Vegánstvo zachraňuje svet, len vynechanie hovädzieho mäsa spraví obrovský rozdiel a chráni ťa pred infarktom

  • Efektívnych spôsobov riešenia emisií je veľa
  • Jedným z nich je podľa časopisu The Lancet zníženie spotreby červeného mäsa
  • V správe sa píše, že emisie na obyvateľa v rámci spotreby hovädzieho mäsa sa od roku 2000 do roku 2017 zvýšila o 5,5%
Unsplash/Kyle Mackie, Markus Spiske
  • Efektívnych spôsobov riešenia emisií je veľa
  • Jedným z nich je podľa časopisu The Lancet zníženie spotreby červeného mäsa
  • V správe sa píše, že emisie na obyvateľa v rámci spotreby hovädzieho mäsa sa od roku 2000 do roku 2017 zvýšila o 5,5%

Autorom správy sa podarilo zistiť, že počet úmrtí na nadmernú spotrebu hovädzieho mäsa sa za posledných 30 rokov zvýšil až o 70 %. Väčšina z milióna úmrtí ročne sa vyskytla v krajinách ako Austrália, Čína a Kórea. 

Dobrou správou je, že popularita rastlinnej stravy každým rokom stúpa. Deje sa to z ekologických a zdravotných dôvodov. V Európe síce nastalo celkové zlepšenie rizikových faktorov stravovania, no región je aj tak zodpovedný za 3,4 % celkových úmrtí spôsobenými konzumáciou červeného mäsa.

zdroj: Unsplash/Kyle Mackie

Krajiny bez plánov týkajúcich sa klímy

Na výskume sa podieľali experti a zdravotníci z viac ako 35 inštitúcií vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie a Svetovej banky. Výskum obsahuje analýzu takmer všetkých vplyvov zmeny prostredia na zdravie. Zo štúdie vyplýva, že voči týmto negatívnym vplyvom nie je imúnna ani jedna krajina. Len 50 % opýtaných krajín uviedlo, že má plány do budúcna, ktoré sa týkajú zlepšovania klímy a oblasti zdravia.

Produktivitu pracujúcich ovplyvňujú aj rastúce teploty. Výskum ukazuje, že strata odpracovaných hodín kvôli počasiu je 302 miliárd – 40 % z tohto počtu sa týka Indie. „Zmena podnebia prehlbuje súčasné nerovnosti v oblasti zdravia v rámci krajín a medzi nimi,“ tvrdí Hugh Montgomery, spolupredseda Lancet Countdown a lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti pôsobiaci na University College London.

„Tak ako v prípade koronavírusu, aj v tomto prípade sú zraniteľnejší najmä dôchodcovia a osoby s inými ochoreniami, ako je napríklad astma a cukrovka,“ pokračuje. 

klíma, životné prostredie
zdroj: Unsplash/Markus Spiske

Zdravšie alternatívy

Keďže sa rastlinná strava stáva čoraz populárnejšou, britská nadnárodná spoločnosť zaoberajúca sa spotrebným tovarom Unilever Plc sa rozhodla, že zákazníkom prinesie viac alternatív k mäsu a mliečnym výrobkom. Rozšírila teda výber rastlinných produktov, ktoré sú určené najmä pre vegánov a vegetariánov. Väčšina produktov vznikla na základe vedeckej práce EAT – Lancet, ktorá vznikla v roku 2019.

Práca dokazuje, že zdravé jedlo má moc zachrániť planétu. Potrebná je však zmena stravovacích návykov, lepšia výroba potravín a nižšie plytvanie jedlom. Práca je prvým kompletným preskúmaním toho, čo vlastne znamená zdravá strava a udržateľný potravinový systém.

Menej mäsa, viac zachránených životov

Podľa odborníkov by obmedzenie konzumácie hovädzieho mäsa mohlo viesť k záchrane ďalších životov. Zároveň by to podľa časopisu The Lancet malo znížiť počet infarktov a potlačiť ďalšie zvyšovanie globálnej teploty. 

„Je skutočne dôležité, aby sme v tomto prípade zohľadňovali produkciu a spotrebu emisií rovnakým spôsobom ako v iných odvetviach,“ uvádza Ian Hamilton, výkonný riaditeľ štúdie Lancet Countdown. 

Podľa Food and Agriculture Organization of the United Nations je hovädzí dobytok zodpovedný za najviac emisií, ktoré vznikajú kvôli chovu hospodárskych zvierat. Červené mäso tak môže až za 65 % celkových emisií. Intenzita jednotlivých emisií je rôzna – líši sa od komodity ku komodite. Za najintenzívnejšie emisie môže už spomínané hovädzie mäso – takmer 300 kg ekvivalentu CO2 na kilogram vyprodukovanej bielkoviny. 

hovädzie mäso
zdroj: Unsplash/Kristian Ryan Alimon

Vegánstvo je rozšírené aj na Slovensku

V januári 2019 sa k vegánstvu hlásilo asi 2,2 % obyvateľov našej krajiny. V tom čase bolo problémom najesť sa vo vegánskom podniku mimo Bratislavy. Dnes sa však tento trend rozšíril do všetkých kútov Slovenska a reštaurácie zamerané na vegánske jedlo nájdeš takmer v každom väčšom meste. 

„Vidíme, že záujem o rastlinné stravovanie sa neustále zvyšuje a spolu s ním aj množstvo prevádzok ponúkajúcich takéto jedlá. Chceli sme zákazníkom uľahčiť orientáciu medzi jednotlivými podnikmi. Rebríček zároveň slúži aj ako inšpirácia pre ľudí, ktorí dosiaľ rastlinné jedlá neokúsili. Má byť podnetom, aby ich vyskúšali a zistili, aké sú chutné a rozmanité, najmä pri takej bohatej ponuke,” vysvetľuje Marian Milec, koordinátor projektu Jem pre zem, pre Startitup

zelenina, vegan
zdroj: Unsplash/Shatin Pittaway

Počet ľudí, ktorí síce konzumujú živočíšne výrobky, ale zároveň zvažujú znížiť alebo už znižujú ich spotrebu bol, v spomínanom období 26 %.

„Medzi mladšími ľuďmi je výrazne vyššie zastúpenie vegetariánov a vegánov. A nie je predpoklad, že by sa tento trend mal zastaviť. Práve naopak,“ vysvetľuje a dodáva Milec, že oveľa zaujímavejší je však podľa neho nárast bežne stravujúcich sa ľudí, ktorí začínajú stále častejšie zaraďovať rastlinné jedlá do svojej dennej stravovacej rutiny.

Zdroje: Bloomberg, The Lancet, WHO, eatforum.org, FAO.org

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá