„Ešte máte čas vrátiť sa“ Upozorňuje pred vstupom Puolanka, najpesimistickejšie mestečko

  • Zo súčasných 2 600 obyvateľov je viac ako 37 % starších ako 64 rokov
  • Mestečko neponúka takmer žiadne spoločenské vyžitie
puolanka
Wikimedia
  • Zo súčasných 2 600 obyvateľov je viac ako 37 % starších ako 64 rokov
  • Mestečko neponúka takmer žiadne spoločenské vyžitie

Fínske mestečko Puolanka sa niekoľko rokov objavovalo v správach len z negatívnych dôvodov. Populácia „najodľahlejšej obce v najodľahlejšej fínskej provincii“ klesla od 80-tych rokov minulého storočia na polovicu a zo súčasných 2 600 obyvateľov je viac než 37 percent starších ako 64 rokov.

Z celkovej populácie Fínska je pritom viac než 1,2 milióna obyvateľov starších ako 65 rokov. Najpočetnejšie zastúpenie, vyše 1,7 milióna obyvateľov, sa zaraďuje do kategórie 49 až 64 rokov. Najmenšie zastúpenie majú obyvatelia do 19 rokov, takže starnúca populácia je fínskym problémom vo všeobecnosti.

Ešte máte čas vrátiť sa, píše sa pri vstupe do mestečka

Väčšina pracuje v službách či v poľnohospodárskom sektore a spoločenské vyžitie neponúka mestečko takmer žiadne. Miestni obyvatelia sa však rozhodli, že nelichotivý obraz využijú vo svoj prospech. Puolanku začali propagovať ako najpesimistickejšiu obec a jej meno pozná v súčasnosti vo Fínsku každý, píše spravodajský server BBC News.

Keď človek k Puolance prichádza autom, vítajú ho veľké žlté značky stojace pri ceste. V zamračenom popoludňajšom čase vyzerajú veselo – kým si návštevník nevšimne, čo je na nich napísané. „Nestratili ste sa? Blížite sa k Puolance,“ varuje jedna z nich. „Čoskoro prídete do Puolanka. Ešte máte čas sa vrátiť,“ hlása ďalšie.

„Niektorí miestni by tie nápisy najradšej zničili,“ tvrdí 41-ročný Tommi Rajala, ktorý pôsobí ako výkonný riaditeľ Puolanského pesimistického združenia. Faktom ale je, že Puolanka dokázala pesimizmus premeniť na značku, takže teraz hostí pesimistický festival, letné muzikály, a dokonca prevádzkuje aj internetový obchod.

Videá zobrazujúce Puolanku v celej jej pesimistickej sláve, zaznamenali na internete státisíce zhliadnutí. Starosta Harri Peltola hovorí, že keď sa iným Fínom zmieni o tom, odkiaľ pochádza, každý si vybaví pesimizmus.

Podobne ako v mnohých ďalších rozvinutých krajinách klesá vo Fínsku pôrodnosť a populácia starne. Vyhliadky krajiny sú v tomto ohľade ešte horšie, než je tomu u severských susedov. Fínsky štatistický úrad uvádza, že počet obyvateľov Fínska bude od roku 2031 klesať, čo vyvoláva obavy v oblasti sociálnej a zdravotnej starostlivosti. Podľa demografov na tento trend najviac doplácajú práve malé obce ako Puolanka, odkiaľ ľudia odchádzajú do väčších miest. To platí predovšetkým pre ženy.

Najšťastnejšia krajina za rok 2019

Na druhej strane je však paradoxom to, že práve Fínsko sa stalo v roku 2019 krajinou s najšťastnejšími obyvateľmi na svete. Kľúčovými faktormi je štedrosť obyvateľov, minimálna korupcia a sloboda obyvateľov. Medzi krajinami s najnešťastnejšími obyvateľmi sa ocitla napríklad Sýria, Botswana či Jemen.

Slovensko sa v tomto roku umiestnilo na 38. mieste. Zo susedných krajín nás predbehla Česká republika, ktorá sa umiestnila na 20. mieste či Rakúsko, ktorému patrí 10. pozícia.

Zdroj: ČTK, Statista, Forbes

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá