„Najdôležitejšie jedlo dňa“ dostalo nový význam: Každá hodina odkladu raňajok zvyšuje riziko úmrtia o 10 %

  • Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa
  • Nová štúdia skúmala vplyv času jedenia
raňajky a hodiny
  • Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa
  • Nová štúdia skúmala vplyv času jedenia
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Raňajky sa už desaťročia označujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Najnovšia štúdia však upozorňuje, že nezáleží len na tom, čo jeme, ale aj kedy.

Podľa vedcov z Harvard Medical School a Massachusetts General Hospital môže totiž posúvanie prvého jedla na neskoršie hodiny súvisieť s vyšším rizikom úmrtia u starších ľudí. Informuje o tom portál The Independent.

Výskumný tím vedený Dr. Hassanom Dashtim analyzoval údaje od takmer 3 000 dospelých v priemernom veku 64 rokov v rámci University of Manchester Longitudinal Study of Cognition in Normal Healthy Old Age. Účastníci dlhodobo zaznamenávali časy svojich jedál aj zdravotný stav.

Každá hodina oneskorenia škodí

Tím vedený Dr. Hassanom Dashtim, nutričným vedcom a cirkadiánnym biológom z Massachusetts General Hospital, analyzoval údaje od 2 945 dospelých vo veku 42 – 94 rokov, ktorí boli sledovaní viac než 20 rokov v rámci britskej longitudinálnej štúdie starnutia.

Výsledky ukázali jasný trend: starší ľudia majú tendenciu jesť raňajky aj večere neskôr a zároveň skracujú celkový časový úsek, počas ktorého jedia počas dňa.

Práve oneskorené raňajky vedci spojili s vyšším výskytom fyzických a psychických problémov. Patria tu symptómy od únavy, problémov so spánkom a ústnym zdravím až po depresiu a úzkosti.

Najdôležitejší záver však hovorí, že každá hodina oneskorenia raňajok zvyšovala riziko úmrtia o približne 10 % počas sledovaného obdobia.

„Naše výsledky ukazujú, že neskoršie raňajky môžu byť jednoduchým indikátorom celkového zdravotného stavu. Zmeny v časoch jedál môžu slúžiť ako včasný varovný signál, že treba venovať pozornosť fyzickým alebo psychickým problémom,“ uviedol Dr. Dashti pre Mass General Brigham.

Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa

Výskum preukázal, že dobre načasované raňajky sú veľmi dôležité najmä pre seniorov. Podľa Dashtiho sú zistenia dôležité aj preto, že v posledných rokoch sa čoraz viac ľudí prikláňa k prerušovanému pôstu alebo časovo obmedzenému jedeniu.

Kým u mladších generácií môže mať takýto režim pozitívne účinky, u starších dospelých môžu posuny jedál predstavovať riziko. „Tieto výsledky dávajú novú váhu známemu tvrdeniu, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa – najmä u starších ľudí,“ dodal Dashti.

Nejde pritom o nijakú vedeckú novinku. Na problematiku načasovania jedál upozornili už pred piatimi rokmi aj španielski vedci z Barcelony.

Potvrdzujú to aj staršie výskumy

Ako sme vtedy informovali, ich štúdia ukázala, že študenti, ktorí cez víkend posúvali raňajky v priemere o 3,5 hodiny, mali vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) o 1,3 bodu oproti tým, ktorí jedli v rovnaký čas ako počas týždňa.

Dôvod je jednoduchý: metabolizmus má rád pravidelnosť. Ak prvé jedlo prichádza výrazne neskôr, telo živiny spracúva menej efektívne a skôr si ich ukladá do tukových zásob. Podľa autorky štúdie Márie Fernandy Zerónovej by preto práve pravidelné stravovanie mohlo byť jednou z ciest k prevencii nadváhy.

V konečnom dôsledku obe výskumné práce zdôrazňujú rovnaký bod. A to zistenie, že naše biologické hodiny zohrávajú zásadnú úlohu pri zdraví a dlhovekosti.

Strava, ktorú konzumujeme mimo prirodzeného rytmu tela, môže viesť k horšiemu využívaniu živín. Okrem toho vedie k metabolickým ťažkostiam a v dlhodobom horizonte aj k vyššiemu riziku ochorení.

Pre lekárov aj pacientov to znamená, že posuny v jedálničku môžu byť praktickým signálom, že niečo nie je v poriadku – či už ide o psychické zdravie, spánkové návyky alebo celkovú fyzickú kondíciu.

Čítaj viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: The Independent, Mass General Brigham, Redakcia Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá