Kvôli ľuďom zmizla už polovica oceánskych rýb

  • Nová štúdia ukázala, že momentálne sa v oceánoch nachádza až o polovicu menej rýb, ako to bolo v roku 1970.
collage
flagadmin.com/conversation.which.co.uk
  • Nová štúdia ukázala, že momentálne sa v oceánoch nachádza až o polovicu menej rýb, ako to bolo v roku 1970.

Ako hlavná príčina tohto poklesu sa uvádza nadmerný rybolov. Podľa správy sa znížila populácia tuniakov a makrel až o 75 %. Za pokles morskej biodiverzity však môžu aj ďalšie faktory. Zaznamenaný bol aj veľký pokles kožatiek a žralokov sleďových.

zdroj: assets.inhabitat.com

Za primárny zdroj poklesu populácie rýb je považovaný najmä rybolov, ktorý sa dotýka nielen špecifickej populácie ulovených rýb, ale aj množstva ďalších vodných živočíchov a ich biotopov. Kým rybárske praktiky boli kedysi považované za neškodné, vysoký dopyt po rybách a inovatívne technologické pokroky v rybárskom priemysle spôsobili, že rybárstvo má na život v oceánoch oveľa škodlivejší dopad, než by sa mohlo zdať.

zdroj: assets.inhabitat.com

Dôvodom poklesu populácie rýb sú okrem rybolovu aj klimatické zmeny. Prostredie oceána sa mení príliš rýchlo na to, aby sa týmto zmenám podmorský život dokázal prispôsobiť, a navyše je voda v oceánoch vplyvom oxidu uhličitého čoraz teplejšia a kyslejšia. ,,Oceán pracuje veľmi tvrdo na tom, aby nás udržal nažive. Vytvára až polovicu kyslíka na Zemi a absorbuje takmer tretinu oxidu uhličitého, ktorý sa produkuje spaľovaním fosílnych palív,“ povedal Ken Norris z organizácie Zoological Society of London.

Túto situáciu by mohlo zlepšiť vytváranie chránených morských oblastí a nájdenie udržateľnej potravinovej alternatívy.

zdroj článku: inhabitat.com 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá