Policajt v USA dupol na plyn a s SUV rozrazil demonštrujúcich. Na videu je počuť chaos a krik

  • Protest v Detroite sprevádzali aj policajné autá
  • V Mississippi dôjde kvôli komplikovanej situácií v USA ku zmene vlajky
detroit auto suv
Instagram/detroitwillbreathe
  • Protest v Detroite sprevádzali aj policajné autá
  • V Mississippi dôjde kvôli komplikovanej situácií v USA ku zmene vlajky

To, čo najskôr začalo pokojnou demonštráciou proti policajnej brutalite v Detroite, sa skončilo ako jej pravý opak.

Krik a chaos

 Ako uvádza The Detroit News, neskoro v nedeľu večer počas protestu dav protestujúcich obkľúčil policajné vozidlo SUV, niektorí z demonštrantov vyskočili dokonca aj na auto. K incidentu došlo, keď šofér auta – dôstojník, ktorý sprevádzal demonštrantov, dupol na pedál a namieril si to priamo do davu.

Svedkovia uviedli, že auto zasiahlo 10 až 12 demonštrantov, keďže z ničoho nič dôstojník prudko pridal. Niektorí sú zranení. Vodič sa potom snažil odohnať jedného demonštranta z kapoty, svedkovia tvrdili, že šlo o jasný a bezohľadný útok.

V jednom okamihu SUV prudko trhlo a strhlo so sebou demonštrujúcich. Toto sa opakovalo viackrát, ako môžeš vidieť na videu. Auto pridáva a brzdí, zatiaľ čo sa protestujúci nachádzajú na kapote auta či na zemi.

 Podľa Detroit Free Press polícia sprevádzala protestujúcich na ich ceste naspäť do Patton Park. Jeden z protestujúcich viedol ostatných, ktorí šli naspäť zo zhromaždenia, keď sa začali niektoré policajné autá pohybovať.

Mladý muž, Jae Bass, ktorý sprevádzal protestujúcich, sa snažil postaviť pred auto a zastaviť ho. „Vtedy dupol na plyn,“ povedal. „Šiel veľmi rýchlo. Ja a pár organizátorov sme skrátka odleteli. Prešiel cez ľudí, cez ich ruky, nohy.“  Detroitská polícia uviedla, že v neskorších  hodinách v nedeľu bolo rozbité zadné sklo policajného vozidla. Situácia sa vyšetruje, takisto ako aj konanie protestujúcich a dôstojníka.

Prvých pár dní protestov v Detroite bolo podľa Fox napätých. Došlo k stretu polície a demonštrujúcich, ktoré často skončili slzným plynom medzi protestujúcimi. Odvtedy sa však už viedli pokojnejšie pochody. Skupinu a zhromaždenia vedie skupina Detroit Will Breathe.

Nová vlajka

V USA momentálne dochádza k viacerým situáciám a udalostiam v rámci demonštrácií. Ako píše TASR, parlament v Mississippi dokonca schválil odstránenie symbolu Konfederácie z vlajky. Mississippi totiž zostal jediným štátom, ktorého vlajka obsahovala znak Konfederovaných štátov amerických, ktoré bojovali počas americkej občianskej vojny za zachovanie a udržanie otroctva.

O návrhu novej vlajky by mali obyvatelia krajiny zahlasovať 3. novembra súbežne s prezidentskými voľbami, ktoré sa konajú po štyroch rokoch vlády Donalda Trumpa.

zdroj: Getty Images/William Colgin

Ak návrh novej vlaky odmietnu, Mississippi bude existovať bez vlajky až do schválenia iného návrhu. Guvernér Reeves však ešte v sobotu varoval, že zmena vlajky v Mississippi nepovedie k ukončeniu rasizmu či ku koncu rozdielov v jeho štáte, ale práve naopak.

Na Twitteri napísal, že to bude ťažšie, ako sa spamätať napríklad z tornád, ťažšie ako ich niekdajšie povodne či ešte ťažšie, ako bojovať so zákerným koronavírusom.

Ťažšia situácia ako boj s koronavírusom

Hlasovanie o vizuál novej vlajky je jedným z ďalších dôsledkov úmrtia neozbrojeného Afroameričana Georgea Floyda. Ten zomrel pri zatýkaní belošským policajtom 25. mája v Minneapolise.

V Spojených štátoch to vyvolalo masové protesty o ktorých sme ťa už viackrát informovali. Niektoré  z nich boli aj násilné, takisto došlo k ničeniu sôch bývalých veliteľov Konfederácie.

Zdroje: teraz.sk, www.fox2detroit.com, freep.com, detroitnews.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá