Menej kvalitné potraviny by podľa Rakúska Slovákom prekážať nemali
- Nie je to tak dávno, čo bol vykonaný historicky prvý test potravín predávaných pod rovnakým názvom a značkou u nás a v zahraničí
- Výsledky neboli vôbec povzbudzujúce
- Zdá sa, že sa to tak skoro nemusí zlepšiť
- Nie je to tak dávno, čo bol vykonaný historicky prvý test potravín predávaných pod rovnakým názvom a značkou u nás a v zahraničí
- Výsledky neboli vôbec povzbudzujúce
- Zdá sa, že sa to tak skoro nemusí zlepšiť
Rakúsko je dnes predsedujúcou krajinou Rady Európskej únie. Najnovšie prichádza s novinkami, ktoré zmrazia úsmev na tvári nejedného Slováka. Väčšina z nás zrejme zachytila kauzu týkajúcu sa dvojitej kvality potravín na Slovensku a len pár kilometrov za našimi hranicami.
Aj testy odhalili, že niektoré výrobky predávané u nás a v Rakúsku či Nemecku sa v zložení diametrálne odlišujú. Bežne sa tak môže stať, že do jogurtu, ktorý si kúpiš na Slovensku, sa namiesto kakaa pridáva kakaová sušina. Taktiež sa ukázalo, že šunka predávaná v našich obchodoch obsahuje značne menšie percento mäsa, ako rovnaký výrobok u našich susedov.
Rakúsko si nemyslí, že dvojaká kvalita je nekalou praktikou
Naše ministerstvo krok Rakúska považuje za neakceptovateľný voči desiatkam miliónov európskych spotrebiteľov. Zároveň sa pýta, akým lobistickým záujmom podľahli predstavitelia tejto krajiny? Ministerstvo nevylučuje, že je to preto, lebo práve Rakúsko je na hranici stredovýchodnej Európy a smeruje cez neho na východ obrovské množstvo tovarov zo západnej Európy. Taktiež môže ísť o lobing nadnárodných výrobcov potravín či drogérie.
Slovenská agroministerka už iniciovala stretnutie s ministrom pôdohospodárstva Rumunska. To vystrieda Rakúsko v pozícii predsedajúcej krajiny Rady Európskej únie od januára. „Vypustenie problému dvojakej kvality, ktorý negatívne ovplyvňuje spotrebiteľov najmenej tretiny členských krajín EÚ, je absolútne neprijateľné a nemienime takéto konanie akceptovať,“ dodala Gabriela Matečná.
Slováci nepotrebujú prvotriednu kvalitu
Ministerstvo má v pláne taktiež odhaliť praktiky podnikov, ktoré dovážajú na Slovensko produkty dvojakej kvality. Práve nemecké koncerny sa totiž vyjadrovali, že spotrebitelia na Slovensku a v stredovýchodnej Európe preferujú menej mäsa, viac konzervačných látok v potravinách alebo že majú iný typ škvŕn na oblečení, a preto nemusia mať toľko účinných látok v pracích prostriedkoch.
Namiesto podpory lokálnych výrobcov posielame peniaze do zahraničia
Jedným z riešení, ako sa vyhnúť potravinám dvojakej kvality, je tlačiť na reťazce a vyžadovať výrobky od slovenských dodávateľov. Takéto smerovanie podporuje aj najnovšia kauza s kuracím mäsom z Ukrajiny. Aj napriek tomu, že slovenskí hydinári sú schopní zabezpečiť dostatok hydinového mäsa pre domáci trh, obchodné reťazce zaplavuje hydinové mäso z dovozu.
K českému, poľskému a rumunskému dovozovému mäsu najnovšie pribudla na pultoch reťazcov hydina z Ukrajiny. Netreba pritom zabúdať, že mäso od slovenských hydinárov je pod prísnejším dozorom veterinárov ako zahraničné, necestuje stovky kilometrov v kamiónoch a nie je poznačené žiadnymi potravinovými škandálmi. Podpora slovenských výrobcov tak v konečnom výsledku určite má zmysel.