Hrdé Slovensko: Zuzana Čaputová patrí medzi najvplyvnejšie ženy sveta

  • Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová znovu spravila dobré meno Slovensku
  • Čaputová sa umiestnila v rebríčku časopisu Forbes ako jediná žena zo strednej Európy
Zuzana Čaputová
SITA/Jana Birošová
  • Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová znovu spravila dobré meno Slovensku
  • Čaputová sa umiestnila v rebríčku časopisu Forbes ako jediná žena zo strednej Európy

Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová znovu spravila dobré meno Slovensku. Časopis Forbes ju zaradil medzi stovku najvplyvnejších žien vo svojom tradičnom každoročnom rebríčku najvplyvnejších žien.

Prezidentka sa umiestnila na 83. mieste, hneď za speváčkou Taylor Swift, ktorá sa považuje za jednu z najvplyvnejších umelkýň mladej generácie. Za sebou nechala vplyvné osobnosti ako fínsku premiérku Sannu Martin, herečku Reese Witherspoon alebo hviezdu demokratickej strany političku a aktivistku Stacey Abrams. Čaputová sa umiestnila v rebríčku ako jediná žena zo strednej Európy.

Forbes spomenul, že ide o najmladšiu a prvú ženu prezidentku v histórii našej krajiny. Časopis uvádza, že jej politický vplyv pomohol vyvolať protesty v roku 2018 po vražde Jána Kuciaka, ktoré donútili Roberta Fica rezignovať, pričom Forbes spomína aj „politickú korupciu“. Časopis pripomína, že ide o „osamelý politický hlas v mori demagógie“.

zdroj: TASR/Martin Baumann

V prvej pätke tri Európanky 

Jedná sa o 17. ročník tohto rebríčku, pričom ženy, ktoré sa v ňom umiestnili pochádzajú z „30 krajín a  narodili sa počas štyroch generácií. Je medzi nimi 10 hláv štátov, 38 generálnych riaditeľov a päť zabávačov. Ale ak sa líšia vekom, národnosťou a popisom práce, zjednocujú sa v spôsoboch, ako využívajú svoje platformy na riešenie jedinečných výziev roku 2020“.

 „Demokratické krajiny, v ktorých sa dodržiavajú ľudské práva a kde ženy dokážu dosiahnuť popredné postavenia v spoločnosti, sú tiež krajinami, ktoré sú najlepšie vybavené na riešenie kríz zo strany Covid-19,“ napísal časopis na adresu žien.

Monštrum a protivná ženská, také boli prívlastky Trumpa pre Kamalu Harris. Môže sa stať prezidentkou

Prvú priečku rebríčka už tradične obsadila nemecká kancelárka Angela Merkel, ktorá si drží túto pozíciu už desiatykrát za sebou. Druhú priečku druhýkrát za sebou obsadila šéfka Európskej centrálnej banky Christina Lagardeon. Na treťom miestne sa umiestnila budúca viceprezidentka USA Kamala Harris, ktorá nastúpi do úradu ako vôbec prvá žena zastávajúca úrad viceprezidentky.

Harris bola zároveň v utorok vyhlásená za najlepšieho nováčika Forbesu. Na štvrtej priečke sa umiestnila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Pätku uzatvára Melinda Gates, ktorá sa so svojím manželom Billom Gatesom venuje filantropii prostredníctvom ich nadácie.  

Okrem nich sa v rebríčku umiestnili aj ďalšie vplyvné političky, a to predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosi na 7. mieste, premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardern na 32. mieste, premiérka Bangladéšu Sheikh Hasina Wajed na 39. mieste, kráľovná Alžbeta II na 46. mieste alebo Stacey Abrams na 100. mieste.

Medzi najvplyvnejšie umelkyne patria: moderátorka Oprah Winfrey na 20. mieste, speváčka Rihanna na 69. mieste, speváčka Beyoncé na 72. mieste, hudobníčka Taylor Swift na 82. mieste a herečka Reese Witherspoon na 92. mieste.  

Správu budeme aktualizovať. 

Zdroj: Forbes

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá