Vedci sa pokúsili nájsť liek na rannú opicu a podarilo sa, vymysleli ultimátny nápoj

  • Nápoj vytvorený z kombinácie listov, koreňov, vitamínov a rastlinného extraktu môže pomôcť zmierniť príznaky tvojej opice po ťažkej noci
Vypi tento nápoj a ranná opica zmizne. Potvrdila to aj odborná vedecká štúdia
pixabay.com/ Jarmo Luk, unsplash.com/ Joanna Kosinska,
  • Nápoj vytvorený z kombinácie listov, koreňov, vitamínov a rastlinného extraktu môže pomôcť zmierniť príznaky tvojej opice po ťažkej noci

Rannú nevoľnosť spôsobenú alkoholom, alebo ľudovo povedané opicu, určite poznáš. Preto isto vieš, že ranná opica nie je nič príjemné a zbaviť sa jej môže často trvať dlhšie, ako by si chcel.

Vykúpením pre teba môže byť nápoj, ktorý bol popísaní v štúdii vydanej v publikácii BMJ Nutrittion, Prevention & Health, ktorá patrí pod Globálne centrum pre zdravie a výživu v Cambridge.

Spomínaná štúdia taktiež popisuje a vyvracia známe fakty o tom, čo presne spôsobuje túto rannú nevoľnosť. Podľa zistení uverejnených v štúdii nemusí dehydratácia a strata elektrolytov do veľkej miery spôsobovať všetky bežné príznaky opice. 

Existuje veľa potravín zmierňujúcich opicu, no žiadna z nich nebola vedecky potvrdená

Toto chceli prostredníctvom svojej štúdie zmeniť nemeckí vedci Bernhard Lieb a Patrick Schmitt z Ústavu molekulárnej fyziológie na univerzite Johannesa Gutenberga v Hamburgu. 

Tí skúmali potenciál špecifických rastlinných extraktov, vitamínov, minerálov a antioxidačných zlúčenín zmierniť fyzikálne a psychologické symptómy spojené s pitím alkoholu. 

K rastlinným extraktom patrila napríklad acerola, pichľavá hruška, ginkgo biloba, vŕba či koreň zázvoru. Z vitamínov a minerálov sa skúmal horčík, draslík, hydrogenuhličitan sodný, zinok či kyselina listová. 

Vypitím tohto drinku hravo porazíš rannú opicu
zdroj: Ilustračný obrázok / unsplash.com

Nápoj testovali na ľuďoch v rôznych kombináciách 

Vedci si vo svojej štúdii vybrali vzorku 214 zdravých ľudí vo veku od 18 do 65 rokov. Tí, boli následne rozdelení do troch skupín, kde každej skupine bol podaný tento nápoj v rôznych kombináciách. Každá skupina svoj nápoj dostala 45 minút pred pitím alkoholu a následne bezprostredne po dopití svojho drinku. 

  • Prvej skupine bol poskytnutý nápoj, ktorý obsahoval rastlinné extrakty, vitamíny a minerály a ďalšie antioxidačné zlúčeniny – steviolové gykozidy a inulín. 
  • Druhá skupina dostala taký istý nápoj len ochudobnený o rastlinné extrakty.
  • No a tretej skupine sa podala len čistá glukóza ako placebo.

Následne o dvanásť hodín sa ľuďom odobrali krvné vzorky a odmeral ich krvný tlak. Účastníci taktiež vyplnili dotazník o type a intenzite svojej opice. Hodnotili ju na stupnici od nuly po desať. 

Vypitím tohto drinku porazíš rannú opicu
zdroj: Ilustračný obrázok / unsplash.com

Výsledky prekvapili

Tie ukázali, že intenzita symptómov sa medzi účastníkmi pomerne líšia. Skupina, ktorá užila nápoj zložený z rastlinných extraktov, minerálov, vitamínov a antioxidantov, však mala tieto príznaky oveľa ľahšie ako ostatní. 

Ten definitívny rozdiel určite spravili rastlinné extrakty, ktoré, ako sa ukázalo, dokážu s opicou veľmi efektívne bojovať. 

Z analýzy výsledkov taktiež vyplynulo, že príznaky opice sú spôsobené najmä alkoholom a jeho metabolitmi a nie dehydratáciou a absenciou elektrolytov, ako si to niektorí mysleli.  Množstvo ľudí si taktiež myslí, že miera opice závisí aj od druhu alkoholu, ktorý osoba vypije či drinky, ktoré pomieša. Táto hypotéza bola však taktiež vylúčená v štúdii, ktorú opäť publikovalo periodikum BMJ. 

Zdroj: nutrition.bmj.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá