, pomôcť znížiť oxidačný stres v tele a podporiť zdravie čriev, čím pozitívne ovplyvňuje trávenie a imunitný systém.

Treba však pamätať na to, že moderácia zohráva kľúčovú úlohu. Nadmerná konzumácia zeleného čaju, najmä vo forme koncentrovaných doplnkov, sa v niektorých prípadoch spája s negatívnym vplyvom na pečeň a iné orgány.

Preto je vhodné piť zelený čaj v rámci pestrej a vyváženej stravy, pričom pri zvažovaní vysokodávkových doplnkov je vždy rozumné konzultovať ich užívanie s lekárom, aby sa predišlo možným nežiaducim účinkom.

Optimálna denná dávka zeleného čaju sa pohybuje v rozmedzí 2 až 3 šálok. Takéto množstvo poskytuje zdravotné benefity bez rizika vedľajších účinkov. Konzumácia do 5 šálok denne sa stále považuje za bezpečnú pre väčšinu ľudí.

Vyššie množstvá však môžu viesť k nadmernému príjmu kofeínu a tanínov, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vstrebávanie železa. Ak denný príjem presiahne 8 až 10 šálok, môžu sa objaviť problémy. Vysoký obsah kofeínu môže spôsobovať úzkosť, nespavosť, žalúdočné ťažkosti a v niektorých prípadoch negatívne ovplyvniť funkciu pečene.

Čítajte viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: New York Post, National Institute on Aging, Nature

Najnovšie videá

Trendové videá