Fajčiari si priplatia. Ceny zdvihnú nové ochranné prvky aj spotrebná daň

  • Vedel si, že takmer každá tretia škatuľka na východe našej krajiny pochádza z nelegálneho dovozu?
  • Štát však už onedlho plánuje voči pašerákom zakročiť
  • Tiež chce zapracovať na trende stúpajúceho počtu fajčiarov v našej krajine
sajjad-zabihi-277640-unsplash
Unsplash
  • Vedel si, že takmer každá tretia škatuľka na východe našej krajiny pochádza z nelegálneho dovozu?
  • Štát však už onedlho plánuje voči pašerákom zakročiť
  • Tiež chce zapracovať na trende stúpajúceho počtu fajčiarov v našej krajine

Od februára má stúpnuť cena cigariet o 10 centov na jednu škatuľku. Nové nariadenie Európskej komisie má však cenu potiahnuť ešte vyššie. Budú za to môcť jedinečné identifikačné a ochranné prvky, od ktorých si rezort zdravotníctva sľubuje o niečo jednoduchšiu dosledovateľnosť tabakových výrobkov, a teda klepnutie po prstoch pašerákom, ktorí najmä na východe našej krajiny úradujú vo veľkom.

Podľa štatistík tu takmer každá tretia škatuľka pochádza práve z nelegálneho dovozu. Informovala o tom televízia JOJ vo svojej reportáži.

Každý balíček cigariet, ktorý už od mája príde na Slovensko, bude obsahovať svoj jedinečný kód, podľa ktorého ho bude možné sledovať od výrobcu až po konečného predajcu. Zatiaľ nie je známe, kto by mal tieto ochranný prvky vyrábať a dodávať, a teda ani konečná cena jednej krabičky cigariet (môže to byť zvýšenie o 1 cent aj 5 centov). Do štátnej kasy tak pribudne o niečo viac finančných prostriedkov než doposiaľ. Podľa Finančnej správy pritom na spotrebnej dani krajina zarobila 708,7 milióna eur, čo je o 31,3 milióna eur viac ako bol výnos v roku 2016.

Na Slovensku fajčiarov pribúda

Hoci by sa mohlo zdať, že cena cigariet ide hore aj kvôli priamo úmerne klesajúcemu počtu fajčiarov na Slovensku, nie je to úplne tak. Podľa Inštitútu finančnej politiky u nás množstvo fajčiarov rastie, najmä medzi mladými, a to znamená, že náklady na zdravotnú starostlivosť o takýchto pacientov mnohonásobne prevyšujú príjmy štátu z predaja tabaku a tabakových výrobkov. Množstvo štatistík potvrdzuje, že približne štvrtina Európanov je aktívnymi fajčiarmi a štatistiky ťahajú Gréci a Francúzi.

Pár zaujímavostí navyše

  • V roku 2017 bolo vo svete predaných približne 5,4 biliónov cigariet pre celú miliardu fajčiarov na našej planéte
  • Hodnota maloobchodného predaja cigariet vo svete v roku 2017 predstavovala približne 670 miliárd dolárov
  • Najväčší podiel na trhu majú cigarety z Číny, Indonézie a na treťom mieste je Rusko
  • Záujem o náhradu klasických cigariet za tzv. vapovanie globálne rapídne stúpa. Zatiaľ čo v roku 2011 elektronické cigarety fajčilo približne 7 miliónov, v roku 2016 to bolo už 35 miliónov a odborníci odhadujú nárast počtu týchto fajčiarov do roku 2021 až na číslo 50 miliónov
  • Medzi rokmi 2000 až 2017 u nás ceny tabakových výrobkov a alkoholických nápojov stúpli o 109,3 %, priemer EÚ je 92,1 %

Zdroj: tobaccofreekids.org, noviny.sk, statista.com, teraz.sk, BBC, Eurostat

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá