Boeing investoval 20 miliónov dolárov do Virgin Galactic. Chcú poraziť Muska

  • Nová investícia spoločnosti Boeing podporí komerčné lety do vesmíru
  • Spolu s Virgin Galactic budú pracovať na rozvoji letov do vesmíru pre verejnosť
Virgin Galactic
Virgin Galactic
  • Nová investícia spoločnosti Boeing podporí komerčné lety do vesmíru
  • Spolu s Virgin Galactic budú pracovať na rozvoji letov do vesmíru pre verejnosť

Americká firma Boeing na svojom Twitteri predvčerom oznámila, že investuje do spoločnosti Virgin Galactic. Ako uvádza Virgin na svojej oficiálnej stránke, Boeing investoval hneď 20 miliónov dolárov.

„Boeing a Virgin Galactic vstúpili do strategického partnerstva, aby transformovali komerčné vesmírne cestovanie a mobilitu,“ stojí v oficiálnom vyhlásení. Obe spoločnosti budú spolupracovať v tvorbe bezpečného cestovania do vesmíru dostupného pre verejnosť.

Virgin Galactic už investoval viac ako miliardu dolárov do budovania komerčných vesmírnych letov. Nová finančná injekcia od spoločnosti Boeing spojila dve firmy, ktoré majú bohaté skúsenosti s vývojom komerčného vesmírneho letectva. Vďaka svojim poznatkom dokáže dnes Virgin Galactic zostrojiť plne funkčný stroj schopný letu do vesmíru aj s posádkou.

Boeing už má skúsenosti s vysielaním ľudí na dráhu orbitu, a takisto aj s budovaním veľkých objektov v náročných podmienkach. Boeing taktiež spolupracuje s NASA ako primárny súkromný zmluvný partner pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS a pracuje na novej vesmírnej kapsule pre ISS. Virgin Galactic sa do vesmíru dostali po prvýkrát v decembri 2018.

„Toto je začiatok novej dôležitej spolupráce pre budúcnosť vzdušného cestovania a cestovania do vesmíru, ktoré je ďalším prirodzeným krokom v rozvoji vesmírneho programu. Virgin Galactic a Boeing zdieľajú rovnakú víziu o otvorenom prístupe k svetu a vesmíru, aby tak ponúkol možnosť cestovať väčšiemu množstvo ľudí bezpečným a environmentálne zodpovedným spôsobom,“ vyjadril sa Sir Richard Branson zakladateľ  Virgin Galactic.

zdroj: Virgin Galactic

Obe spoločnosti sa pokúšajú o vývoj nového typu dopravy, ktorý sme doteraz poznali iba zo sci-fi seriálov a filmov. Virgin Galactic dúfa, že Boeing príde s novými technologickými nápadmi, aké ich oboch privedú bližšie k spoločným cieľom.

Virgin Galactic naplno pracujú v zostrojovaní vesmírnych rakiet. Tú poslednú sa im podarilo dokončiť na začiatku októbra, no spoločnosť ešte ani zďaleka neskončila. Už teraz vysielajú skúšobné lety, jednými z posledným dobrovoľníkov, ktorí sa vďaka Virgin Galactic dostali za hranice planéty Zem boli z talianskeho letectva. Nedávno na svojej základni privítali aj pilotov z kráľovského letectva Veľkej Británie.

zdroj: Virgin Galactic

Najväčším konkurentom Virgin Galactic je, samozrejme, Elon Musk s jeho SpaceX. Cez leto sa spoločnosti SpaceX podarilo vyslať na Medzinárnodnú vesmírnu stanicu ISS stroj Dragon, ktorý niesol astronautom dôležité zásoby. Musk momentálne pracuje na ďalšom vývoji rakety Starship, ktorá by mala byť schopná vzlietnuť s posádkou ako na blízke lety na Mesiac či ISS, tak aj na Mars a kdekoľvek v rámci Slnečnej sústavy.

Zdroj: Virgin Galactic Twitter, Virgin Galactic, Space X

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá