Slovensko má nových kráľov gastronómie: Gault&Millau odhalil najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov
- Gault&Millau odhalil svoje prvé slovenské hodnotenia
- Ocenil najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov
- Absolútnym víťazom sa stala reštaurácia ECK
- Gault&Millau odhalil svoje prvé slovenské hodnotenia
- Ocenil najlepšie reštaurácie a šéfkuchárov
- Absolútnym víťazom sa stala reštaurácia ECK
Slovensko sa oficiálne zaradilo medzi svetové gastronomické veľmoci. Prestížny francúzsky sprievodca Gault&Millau predstavil svoje prvé slovenské vydanie a ocenil najlepšie reštaurácie a kuchárov v krajine.
Gastronomická mapa Slovenska sa navždy zmenila. V pondelok 2. júna 2025 sa v bratislavskej Starej tržnici uskutočnil slávnostný galavečer, počas ktorého boli udelené prvé slovenské čiapky Gault&Millau – symbol kulinárskej výnimočnosti uznávaný po celom svete.
Najlepšie reštaurácie a šéfkuchári Slovenska
Absolútnym víťazom premiérového ročníka sa stala reštaurácia ECK z bratislavského Devína, ktorá získala štyri čiapky a 18 bodov z možných 20. Práve ECK sa tak stala najvyššie hodnotenou reštauráciou na Slovensku podľa medzinárodných kritérií Gault&Millau.
Tri čiapky si odnieslo deväť reštaurácií z rôznych kútov Slovenska: Gašperov Mlyn (Východ), ARTE Restaurant (Bratislava), Edomae Sushi Matsuki (Bratislava), Irin (Bratislava), Semillon (Západ), RIVERBANK Restaurant (Bratislava), ORIGIN (Stredné Slovensko), BISTRIC Restaurant (Bratislava) a SEVEN Restaurant Café (Východ).
Okrem reštaurácií boli ocenení aj výnimoční šéfkuchári v troch hlavných kategóriách:
- Šéfkuchárom roka sa stal Daniel Tilinger z reštaurácie ECK, ktorý inšpektorov zaujal netradičným a pútavým spracovaním tradičných slovenských surovín. Tilinger, ktorý skúsenosti naberal aj v Maze Gordona Ramsayho v Londýne, priniesol podľa hodnotiteľov do Bratislavy „čistokrvný fine dining s dôrazom na najmenší detail“.
- Titul Šéfkuchár zajtrajška získal Lukáš Heuser z reštaurácie ORIGIN, ktorý dokázal vybudovať špičkovú fine dining reštauráciu v mikroregióne Lučenec. Inšpektorov zaujal odvahou, dôrazom na pôvod a kvalitu surovín, ako aj ich precíznym spracovaním.
- Ocenenie Mladý talent roka si odniesol Patrik Pokrývka z Reštaurácie Sissi, ktorý svoje skúsenosti získaval aj v jednej z najlepších nórskych reštaurácií Maaemo. Inšpektori vyzdvihli jeho prístup k moderným technikám, v ktorých spája škandinávsku čistotu s rozmanitosťou slovenských sezónnych surovín.
Špeciálne ocenenie POP roka získal podnik Mäso od Romana, ktorý vedie Roman Kóna. Tento koncept zameraný na kvalitné mäso zaujal inšpektorov osobitým charakterom, priateľským prístupom a vynikajúcimi steakmi, bôčikom a netradičnými bryndzovými haluškami s brisketom.
Slovensko na svetovej gastromape
Ako sme ťa už informovali, príchod Gault&Millau znamená pre Slovensko významný míľnik. Naša krajina sa stala 17. štátom na prestížnej gastromape tohto sprievodcu a zaradila sa tak po bok krajín ako Francúzsko, Rakúsko, Japonsko, Švajčiarsko či Spojené arabské emiráty.
„Cítim obrovskú hrdosť a nadšenie z toho, ako sa slovenská gastronómia za posledné roky posunula, čoho potvrdením je aj príchod autority, akou je Gault&Millau na Slovensko. Množstvo reštaurácií a ich hodnotenie v tomto prvom bedekri podľa medzinárodných kritérií je toho jasným dôkazom,“ uviedol Michal Ondriš, šéfinšpektor slovenského sprievodcu.
Nový gastronomický sprievodca predstavuje celkom 194 podnikov z celého Slovenska. Z toho 146 najlepších reštaurácií (124 bolo hodnotených aspoň jednou čiapkou) dopĺňa 48 populárnych gastroprevádzok v kategórii POP, ktoré síce inšpektori nehodnotia, ale sprievodca ich uvádza ako zaujímavé podniky.

Regionálne zastúpenie
Gault&Millau sa na rozdiel od iných sprievodcov zameriava na širšie spektrum podnikov a regióny po celom Slovensku. V sprievodcovi nájdeš:
- Bratislavská oblasť: 59 reštaurácií + 23 POP-ov, spolu 82 prevádzok
- Západoslovenská oblasť: 21 reštaurácií + 7 POP-ov, spolu 28 prevádzok
- Stredoslovenská oblasť: 40 reštaurácií + 8 POP-ov, spolu 48 prevádzok
- Východoslovenská oblasť: 26 reštaurácií + 10 POP-ov, spolu 36 prevádzok
Hodnotenie a dostupnosť sprievodcu
Hodnoteným prevádzkam bolo možné udeliť až 20 bodov a 5 čiapok, čo predstavuje najvyššie možné ocenenie. Už hranica 10 bodov, ktorá reštaurácii zabezpečí miesto v sprievodcovi, znamená záruku autenticity a ponuky jednoduchých, no chutných jedál.
Slovenské vydanie Gault&Millau je dostupné v knižnej aj online verzii na gault-millau.sk, a to v slovenčine aj angličtine. Okrem hodnotenia reštaurácií sprievodca ponúka aj tipy na zaujímavé gastropodniky v jednotlivých regiónoch.
Príchod Gault&Millau na Slovensko predstavuje jedinečnú príležitosť pre našu gastronomickú komunitu. Nielenže otvára dvere širšiemu medzinárodnému uznaniu, ale zároveň podporuje rozmanitosť, kvalitu a inovácie naprieč celým spektrom slovenských reštaurácií.
Čítaj viac z kategórie: Food biznis
Zdroje: TS Gault&Millau, archív Startitup