Poznáme najlepších maliarov súťaže Maľba roku. Pozri si ich víťazné práce

  • Do 14. ročníku súťaže sa zapojilo takmer 100 umelcov
  • Tri výherkyne získali dokopy 20-tisíc eur
  • Obrazy sú vystavené v galérii Nedbalka
Malba 2019
Malba 2019
  • Do 14. ročníku súťaže sa zapojilo takmer 100 umelcov
  • Tri výherkyne získali dokopy 20-tisíc eur
  • Obrazy sú vystavené v galérii Nedbalka

Mladých nádejných umelcov je na Slovensku kopa a potvrdil to aj 14. ročník súťaže „Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov“, ktorej sa zúčastnilo 96 profesionálov v oblasti súčasnej maľby.

Umelecké diela hodnotila medzinárodná odborná porota a tri víťazky získali dokopy odmenu v hodnote 20-tisíc eur. Dvadsiatka finálových diel je sprístupnená „naživo“, na bezplatnej výstave v bratislavskej galérii Nedbalka do 31. októbra.

Do finále sa dostalo 20 najlepších diel, z ktorých sa tri tešili z finančnej odmeny. Na treťom mieste sa umiestnila maliarka Jana Zatvarnická s olejomaľbou Reflection. Umelkyni sa podarilo výstižne prepojiť rôzne odvetvia práve s jej prácou. Nájdeš v nej odkazy na archeológiu, speleológiu či antropológiu. Performatívna stránka diela, ako aj angažovanosť umelkyni v prostredí iba pomohli. Zatvarnická získala odmenu 3 500 eur.

zdroj: Jana Zatvarnicka Reflection

Druhé miesto obsadila Eva Hettmer so svojím počinom Seeking butterflies. Istá miera arogencie sa autorke tentokrát vyplatila a zaujala aj svojou expresívnosťou a sebavedomím. Podľa vyjadrenia odborníkov je to úprimné a autentické dielo, ktoré v jednoduchom geste prináša silné posolstvo. Autorka získala odmenu 6 500 eur.

zdroj: Eva Hettmer (Maľba roku 2019)

Víťazkou 14. ročníka súťaže sa stala umelkyňa Lucia Oleňová. Tá získala za svoje dielo The Immense dept na strihanom a zošitom plátne nielen prestížny titul, ale tiež najvyššiu odmenu od Nadácie VÚB vo výške 10 000 eur.

„Porota ocenila výnimočný experimentálny, formálny, ako aj technický aspekt víťazného diela. Napriek tomu, že autorka patrí k jedným z najmladších finalistov, presvedčila svojím odhodlaným prístupom a odvahou riskovať. Dielo vo svojej komplexnosti nesie vyrozprávaný príbeh o procese tvorby a tiež odkaz na textilné umenie 60-tych a 70-tych rokov minulého storočia,“ vyjadril za hodnotiacu komisiu jej predseda Daniel Balabán.

zdroj: Lucia Olenova The Immense dept

Nadácia VÚB pripravila v spolupráci s Galériou Nedbalka v Bratislave a kurátorkou Ninou Gažovičovou opäť výstavu s bezplatným vstupom, ktorej cieľom je realizovať osvetu o kvalitnej domácej umeleckej tvorbe medzi širokou verejnosťou. Svoje prihlásené diela do súťaže Maľba 2019 na nej do 31. októbra vystavuje všetkých 20 tohtoročných finalistov. Ak si zvedavý, aké diela sa dostali do tohtoročného finálne, príď sa aj ty pokochať umením na Nedbalovu ulicu.

Zdroj: TS

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá