Vznikol, aby pomohol ľuďom z koncentračných táborov. Toto je príbeh ikonického BB Pudingu
- Slávny BB puding uzrel svetlo sveta v roku 1947
- Zlatú slovenskú klasiku pozná každý Slovák
- V priebehu 70 rokov sa puding stal vyhľadávanou pochúťkou
- Slávny BB puding uzrel svetlo sveta v roku 1947
- Zlatú slovenskú klasiku pozná každý Slovák
- V priebehu 70 rokov sa puding stal vyhľadávanou pochúťkou
Dnes sme ťa na základe správy agentúry TASR informovali o tom, že spoločnosť Dr. Oetker na Slovensku po 30 rokoch končí. V polovici tohto roka totiž plánuje zatvoriť svoj závod v Boleráze pri Trnave. Práve v tomto sklade sa vyrábal ikonický Zlatý klas alebo kultový BB puding.
Na Slovensku nájdeš len veľmi málo ľudí, ktorí nepoznajú slávny BB puding od značky Dr. Oetker. Ak teda niekto túto pochúťku spomenie, každému sa pred očami objaví žlto-červené balenie s malým usmiatym chlapcom. Osvedčenej receptúry sa výrobcovia pudingu držia už viac ako 70 rokov a tvrdia, že ju nemajú v pláne meniť.
Nenapraviteľný optimista
Za výborným pudingom stojí Ľudovít Winter. Narodil sa v roku 1870 a už vo svojich 20 rokoch patril do vedenia piešťanských kúpeľov. Hoci mal v meste vysoké postavenie, osud sa s ním nemaznal. Na konci druhej svetovej vojny mal Ľudovít Winter 75 rokov a 45 kilogramov. V tom čase si Winter uvedomoval, že na slovenskom trhu chýbala výživa pre deti a dojčatá.

K tvorbe pudingu si teda prizval významných dietológov, chemikov i pediatrov, tí navrhli a vyvinuli produkt – jemnú detskú výživu v podobe pudingu. Produkt však nebol určený pre malé deti.
Keďže strávil Ľudovít istý čas v koncentračnom tábore v Terezíne, rozhodol sa pomôcť aj tým, ktorí mali šťastie a z tábora sa dostali živí. Zloženie pudingu bolo teda vytvorené tak, aby sa telo ľudí dokázalo dostať z traumy, ktorú v koncentračnom tábore zažilo.
Puding z lekárne
BB puding bol kvôli svojmu unikátnemu zloženiu dostupný len v lekárňach. Netrvalo však dlho a stal sa veľmi populárnym. Neskôr sa teda dostal aj do regálov v potravinách.
Produkt je špecifický najmä vďaka obsahu keksovej múčky. Táto zložka dáva BB pudingu jeho charakteristickú lahodnú chuť a konzistenciu. Obsahuje taktiež kvalitný kakaový prášok a jemné koreniny, ktoré mu dodávajú „tú pravú“ chuť.
O zmenách, ktorými ikonický výrobok prešiel, sa dočítaš na druhej strane >>>
Dizajn sa zmenil, no receptúra nie
Dizajny obalov sa menia pravidelne a inak to nebolo ani v prípade BB pudingu.

Ľudovít Winter sa po vojne s vervou pustil do potravinárskej výroby založením podniku „PANVITA, výroba dietetických a výživných potravných článkov“.
Na podnik spomínal Winter takto: „A teraz mám vyrábať detskú výživu, čo k tomu potrebujem? Lekára, ktorý sa vyzná vo výžive, chemika, ktorý zostaví dobré recepty, alebo dobrú propagáciu? Našiel som takýchto pracovníkov.“
Postupne sa výroba rozšírila o výrobky Dado, Silopan, preslávený BB puding pre dospelých a nakoniec Cerasil na črevné choroby. Puding sa v tej dobe považoval za liek.

Dizajn sa prvýkrát zmenil v 60. rokoch. V tom čase sa na trhu objavil aj Zlatý klas, všestranný pomocník pri pečení.

Obal, ktorý vidíš vyššie, je pravdepodobne najznámejší. Produkt zdobil v 70. a 80. rokoch.

Od polovice 90. rokov je Dr.Oetker hrdým nositeľom tradície výroby BB pudingu.
O prácu príde 75 ľudí
Spoločnosť vyrába v prenajatom objekte v Boleráze od roku 1993 požívatiny ako pudingy a dezerty v prášku. Keďže tento objekt už neposkytuje ďalšie možnosti na rozšírenie kapacity a zvýšenie produktivity, spoločnosť sa podľa neho rozhodla tento závod zatvoriť. Sortiment, ktorý produkovali v Boleráze, sa bude ďalej vyrábať v iných závodoch spoločnosti.
Situácia v maloobchode s potravinami je podľa Debreckého v uplynulých rokoch čoraz náročnejšia z hľadiska cien i nákladov, čo významne zvyšuje tlak na výrobnú problematiku.
„Toto veľmi ťažké rozhodnutie nevrhá žiadne zlé svetlo na kvalitu práce a nasadenie zamestnancov bolerázskeho závodu. Výrobcovia potravín sú v posledných rokoch pod čoraz väčším ekonomickým tlakom, najmä v dôsledku pandémie COVID-19 a ostrej konkurencie na trhu. Aby spoločnosť mohla byť so svojimi výrobkami naďalej udržateľne konkurencieschopná, musíme zvýšiť efektívnosť výrobného procesu, čo, žiaľ, v tomto konkrétnom objekte nie je možné,“ vysvetlil Debrecký.
Distribúcia nie je týmto opatrením dotknutá a spoločnosť bude naďalej zabezpečovať dostupnosť svojich výrobkov vo všetkých obchodoch na Slovensku. „Bolerázski zamestnanci dostanú osobitný balík odstupného, ktorý presahuje zákonné požiadavky, ako aj odborné pracovné poradenstvo a pomoc pri plánovaní ďalšej kariéry,“ doplnil.
Tradícia spoločnosti na slovenskom území siaha až do roku 1908, keď bola založená prvá zahraničná pobočka firmy v Rakúsko-Uhorsku. Ďalším významným krokom bolo založenie firmy na území Československa v Brne v roku 1923. Posledným zásadným medzníkom bol opätovný vstup na československý trh v roku 1991 a založenie spoločnosti pre Slovenskú republiku v roku 1993, uvádza web spoločnosti.
Čítaj viac z kategórie: Biznis a startupy
Zdroje: Piešťanský denník, oetker.sk, Z Piešťan, TASR