„Nenapraviteľného optimistu“ zničili komunisti. Postavil Piešťanské kúpele, prežil koncentrák, no do smrti živoril

  • Piešťanské kúpele aj dnes pre svoje liečivé bahno a minerálne pramene lákajú klientelu z celého sveta
  • O ich rozmach sa postaral Ľudovít Winter, ktorý v prežil na konci života dva totalitné režimy, pre ktoré bol nežiadúcou osobou
  • Napriek tomu si podľa pamätníkov zachovával optimizmus až do konca života
Ľudovít Winter
TASR/Lukáš Grinaj, Fotoarchív Balneologického múzea Imricha Wintera, Piešťany
  • Piešťanské kúpele aj dnes pre svoje liečivé bahno a minerálne pramene lákajú klientelu z celého sveta
  • O ich rozmach sa postaral Ľudovít Winter, ktorý v prežil na konci života dva totalitné režimy, pre ktoré bol nežiadúcou osobou
  • Napriek tomu si podľa pamätníkov zachovával optimizmus až do konca života

V novembri sme si pripomenuli výročie narodenia významného slovenského vizionára, ale hlavne večného optimistu. Dnes je to už 151 rokov od narodenia Ľudovíta Wintera, muža ktorý premenil zablatenú dedinku pri rieke Váh na svetoznáme kúpeľné mesto Piešťany.

Život sa s ním ale nemaznal, zničiť sa ho snažili oba totalitné režimy, ktoré vládli v našej krajine v minulom storočí. Winter sa však napriek tomu zlomiť nenechal a ešte pred rekonštrukciou skleneného mosta, ktorý vedie na kúpeľný ostrov, si mohol vidieť bronzovú sochu budovateľa Piešťan, ako zasnívane hľadí na svoje dielo. Jeho zásluhy mu totiž v novom tisícročí už nikto neupiera.

Dieťa židovského obchodníka

Lajos Winter, ako znela pomaďarčená verzia jeho mena, sa narodil v meste Šahy do rodiny židovského obchodníka maďarského pôvodu.

Ako mladý sa rozhodol študovať na Technickej univerzite vo Viedni, plány mu však prekazila prosba otca. Ten dostal od grófa Františka Erdödyho za úlohu zveľadiť piešťanské kúpele, ktoré boli v tom čase v zanedbanom stave. Na túto prácu si preto zavolal aj syna Ľudovíta.

ľudovit winter
zdroj: TASR/Martin Palkovič

Po smrti otca tak spolu s bratom Imrichom, ten mal na starosti kultúrny život mesta, budoval svoje celoživotné dielo. Jeho cieľom bolo priniesť do mesta vyššiu spoločnosť v zložení šľachty a buržoázie.

Preto na kúpeľnom ostrove v okolí minerálneho liečivého prameňa vystaval impozantný secesný hotel Thermia Palace, ktorý funguje dodnes, či kúpele Irma, prepojené s hotelom tak, aby hostia mohli dôstojne a nerušene prechádzať na terapie aj v zime, oblečení iba v župane. 

Luxusná tvár kúpeľného mesta Piešťan

Toto všetko sa mu podarilo v neuveriteľne rýchlom čase medzi rokmi 1910 až 1912. Počas jeho pôsobenia sa v meste však vybudovalo aj mnoho iných významných stavieb ako Františkove kúpele, za socializmu zbúrané, Pro Patria, Ružový mlyn, Kursalon či termálne kúpalisko Eva.

Prišiel tiež s návrhom vystavať dnes už ikonický funkcionalistický kolonádový most, ktorý je dielom architekta Emilla Beluša a patrí k najdlhším krytým mostom na Slovensku. Pred mostom tiež stojí symbol Piešťan, barlolamač, ktorý bol tiež vytvorený na Winterov podnet.

Piešťany
zdroj: TASR/Martin Palkovič

Po vzniku Československej republiky bol Ľudovít Winter, vychovávaný v maďarskom duchu, rozhodnutý emigrovať do Maďarska. Presvedčiť ho, aby ostal, mali obyvatelia Piešťan, ktorí si podnikateľa veľmi vážili. Jeho kúpele vďaka demokracii prosperovali a svetovú klientelu tvorili aj najvyšší predstavitelia krajín a vlád.

Fašisti mu vyvlastnili majetok a zavraždili dcéru

S rozmachom fašizmu v Európe sa však začalo zmrákať aj nad rodinou Ľudovíta Wintera. Aj keď v roku 1907 konvertoval na kresťanstvo, ako osoba so židovským pôvodom bol v novovzniknutom Slovenskom štáte nežiadúci. Ako prvá rana prišla strata kontroly nad kúpeľmi a v roku 1944 aj deportácia do koncentračného tábora.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: TASR, Piešťanský denník, Z Piešťan, .tyzden

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá