SULÍK PREDSTAVIL PLÁN: Kvôli jednému okresu nemôže byť zatvorených 20 000 reštaurácií

  • Podľa Sulíkovcov koná vláda v boji proti koronavírusu chaoticky
  • Strana SaS predstavila svoj vlastný plán boja proti koronavírusu
  • Počíta s regionálnym princípom a rozdeľuje Slovensko na 36 obvodov
23112020_Sas_semafor742892
TASR/Pavel Neubauer
  • Podľa Sulíkovcov koná vláda v boji proti koronavírusu chaoticky
  • Strana SaS predstavila svoj vlastný plán boja proti koronavírusu
  • Počíta s regionálnym princípom a rozdeľuje Slovensko na 36 obvodov

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík predstavil svoj vlastný plán boja proti koronavírusu s názvom Semafor zdravia.

Boj proti koronavírusu prebieha chaoticky, opatrenia sa menia zo dňa na deň, sú ignorovaní odborníci a panuje veľká miera mikromanažmentu,“ povedal Richard Sulík.

Osem okruhov plánu

Plán vytvoril osemčlenný tím odborníkov a uplatňuje regionálny princíp. Má osem kapitol. Všeobecné opatrenia, teda prvá kapitola, sú opatrenia, ktoré treba dodržiavať vždy a sú to jediné plošne uplatňované opatrenia z plánu. Je to súbor opatrení, čo má človek robiť, keď má symptómy, keď bol v kontakte s nakazenou osobou a podobne.

zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita
 

Ďalej je tu zásada R-O-R, teda rúško, odstup, ruky, tiež riešenia na ochranu ľudí nad 65 rokov. SaS navrhuje posielať poštou dôchodcom rúška. Na pandemický čas by mali byť obmedzené bezplatné vlaky pre dôchodcov, keďže sa tu ľudia nad 65 kumulujú.

Slováci nebudú môcť bez očkovania na koronavírus cestovať. Naznačujú to európski lídri, tvrdí Matovič

Sulíkovci rozdelili Slovensko na 36 obvodov, ktoré sa zhodujú s obvodmi, ktoré majú na starosti regionálne úrady verejného zdravotníctva. Stav daného obvodu sa bude určovať prostredníctvom skóre. To sa vypočíta pomocou údajov incidencie, incidencie nad 65 rokov, rýchlosť šírenia vírusu, teda nárast incidencie a štvrtý faktor je pozitivita, teda koľko percent testov je pozitívnych. „Pozerať sa na počet infikovaných je nepostačujúce,“ povedal Sulík s tým, že veličinu pozitivity by mohla nahradiť obsadenosť lôžok, keďže informácie o pozitivite v regiónoch chýbajú.

Obvody a ich rozdelenie podľa skóre

Skóre by jednotlivé obvody rozdelilo podľa pásiem. Zelené pásmo by malo najmenej prísne opatrenia, čierne najprísnejšie. Čierne pásmo už má podľa plánu aj zákaz vychádzania a plošné testovanie na regionálnej úrovni.

zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita

Ako príklad uviedol Richard Sulík Lučenec ako  „zelený“ obvod a Vranov nad Topľou ako čierny. Ostatné obvody sú dnes oranžové a červené. 

Každé pásmo má potom svoj súbor opatrení proti šíreniu koronavírusu z oblasti športu, gastra, hromadných podujatí a podobne. Minister školstva Branislav Gröhling dodal, že školstvo má vlastný semafor, ktorý tiež funguje na regionálnom princípe.

Slováci z Axon Neuroscience hackli koronavírus. Hľadali vakcínu, prišli na niečo ešte väčšie

Čo sa týka cezhraničného režimu, potrebujeme podľa Sulíkovcov zlepšiť trasovanie a testovanie. Ďalšou kapitolou je komunikácia, ktorá zneisťuje ľudí. „Komunikuje sa to na dvojhodinových tlačovkách a na druhý deň je aj tak všetko inak,“ povedal Richard Sulík. Ďalšími kapitolami sú odškodnenie podnikov a organizačné zabezpečenie.

Tento dokument dnes uvidí krízový štáb. „Nevidíme zmysel v tom, že také isté opatrenia, ako napríklad vo Vranove nad Topľou, kde majú byť aj zavreté reštaurácie, by mali byť zatvorené aj v Lučenci. Kvôli jednému okresu nemôže byť zatvorených 20 000 teštaurácií. Takto si zadusíme ekonomiku,“ povedal Richard Sulík. 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá